Fokus

Neverovatna presuda u Saudijskoj Arabiji: Osuđena zbog retvitovanja na 34 godine zatvora

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/08/2022

-

21:49

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Priča Salme al Šehab, saudijske šiitske muslimanke obišla je ceo svet. Ova studentkinja Univerziteta u Lidsu po povratku u domovinu osuđena je na 34 godine zatvora jer je imala nalog na Tviteru i zato što je na toj društvenoj platformi pratila pojedine aktiviste koji su se zalagali za prava žena u Saudijskoj Arabiji i retvitovala njihove objave.

Šehab (34), inače majka dvoje dece, privedena je dok je bila na kratkom odmoru u Saudijskoj Arabiji neposredno pre nego što je trebalo da se vrati u Veliku Britaniju, a ovakva presuda saudijskog specijalnog suda samo je podgrejala navode o strogom režimu u državi.

Povod za presudu bila je činjenica da je Salma al Šehab na Tviteru tražila slobodu za jednog aktivistu koji je vodio kampanju za prava žena. Ženama u Sadijskoj Arabiji je, naime, zabranjeno da voze, pa je on agitovao da se takva zabrana ukine. On je bio i sam privođen, a Salma se tokom suđenja branila da nije bila zaštićena iza lažnog imena i prezimena, da nije imala više od 2.000 pratilaca i da je njen nalog u potpunosti bio posvećen postavljanju privatnih fotografija njene porodice, te da nikako nije mogla da predstavlja bezbednosni rizik.

"Gardijan" je, međutim, imao uvid u sudska dokumenta i kako prenosi ovaj list, u njima se navodi da je ona pomagala onima koji su želeli da izazovu nemire i da destabilizuju Saudijsku Arabiju tako što je pratila naloge tih ljudi i retvitovala objave.

Ova presuda stavila je ponovo u fokus saudijski režim i princa prestolonaslednika Mohameda bin Salmana za kog se kaže da de facto vodi ovu državu. On inače već duže vreme cilja korisnike Tvitera u svojoj zemlji, a ono što je posebno važno u ovoj priči jeste da je preko saudijskog fonda za javna ulaganja on zapravo jedan od najvećih pojedinačnih deoničara kompanije Tviter.

Kritike i za Bajdena

Presuda saudijskog specijalnog suda za terorizam izrečena je samo nekoliko nedelja nakon posete američkog predsednika Džoa Bajdena toj zemlji, za koju su aktivisti za ljudska prava već upozoravali da bi mogla da ohrabri kraljevstvo da eskalira svoje obračune protiv disidenata i drugih prodemokratskih aktivista.

U redakcijskom komentaru povodom ove neverovatne presude, "Vašington post" kaže da je to još jedan dokaz brutalne saudijske diktature i podseća na činjenicu da je novinar Džamal Kašogi ubijen pre četiri godine nakon čega je ustanovljeno da saudijski režim stoji iza zločina.

U istom tom komentaru kritike su upućene i Bajdenu. On je prilikom posete Saudijskoj Arabiji navodno pokrenuo sva pitanja koja se tiču ljudskih prava u ovoj zemlji, ali se sada konstatuje da su sva obećanja koja je dobio od saudijskog princa zapravo bila "farsa".

Takođe, navodi se i da nije sve gotovo. Iako je ovo bila žalbena presuda, prvobitno je Salma bila osuđena na šest godina zatvora, a organizacija za ljudska prava konstatuju da je zatvorena zbog svog aktivizma za prava žena i zbog činjenice da je pripadnica šiitske muslimanske verske grupe.

Tviter inače nije želeo da komentariše ovaj slučaj i nije odgovorio na pitanja koja se tiču toga kakav je, ukoliko ga uopšte ima, uticaj Saudijske Arabije na kompaniju.

SAD prate slučaj

Sjedinjene države analiziraju slučaj aktivistkinje za ženska prava Salme al-Šehab, koja je osuđena na 34 godine zatvora u Saudijskoj Arabiji, saopštio je danas Stejt department.

"Ostvarivanje slobode izražavanja radi zalaganja za prava žena nikada ne bi trebalo da bude kriminalizovano", rekao je portparol Stejt departmenta Ned Prajs, prenosi Rojters


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet