Fokus

Novi manevri kineske vojske oko Tajvana: "Izvodimo vežbe na sopstvenoj teritoriji"

Komentari

Autor: Tanjug

08/08/2022

-

08:07

Novi manevri kineske vojske oko Tajvana: "Izvodimo vežbe na sopstvenoj teritoriji"
Novi manevri kineske vojske oko Tajvana: "Izvodimo vežbe na sopstvenoj teritoriji" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kineska vojska najavila je za danas nove vežbe na moru i nebu oko Tajvana. Istočna borbena komanda Narodnooslobodilačke armije Kine saopštila je na društvenoj mreži Veibo da će uvežbavati izvođenje napada protiv podmornica i napada na moru, prenosi Rojters.

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo j danas da je Tajvan deo Kine i da Kina izvodi vojne vežbe "na sopstvenoj teritoriji" na otvoren, transparentan i profesionalan način.

Portparol Ministarstva Vang Venbin naveo je na konferenciji za novinare da su nadležne službe blagovremeno o tome izdale saopštenja, u skladu sa međunarodnim pravom, prenosi Rojters.

Ministarstvo spoljnih poslova Tajvana osudilo je danas odluku Kine da produži vojne manevre, ocenivši da "Peking i dalje namerno izaziva krizu i kontinuirano provocira".

"Suočen s vojnim zastrašivanjem Kine, Tajvan se neće ni uplašiti, ni odustati. Tražimo da kineska vlada odmah prekine sa vojnim zastrašivanjem", navodi se u saopštenju ministarstva spoljnih poslova vlade u Tajpeju, prenosi Rojters.

Kineska vojska je, posle prošlonedeljne posete predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu, pokrenula velike vojne vežbe sa korišćenjem bojeve municije u vodama oko tog ostrva.


Malo pre završetka vežbi po 10 ratnih brodova sa obe strane manevrisalo je oko središnje linije Tajvanskog moreuza.

Tajvan je saopštio da je tokom vežbi više kineskih brodova i aviona prešlo središnju liniju.

Istovremeno, tajvanska vojska je rasporedila brodove i avione, kao i raketne sisteme radi praćenja situacije.

Pelosi je u okviru azijske turneje boravila u kratkoj nenajavljenoj poseti Tajvanu, što je naišlo na oštre osude Kine i dovelo do porasta napetosti u Tajvanskom moreuzu.

To je bila prva poseta jednog predsednika Predstavničkog doma Kongresa Tajvanu od 1997. godine.

Kineske vlasti prethodno su saopštile da će preduzeti sve raspoložive kontramere kao odgovor njenu posetu koju su okarakterisale kao "igranje vatrom".

"Trenutnu napetu situaciju u Tajvanskom moreuzu u potpunosti je izazvala i stvorila američka strana na sopstvenu inicijativu i stoga američka strana mora da snosi punu odgovornost i ozbiljne posledice za učinjeno. Suština se ne može negirati, a komunikacija zahteva iskrenost", rekao je portparol ministarstva odbrane Vu Ćijan u onlajn objavi.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet