Fokus

Vašington i Južna Koreja najavili velike vojne vežbe, učestvovaće avioni, ratni brodovi i tenkovi

Komentari

Autor: Tanjug

16/08/2022

-

11:17

Vašington i Južna Koreja najavili velike vojne vežbe, učestvovaće avioni, ratni brodovi i tenkovi
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Sjedinjene Američke Države i Južna Koreja počeće sledeće nedelje svoje najveće združene vojne vežbe u poslednjih nekoliko godina, u trenutku kada Pjongjang pojačava testiranje naoružanja i pretnje nuklearnim sukobom Seulu i Vašingtonu, saopštila je južnokorejska vojska.

Letnji manevri saveznika, koje će se održati od 22. avgusta do 1. septembra u Južnoj Koreji, uključivaće vežbe na terenu u kojima će učestvovati avioni, ratni brodovi, tenkovi i potencijalno desetine hiljada vojnika,prenosi AP.

Zvaničnici Ministarstva odbrane u Seulu i vojni zvaničnici nisu saopštili tačan broj američkih i južnokorejskih vojnika koji će učestvovati u vežbama pod nazivom "Ulči fridom šild", a koje će se pratiti i četvordonevni program obuke civilne odbrane u Južnoj Koreji.

Pentagon je danas saopštio i da su SAD, J.Koreja i Japan u blizini obala Havaja održali vežbe uzbunjivanja i traženja i praćenja balističkih projektila, od 8. do 14. avgusta.

"Tokom multinacionalnih manevara "Pacifik Dregon" , pokazana je posvećenost tri zemlje da odgovore na izazove koje postavlja Severna Koreja, zaštite zajedničku bezbednost i ojačaju međunarodnu saradnju", navodi se u saopštenju Pentagona.

Nastupajući zajednički godišnji letnjI manevri dolaze nakon što je južnokorejski predsednik Jun Suk Jol, koji je preuzeo dužnost u maju ove godine, obećao da će „normalizovati“ zajedničke vežbe i pojačati preventivne mere u pogledu Severne Koreje.

Dve strane su poslednjih godina ređe izvodile zajedničke vojne vežbe zbog kovida-19 i nastojanja da smanje tenzije sa Severnom Korejom, navodi AP.

Severnokorejski lider Kim Džong Un upozorio je ranije da je „odvraćanje od nuklearnog rata“ njegove zemlje „potpuno spremno“ da odgovori na pretnje.

Kim je nazvao zajedničke vežbe „nasilničkim ponašanjem“ i zapretio da će „zbrisati“ Seul ako Južna Koreja učini bilo kakav „opasan pokušaj“ protiv Severa.

Pjongjang je ove godine pokrenuo niz raketnih testova i prema mišljenju analitičara spreman je da izvrši svoju prvu probu nuklearnog oružja od septembra 2017. godine,navodi AP.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet