Fokus

TENZIJE NA PACIFIKU Peking najavljuje redovne manevre kod Tajvana, snage SAD na vežbi u blizini kineske granice

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/08/2022

-

08:42

TENZIJE NA PACIFIKU Peking najavljuje redovne manevre kod Tajvana, snage SAD na vežbi u blizini kineske granice
TENZIJE NA PACIFIKU Peking najavljuje redovne manevre kod Tajvana, snage SAD na vežbi u blizini kineske granice - Copyright Tanjug/AP/Lin Jian, Itsuo Inouye, profimedia, Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Na prostoru Pacifika ne prestaju tenzije, a one su se prenele i na diplomatske odnose širom sveta. Bela kuća smatra da Kina neodgovornim akcijama želi da promeni "status quo" u regionu a toj oceni pridružila se i kanadska ministarka odbrane  Anita Anand ocenom da su kineske vojne vežbe oko Tajvana "nepotrebna eskalacija. Tajvan upozorava da je više kineskih dronova  u subotu uveče viđeno kako lete iznad ostrva Kinmen. Kina i dalje kao glavnog krivca za tenzije na Pacifiku vidi SAD i njeno mešanje u unutrašnje stvari Pekinga, a portparolka Ministarstva spoljnih poslova Kine Hua Čunjin tvrdi da je Vašington trebalo da zaustavi posetu Nensi Pelsi.

Kako je protekao prethodni dan tenzija na Pacifiku, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Ključni događaji

  • Bela kuća optužila Kinu da su njene vojne akcije oko Tajvana provokativne, neodgovorne i da povećavaju rizik od pogrešne procene.
  • Posle Australije i Kanada se pridružila osudi podizanja tenzija u Tajvanskom moreuzu i da su potezi Pekinga nepotrebni i agresivni
  • Tajvanska vojska ispalila signalne rakete kako bi upozorila neidentifikovane dronove koji su se u velikom broju pojavili iznad ostrva Kinmen
  • Peking i dalje ne odustaje od tvrdnje da je poseta Nensi Pelosi smišljeni čin provokacije i da je trebalo da bude zaustavljena

Dešavanja na Pacifiku možete pratiti uživo na sajtu Euronews Srbija

18.07 Vang: SAD planirale posetu Pelosi da povecćju vojno prisustvo

Kineski ministar spoljnih poslova ponovo se oglasio povodom nedavne posete Pelosi Tajvanu, rekavši da je cilj SAD zapravo "da povećaju vojno prisustvo u regionu".

"Sjedinjene Američke Države imaju običaj da prvo stvore problem, a zatim ga koriste za sprovođenje svojih strateskih planova. Postoje znaci koji signaliziraju da su, planirajući nenajavljenu posetu Pelosi, Sjedinjene Američke Države ponovo iskoristile svoj stari trik i trenutno koriste šansu da povećaju svoje vojno prisustvo u regionu", naveo je on, prenosi Tass.

16.17 Tajvan detektovao 66 kineskih aviona i 14 kineskih brodova

Tajvansko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je danas detektovalo 66 kineskih aviona i 14 kineskih ratnih brodova koji su sprovodili aktivnosti u i oko Tajvanskog moreuza.

Kineska državna televizija je prethodno izvestila da će kineska vojska od sada izvoditi redovne vežbe na istočnoj strani srednje linije Tajvanskog moreuza, preneo je Rojters. Kineske vlasti su saopštile da je armija te zemlje završila četvrti uzastopni dan vojnih vežbi u vazduhu i moru oko Tajvana, koje su bile usredsređene na testiranje sredstava za vazdušne i kopnene udare velikog dometa, a da će u narednim vežbama biti upotrebljavani snajperi, borbena vozila, oklopna vozila, kao i jurišni helikopteri, izjavio je izvor koji nije želeo da bude imenovan.

Srednja linija u uskom moreuzu između ostrva Tajvan i kontinentalne Kine je nezvanična linija koju vojni avioni i bojni brodovi sa obe strane obično ne prelaze. Ona nikada nije pravno priznata i predstavlja imaginarnu liniju koju je američka vojska napravila za svoje borbene potrebe u prethodnom veku.

13.28 Tajvan postepeno normalizuje vazdušni saobraćaj

Tajvansko ministarstvo saobraćaja saopštilo je da se letovi kroz vazdušni prostor ostrva postepeno nastavljaju, pošto većina obaveštenja o kineskim vojnim vežbama "više nije na snazi". Ministarstvo je, međutim, navelo da će Tajvan nastaviti da preusmerava direktne letove i brodove do ponedeljka ujutru, po lokalnom vremenu.

12.55 Kineska vojska najavljuje redovne vežbe u blizini Tajvana

Kineska vojska će od sada izvoditi redovne vežbe na istočnoj strani srednje linije Tajvanskog moreuza, prenosi Rojters, pozivajući se na kinesku državnu televiziju. Kineske vlasti su saopštile da je armija te zemlje završila četvrti uzastopni dan vojnih vežbi u vazduhu i moru oko Tajvana, koje su bile usredsređene na testiranje sredstava za vazdušne i kopnene udare velikog dometa, a da će u narednim vežbama biti upotrebljavani snajperi, borbena vozila, oklopna vozila, kao i jurišni helikopteri, prenosi Rojters, pozivajući se na anonimni izvor. Srednja linija u uskom moreuzu između ostrva Tajvan i kontinentalne Kine je nezvanična linija koju vojni avioni i bojni brodovi sa obe strane obično ne prelaze. Ona nikada nije pravno priznata i predstavlja imaginarnu liniju koju je američka vojska napravila za svoje borbene potrebe u prethodnom veku, navodi Rojters.

10.40 I SAD najavile vojne vežbe
I  Sjedinjene Američke Države najavile vojne vežbe blizu Kine u potezu koji će dodatno zaoštriti odnose dve sile. SAD će učestvovati u zajedničkoj vojnoj vežbi s Indijom manje od 100 kilometara od sporne granice te zemlje s Kinom. Vojne vežbe održaće se sredinom oktobra na nadmorskoj visini od oko 3.000 metara u Auliju u indijskoj državi Utarakand i biće usredsređene na obuku ratovanja na velikim visinama.

09.55 Kina najavila nove vojne vežbe

Peking je najavio da će održati vojne vežbe u blizini južnog dijela Žutog mora i Bohaija, u blizini Južne Koreje od 8. avgusta do 8. septembra. Komanda istočnog krila kineske vojske objavila je na platformi kineskih društvenih medija Veibo da će nastaviti provoditi koordinirane pomorske i vazdušne vojne vežbe oko Tajvana, a fokus će biti testiranje kopnenog i dalekometnog vazdušnog napada, prenose lokalni mediji.

08.40 Premijer Tajvana: Kineski manevri narušavaju mir

Komentarišući manevre kineske vojske u Tajvanskom moreuzu, predsednik vlade u Tajpeju Su Ceng-čang ocenio je danas da je Kina "arogantno koristila vojne akcije da naruši regionalni mir i stabilnost".

Obraćajući se novinarima u Tajpeju, Su je pozvao Peking da ne demonstrira vojnu silu i osudio "strane neprijatelje" koji izvođenjem sajber napada i kampanjom dezinformacija pokušavaju da naruše moral naroda Tajvana, prenosi Rojters.

Tanjug/AP/Ng Han Guan

 

 

08.20 Tajvanski i kineki brodovi u blizini moreuza

Oko 10 kineskih i tajvanskih mornaričkih brodova nastavilo prisustvo blizu srednje linije Tajvanskog moreuza u nedelju ujutru, rekao je za Rojters izvor upućen u to pitanje. Ministarstvo odbrane Tajvana saopštilo je da je poslalo avion i brodove da "adekvatno" reaguju na kineske vojne vežbe oko ostrva.

08.00 Bela kuća: Aktivnosti Kine provokativne i neodgovorne

Portparol Bele kuće rekao je da Kina pokušava da "promeni status kvo" kroz svoje vojne vežbe oko Tajvana, prenosi Rojters.

"Ove aktivnosti su značajna eskalacija u naporima Kine da promeni status kvo. Oni su provokativni, neodgovorni i povećavaju rizik od pogrešne procene“, rekao je portparol. "Oni su takođe u suprotnosti sa našim dugogodišnjim ciljem održavanja mira i stabilnosti preko Tajvanskog moreuza, što svet očekuje."

07.56 Tajvanska kriza gura Kinu ka Rusiji: Peking je ljut i tražiće način da uzvrati uvredu SAD 

Ono u čemu su analitičari saglasni je to da se kineski odgovor na dolazak Pelosi na Tajvan neće završiti samo na vojnoj vežbi koja je u toku. Vojne vežbe, koje je Kina otpočela blizu obale Tajvana nakon posete Pelosi, mogle bi da budu samo jedan od odgovora Pekinga na ovaj potez SAD. Ova situacija mogla bi dodatno da Kinu približi Rusiji koja je od početka rata u Ukrajini sankcijama izolovana od Zapada. Zašto je Tajvan najosetljivija tačka u ovom veku kada je u pitanju mogućnost izbijanja šireg sukoba velikih sila čitajte u odvojenoj vesti.

Euronews

07.50 Kanada: Nema opravdanja za agresivne vojne aktivnosti oko Tajvanskog moreuza

Kanadska ministarka odbrane Anita Anand rekla je da su kineske vojne vežbe oko Tajvana "nepotrebna eskalacija“ u intervjuu za CBC Radio. "Nema opravdanja da se poseta koristi kao izgovor za agresivne vojne aktivnosti u Tajvanskom moreuzu“, rekla je Anand. "Rutina je da zakonodavci iz naših zemalja putuju u inostranstvo, a eskalacijski odgovor Kine jednostavno rizikuje povećanje tenzija i destabilizaciju regiona", rekla je ona.

07.35 Više dronova viđeno iznad ostrva Kinmen

Više dronova je u subotu uveče viđeno kako lete iznad ostrva Kinmen, izvestila je komanda odbrane Kinmena, prenosi CNA, tajvanska nacionalna novinska agencija. Slični dronovi leteli su iznad ograničenih voda oko ostrva u petak uveče. Kao odgovor, tajvanska vojska je ispalila signalne rakete kako bi upozorila neidentifikovane dronove.

07.10 Kineska ambasada upozorila Australiju: Ne upirite prstom u Peking

Kineska ambasada upozorila je Australiju da se ne meša u njene poteze u vezi sa Tajvanom, rekavši da je "upiranje prstom protiv Pekinga neprihvatljivo", prenosi Rojters. Ovo saopštenje je došlo nakon što je australijska ministarka spoljnih poslova rekla da su akcije Pekinga "destabilizujuće i neproporcionalne".

06.55 Tajvansko ministarstvo: Kinezi prešli središnju liniju, poslali smo avione 

Tajvan je mobilizovao vazduhoplovne jedinice kako bi odgovorio na to što je 14 kineskih borbenih aviona prešlo središnju liniju nad Tajvanskim moreuzom, saopšteno je iz ministarstva odbrane u Tajpeju.

 

Komentari (0)

Svet