Fokus

Južna Koreja: Usklađujemo vojne planove sa pretnjama Pjongjanga

Komentari

Autor: Tanjug

25/08/2022

-

12:14

Južna Koreja: Usklađujemo vojne planove sa pretnjama Pjongjanga
Južna Koreja: Usklađujemo vojne planove sa pretnjama Pjongjanga - Copyright Tanjug/AP Photo/Ahn Young-joon File

veličina teksta

Aa Aa

Južnokorejski predsednik Jun Suk-jol naredio je danas usklađivanje vojnih operativnih planova sa rastućim nuklearnim i raketnim pretnjama Severne Koreje, saopšteno je iz njegovog kabineta, prenosi Rojters.

Jun je dao ova uputstva prilikom prve posete vojnom bunkeru u glavnom gradu Seulu, koji će služiti kao komandno mesto u slučaju rata, navodi britanska agencija.

"Moramo hitno da pripremimo mere kojima ćemo garantovati živote i imovinu našim stanovnicima, što uključuje i ažuriranje operativnih planova protiv nuklearnih i raketnih pretnji Severne Koreje koje postaju stvarnost", rekao je Jun vojnim komandantima tokom posete.

Njegova poseta komandnom mestu poklopa se sa početkom vežbi oružanih snaga Južne Koreje i SAD u ponedeljak, koje su najveće u poslednjih nekoliko godina.

Godišnje letnje vežbe pod nazivom "Ulči fridom šild", pratiće i četvordonevni program obuke civilne odbrane u Južnoj Koreji, a one bi trebalo da se završe 1. septembra.

Jun je istakao da se ovogodišnje vežbe sprovode po izmenjenom scenariju i da operativni planovi odražavaju pretnje Severne Koreje koje se razvijaju.

Dve strane su poslednjih godina ređe izvodile zajedničke vojne vežbe zbog koronavirusa i nastojanja da smanje tenzije sa Severnom Korejom. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet