Fokus

Više od 150 dece umrlo u epidemiji malih boginja u Zimbabveu

Komentari

Autor: Tanjug

17/08/2022

-

23:59

Više od 150 dece umrlo u epidemiji malih boginja u Zimbabveu
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Najmanje 157 dece preminulo je od posledica epidemije malih boginja u Zimbabveu, a prijavljeno je više od 2.000 infekcija širom zemlje, saopštila je vlada te zemlje.

Broj slučajeva je brzo rastao u toj južnoafričkoj državi otkako su vlasti saopštile da je prva infekcija zabeležena ranije ovog meseca, a prijavljeni smrtni slučajevi su se skoro udvostručili za manje od nedelju dana.

"Od 15. avgusta, kumulativni brojevi širom zemlje porasli su na 2.056 slučajeva i 157 smrtnih slučajeva", rekla je ministarka informisanja Monika Mutsvangva, na brifingu za novinare posle nedeljnog sastanka vlade.

Mutsvangva je rekla da će vlada intenzivirati vakcinaciju i pozvala se na specijalne zakone koji joj dozvoljavaju da povlači novac iz nacionalnog fonda za nesreće "kako bi se suočila sa vanrednim situacijama", preneo je Glas Amerike.

Ona je rekla da vlada treba da se angažuje sa tradicionalnim i verskim vođama kako bi pridobila njihovu podršku za kampanju vakcinacije, dodajući da većina žrtava nije vakcinisana. Ministarstvo zdravlja je ranije za izbijanje epidemije okrivilo okupljanja crkvenih sekti.

Virus morbila uglavnom napada decu i ostavlja najteže komplikacije uključujući slepilo, otok mozga, dijareju i teške respiratorne infekcije. Simptomi su crveni osip koji se prvo pojavljuje na licu i širi se na ostatak tela. 

U aprilu je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila da se Afrika suočava sa eksplozijom bolesti koje se mogu sprečiti zbog kašnjenja u vakcinaciji dece, pri čemu se broj obolelih od morbila povećao 400 odsto.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet