Zdravlje

Srbiji preti epidemija malih boginja, stručnjaci upozoravaju da je nedovoljno dece vakcinisano

Komentari

Autor: Euronews Srbija

31/12/2021

-

13:48

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Dok se stidljivo i povremeno čuju prognoze da bi sledeće godine moglo da se "stane na rep" epidemiji koronavirusa, Srbiji preti opasnost otvaranja još jednog "ratišta" – bitke protiv morbila. Broj vakcinisane dece MMR cepivom ni ove godine neće dostići 95 odsto, što je, kako stručnjaci ističu, brana protiv epidemije boginja. Iako je MMR vakcina obavezna i preporučena bebama od 12 do 24 meseci, roditelji se često plaše kako bi imunizacija mogla da utiče na razvoj deteta pa imunizaciju od malih boginja odlažu sve do predškolskog uzrasta.

Godine 2020. obuhvat je bio 78 odsto do druge godine života i 84 odsto predškolaca je primilo obaveznu vakcinu. Stručnjaci strahuju da će na kraju ove godine obuhvat biti još manji.

"Mi smo u prošloj godini imali 80 odsto, a vidimo da će rezultat biti isti ili nešto malo niži. To je svakako jedno upozorenje na koje se mora reagovati, što je pre moguće", rekao je dr Dragoslav Popović konsultant za javno zdravlje i podsetio da smo pre početka pandemije koronavirusa imali epidemiju malih boginja kada  smo imali 15 smrtnih slučajeva što je neprihvatljivo u 21. veku, pored postojanja vakicne.

Načelnica pedijatrije Doma zdravlja Niš, Snežana Zdravković naglasila je da deluje da su mnogi zaboravili na epidemiju 2017. i 2018. godine.

"Ponekad stičemo utisak da naši ljudi kratko pamte i da se više plaše vakcine nego potencijalne epidemije", rekla je dr Zdravković za Euronews Srbija.

Euronews TV

Potrebna jednaka pokrivenost

U Srbiji je samo u tri okruga dovoljan broj dece je primio MMR – Šumadijskom, Severnobačkom i Severnobanatskom.

"Kada se radi o vakcinaciji protiv malih boginja vrlo je važno da zemlja ima obuhvat od 95 odsto, ali i da je obuhvat izjednačen po svim okruzima, tj. da ne postoje teritorije sa niskom stopom koje mogu da služe kao džep za neke buduće infekcije", objašnjava dr Popović.

Opština Stari grad je dobar primer jer je u vrhu vakcinisanih protiv korone već godinu dana. Takav trend, kažu, prate i u vakcinaciji dece MMR vakcinom, koja štiti od tri zarazne bolesti –  malih boginja (morbilli), crvenke (rubelle) i zaušaka (mumpsa) 

"Morbili je dečja zarazna bolest koja može i treba da se preventira vakcinacijom. Ne postoji nijedan lek niti sirup kojim mogu da se spreče male boginje. Mi imamo oružje u rukama", rekla je za Euronews Srbija Biljana Aleksić Pavlović pedijatar iz Doma zdravlja "Stari Grad".

Neopravdan strah od vakcine

Postoji lista razloga zbog kojih obuhvat vakcinacije pada iz godine u godinu, a korona je samo dopunila taj spisak.

"Postoji stvarno jedan neopravdani strah kod roditelja kada dete treba u tako ranom periodu da primi vakcinu. Uvek se pozivaju na to da 'dete još nije progovorilo ili prohodalo'. Ono što im kažemo da taj psiho-motorni razvoj deteta uopšte ne zavisi od davanja MMR vakcine i da ne utiče na bilo koji način", podvlači Aleksić Pavlović.

Dr Popović naglašava da je svako odugovlačenje ostavlja mogućnost da virus zarazi dete, a da je strah od vakcine nepotreban.

"Ovo nije nova vakcina već jedna koju koristimo več decenijama izuzetno je dobro ispitana i pokazala se kao jedna od najefikasnijih. I po poslednjim izmenama prima se kad dete napuni prvu godinu, pa preporučujemo da dete odvedete na vakcinaciju sa 12 meseci i 2 dana", rekao je.

Snežana Zdravković je dodala da je strah kod roditelja porastao pojavom pandemije koronavirusa, jer su se, kako ističe, plašili da bi moglo da dođe do komplikacija, dok pedijatri ubeđuju roditelje da mnogo veća komplikacija može da nastane ukoliko se dete zarazi nego ako se vakciniše.

Komentari (0)

Magazin