Fokus

Napadač na Ruždija dao intervju za Njujork post iz zatvora: "Pročitao sam nekoliko stranica Satanskih stihova"

Komentari

Autor: Tanjug

18/08/2022

-

09:13

Napadač na Ruždija dao intervju za Njujork post iz zatvora: "Pročitao sam nekoliko stranica Satanskih stihova"
Hadi Matar - Copyright Tanjug AP/Gene J. Puskar

veličina teksta

Aa Aa

Hadi Matar, osumnjičeni napadač na Salmana Ruždija, izjavio je da je bio iznenađen kada je saznao da je slavni pisac preživeo napad, prenosi AP.

U intervjuu američkom Njujork postu iz zatvora, Matar (24) je rekao da je pročitao "nekoliko stranica” Ruždijevog romana "Satanski stihovi" i da je ideju za napad dobio nakon što je na Tviteru video najavu da će pisac biti gost na Institutu "Čautakva" u američkoj saveznoj državi Njujork.

"Nije mi se svidela ta osoba, mislim da nije dobra. On je neko ko je napao islam, napao je njegova verovanja i verski sistem", naglasio je Matar i dodao da je gledao snimke Ruždija na Jutjubu, navodi AP.

Matar je rekao i da poštuje ajatolaha Homeinija, ali nije želeo da kaže da li je napad inspirisan fetvom koju je bivši iranski vrhovni lider izrekao protiv pisca nakon objavljivanja "Satanskih stihova".

On je odbacio tvrdnje da je bio u kontaktu sa iranskom Revolucionarnom gardom.

Napad nožem

Inače, Ruždi je u petak trebalo da održi predavanje o umetničkoj slobodi u Čautakvi, ali ga je 24-godišnji Matar napao nožem. Iako je stanje 75-godišnjeg pisca, rođenog u Indiji i dalje ozbiljno, skinut je sa respiratora i ponovo može da govori.

Tanjug/AP

 

Matar, koji je optužen za pokušaj ubistva i napad, rekao je za "Njujork post" da je otišao za Bafalo dan pre napada, a zatim i do Čautakve oko 64 kilometara dalje. Kupio je ulaznicu za tribinu, a onda prespavao u travi noć pre Ruždijevog planiranog nastupa na institutu.

Matarova porodica je došla u SAD iz Libana, prvo se nastanila u Kaliforniji, pre nego što su se njegovi roditelji razveli.  Otac se vratio u Liban, a majka se preselila u Nju Džersi. Matarova majka je izjavila da se sa putovanja na Bliski istok 2018, gde je išao da vidi oca, njen sin vratio kao promenjen čovek i da je postao povučeniji i posvećeniji islamu.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet