Fokus

Neispravna baterija prekinula svemirsku šetnju ruskog kosmonauta

Komentari

Autor: AP

17/08/2022

-

23:10

Neispravna baterija prekinula svemirsku šetnju ruskog kosmonauta
Tanjug/AP/Roscosmos Space Agency - Copyright Tanjug/AP/Roscosmos Space Agency

veličina teksta

Aa Aa

Šta može da pokvari doživljaj svemirske šetnje? Na primer, neispravna baterija.

Ruski šetač svemirom morao je da požuri nazad u Međunarodnu svemirsku stanicu kada je napon baterije u njegovom svemirskom odelu iznenada pao. Ruska kontrola misije naredila je Olegu Artemjevu, komandiru stanice, da se brzo vrati u vazdušnu komoru kako bi mogao da priključi svoje odelo na napajanje. Otvor je ostao otvoren dok je njegov partner u svemiru, Denis Matvejev, radio sa spoljne strane.

NASA je saopštila da nijedan od njih nije bio u opasnosti. Matvejev je ostao napolju još oko sat vremena, pre nego što je i njemu naređeno da se vrati iako je njegovo odelo bilo ispravno.

 Kosmonauti su uspeli da instaliraju kamere na novu robotsku ruku Evropske svemirske agencije pre nego što su se problemi pojavili, samo dva sata nakon planirane šetnje svemirom od 6 i po sati. 

"Znate, početak je bio tako dobar“, rekao je Matvejev, dok se vraćao unutra, i ostavio nezavršene neke poslove oko instalacije robotske ruke, prenosi AP.

Robotska ruka od 11 metara stigla je u svemirsku stanicu prošlog leta u ruskoj kapsuli, a za to vreme namere NASA da se kosmonauti šetaju svemirom su stopirane mesecima. Na tako nešto najčešće utiču incidenti.

U martu je voda ušla u šlem nemačkog svemirskog šetača. Nije je bilo ni približno toliko kao  2013. kada se italijanski astronaut umalo udavio, ali je i dalje predstavljala bezbednosnu pretnju. Voda je curila iz rashladnog sistema u donjem vešu odela.

Svemirsko odelo koje se pokvarilo u martu biće vraćeno na Zemlju već ove nedelje kapsulom radi dalje istrage.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet