Tehnologija

Nove pretnje Rusije da će napustiti Međunarodnu svemirsku stanicu: Šta ako se to ovog puta zaista dogodi?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/07/2022

-

19:54

Nove pretnje Rusije da će napustiti Međunarodnu svemirsku stanicu: Šta ako se to ovog puta zaista dogodi?
Nove pretnje Rusije da će napustiti Međunarodnu svemirsku stanicu: Šta ako se to ovog puta zaista dogodi? - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Iz Moskve su nedavno stigle izjave kako bi Rusija posle 2024. godine mogla da napusti Međunarodnu svemirsku stanicu (MSS), čime bi se okončala saradnja između te zemlje i SAD. Ove dve države zajedno su sagradile MSS kao jedan od simbola pomirenja nakon Hladnog rata, pa najave Rusije kako bi mogla da napusti saradnju označavaju koliko su loši odnosi između njih, velikim delom zbog rata u Ukrajini.

Pre nekoliko dana, 26. jula, novi šef ruske svemnirske agencija Roskosmos, Juri Borisov, rekao je kako je "napravljena odluka da se Rusija nakon 2024. povuče sa MSS", i dodao da "smatra kako će Rusija do tada krenuti u formiranje sopstvene svemirske stanice". 

Ovom izjavom, Borisov je zapravo potvrdio izjave svog prethodnika na mestu šefa Roskosmosa, Dimitrija Rogozina, koji je početkom aprila najavio da će Moskva prekinuti saradnju sa zapadnim zemljama na MSS sve dok se ne ukinu sankcije koje su uvedene protiv te zemlje. Kako je Rogozin tada izjavio, "cilj sankcija je da se ubije ruska ekonomija i da se njen narod baci u očaj i glad, da se cela zemlja baci na kolena".

"Zbog toga, verujem da saradnja na MSS i drugim projektima može biti uspostavljena tek kada se ukinu sve nezakonite sankcije koje su uvedene protiv Rusije", istakao je Rogozin pre nešto manje od četiri meseca.

Amerikanci neobavešteni

Uprkos tome što su i ranije Rogozin, i sada Borisov, najavili da će se Rusija povući sa MSS, iz američke svemirske agenicje NASA rekli su kako nisu obavešteni o takvoj nameri Moskve. Robin Gatens, predstavnica NASA istakla je da joj ruske kolege ništa nisu rekle o takvoj nameri, kao što bi bilo predviđeno međuvladinim ugovorom.

"Još ništa nemamo zvanično. Doslovno sada smo i mi videli tu vest, zvanično još nemamo nikakva obaveštenja", rekla je Gatens za Rojters kada su je pitali o izjavi Borisova.

NASA vía AP

Satelit NASA u svemiru

Čini se da nisu samo zvaničnici NASA zatečeni ovakvom vešću, već su to i sami američki astronauti. Tako je Kjel Lindgren, jedan od američkih astronauta trenutno na MSS, rekao kako su u pitanju "veoma sveže vesti, za koje još nema zvanične potvrde", prenosi portal Spejs.

"Naravno, mi smo trenirani da ovde odradimo misije i to se od nas očekuje. Nama je za to potrebna čitava posada, tako da svaki dan nastavljamo sa misijama. Kao posada, mi svakodnevno sarađujemo kako bismo došli do novih otkrića, ali i kako bismo održali bezbednim i posadu i letelicu", rekao je Lindgren.

Mada je MSS velikim delom simbol saradnje Rusije i SAD nakon Hladnog rata, u poslednje vreme su se ti odnosi pokvarili zbog ruske invazije na Ukrajinu. Ranije ovog meseca, na primer, NASA je kritikovala Roskosmos što je objavio fotografije na kojima tri njihova astronauta drže zastavu kojom se podržavaju separatisti u Ukrajini.

Problemi sa novcem

Prošlog meseca, dok je Rogozin i dalje bio na čelu Roskosmosa, rekao je još jednom kako bi Moskva mogla da razmisli o produženju ugovora o saradnji sa SAD ukoliko se podignu sankcije Zapada usmerene na rusku svemirsku industriju. 

Međutim, s obzirom na to da od nedavno kompanija "Spejs iks" Ilona Maska prevozi NASA astronaute u svemir i nazad, ruska svemirska agencija izgubila je veliki deo svojih prihoda. Godinama, NASA je plaćala Roskosmosu desetine miliona dolara po sedištu, kako bi njeni astronauti mogli da idu u svemir ruskim raketama.

Uprkos svim postojećim tenzijama, čak su ranije ovog meseca Rusija i SAD postigle dogovor po kom bi ruski astronauti mogli da idu u svemir raketama kompanije "Spejs iks" počevši od ove jeseni, dok bi američki astronauti nastavili da putuju ruskim raketama. Ovaj dogovor uključuje samo "razmenu prevoznih sredstava", ali ne i razmenu novca.

Dogovor je da u posadi uvek budu bar po jedan ruski i jedan američki astronaut, kako bi se osiguralo da misije protiču onako kako bi trebalo i na jednoj i na drugoj strani.

Da li je pretnja ozbiljna?

Kao i sa ovim, tako i sa mnoštvom drugih dogovora koji se tiču saradnje Rusije i SAD u svemiru sada se ne zna šta će biti, s obzirom na izjavu šefa Roskosmosa o planiranom napuštanju MSS. Međutim, u zajednici onih koji se bave proučavanjem svemirske industrije, podeljena su mišljenja o tome da li bi pretnju Rusije trebalo shvatiti ozbiljno.

"Ruska odluka da napuste MSS nakon 2024. godine postaje sve čvršća. Njihovo novo saopštenje je dokaz da Rusija želi da se povuče sa MSS i da svoje osoblje i finansije usmeri na izgradnju sopstvene nezavisne svemirske stanice", rekao je za portal Spejs istoričar svemira sa Džordž Vašington univerziteta, Džon Logsdon.

Prema njegovim rečima, preostali partneri u konzorcijumu koji održava MSS "verovatno su spremali strategiju šta će uraditi ako Rusija napusti MSS, s obzirom na izjave ruskih zvaničnika prethodnih godina."

EPA/YURI KOCHETKOV

Dimitrij Rogozin, bivši šef Roskosmosa

Direktor Instituta za svemirske politike sa istog univerziteta, Skot Pejs, rekao je za agenciju AFP da izjava Borisova ništa definitivno ne znači, i da je sve ostalo neizvesno i nakon nje.

"Dobro je što su rekli kako će sarađivati i tokom 2024. To znači da ne planiraju da napuste MSS ranije, mada i dalje nije jasno šta misle da će se desiti nakon 2024", rekao je Pejs.

Razlog zašto je Borisov odabrao upravo 2024. godinu, leži upravo u tome što je trenutni ugovor koji reguliše saradnju na MSS traje do te godine, a prošlog decembra su iz Bele kuće najavili da žele da ga produže do 2030. Evropa, Japan i Kanada, koje takođe učestvuju u saradnji na MSS, saglasne su sa produženjem novog ugovora do 2030. godine, ali se čini da u Moskvi imaju drugačije planove.

Neki stručnjaci smatraju da, bar do te 2030. godine, Rusija neće da se usudi da napusti MSS. Jedan od njih je i Anatolij Zak, koji već dugo izveštava o novostima u ruskoj svemirskoj industriji. 

"To što su rekli da će napustiti MSS 'posle 2024. godine' može da znači bilo šta. verovatno, NASA nema razloga za brigu najmanje do 2030. godine, ili sve dok Zvezda svemirski modul (lansiran 2000) nastavi da funkcioniše bez problema", napisao je Zak na svom Tviter nalogu.

Šta bi moglo da se desi?

Ukoliko su pretnje Moskve istinite i Rusija zaista napusti Međunarodnu svemirsku stanicu posle 2024. godine, to bi moglo da ima velike posledice.

Za početak, rusko povlačenje sa MSS moglo bi da ima nekoliko oblika, a već ranije su pretili da će ukloniti neke od svojih modula koji su ključni za održavanje same MSS. Takođe, na sajtu NASA navodi se kako su "delovi američke i ruske strane visoko zavisni, zbog čega nijedan deo ne može da funkcioniše zasebno". Dodaje se i kako se MSS "fizički ne sme rastaviti", jer bi to izazvalo "deške logističke i bezbednosne probleme".

Konkretno, MSS se oslanja na ruske delove kako bi periodično dobijala ubrzanje, zahvaljujući čemu može da ostane u orbiti. Sa druge strane, američki delovi se uglavnom odnose na sisteme koji služe za održavanje struje i dostavljanje kiseonika astronautima.

Mada Amerikanci imaju planove za korišćenje sopstvenog nezavisnog sistema propulzije uz poomoć "Signus" letelice, to ne bi bilo dovoljno da se nadomesti ruski sistem, prenosi NDTV.

AP/Uncredited

 

Tako okrnjena svemirska stanica bila bi znatno teža i za održavanje, pa bi samim tim NASA morala da plaća znano više nego sada (već plaća 1,4 milijardi dolara godišnje). 

Neki stručnjaci smatraju da bi Rusija, u slučaju da napusti MSS, mogla da se okrene saradnji sa Kinom, koja je lansirala sopstvenu svemirsku stanicu Tjangong.

Međutim, Pavel Luzin, ruski vojni i svemirski analitičar, rekao je za "Njujork tajms" kako je "saradnja između Rusije i Kine čista fikcija", dodavši da su "Kinezi na Rusiju kao perspektivnog partnera gledali do 2012. godine, a danas Moskva nema šta da ponudi Pekingu u svemiru".

Komentari (0)

Magazin