Fokus

Rastu tenzije uoči moguće posete Nensi Pelosi Tajvanu: Azijska turneja uz zveckanje oružjem

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/08/2022

-

10:09

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Dok se doslovno odbrojavaju sati uoči moguće posete predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu, sve više rastu tenzije - tajvanski zvaničnici pripremaju "toplu dobrodošlicu", Kina priprema vojne vežbe i najavljuje da bi ovaj potez mogao da potkopa veze sa SAD. Pelosi je danas stigla u Maleziju, u okviru azijske turneje, a kako prenosi Rojters, pozivajući se na neimenovane izvore, danas bi trebalo da doputuje na Tajvan.

Tajvan je "tačka razdora" u odnosima Kine i SAD  - Peking smatra Tajvan sastavnim delom Kine, dok vlasti u Tajpeju tvrde kako to ostrvo predstavlja nezavisnu državu. Odnosi između Kine i SAD su se dodatno zaoštrili u poslednjih nekoliko dana, jer je više kineskih zvaničnika upozorilo SAD da ne bi pozitivno gledali na eventualnu posetu Pelosi Tajvanu.

Ovo je dodatno zaoštreno činjenicom da je kineski predsednik Si Điping jasno stavio do znanja da je glavni cilj njegovog mandata "ujedinjenje Tajvana i Kine". S obzirom na to da bi novi mandat na čelu Komunističke partije trebalo da mu bude potvrđen na jesen, pitanje Tajvana je veoma važno kako bi prikazao neophodnu snagu domaćoj i stranoj javnosti, navodi Njujork tajms.

Odgovarajući na sve glasnija upozorenja Pekinga, Bela kuća je saopštila da očekuje da će Kina u narednim danima pojačati svoj odgovor na potencijalnu posetu Pelosi Tajvanu, ističući da SAD neće biti zastrašene.

"Kineske akcije mogle bi da uključuju ispaljivanje projektila u blizini Tajvana, velike vazdušne ili pomorske aktivnosti ili dalje 'lažne pravne tvrdnje' kao što je tvrdnja Pekinga da Tajvanski moreuz nije međunarodni plovni put", rekao je novinarima portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi, preneo je Rojters.

"Nećemo nasesti niti se baviti zveckanjem oružja. Istovremeno, nećemo biti zastrašeni", rekao je on.

Pelosi ima pravo da poseti Tajvan, saopštila je Bela kuća i dodala da je Kina izgleda spremna da odgovori, "verovatno vojnim provokacijama".

Kineska mornarica na vojnim vežbama, Tajvan pojačava odbranu

U tom kontekstu posmatrači ocenjuju najavu kineske Uprave za pomorsku bezbednost koja je saopštila je da će od danas do 6. avgusta u delu Južnog kineskog mora biti održane vojne vežbe sa bojevim gađanjem. S tim u vezi, navodi se, zabranjen je ulazak svih brodova u područja čije su koordinate navedene na sajtu agencije.

Kineska vojska je poslednjih dana intenzivirala vežbe u Južnom kineskom i Istočnom kineskom moru, uključujući i vode provincije Fuđan, koju od Tajvana odvaja moreuz.

I Tajvan je odgovorio pojačavanjem nivoa borbene gotovosti od danas do četvrtka popodne, uoči moguće posete tom ostrvu Pelosi, javlja zvanična novinska agencija Tajvana, pozivajući se na neimenovane izvora.

Prema navodima jednog od izvora britanske agencije, kineski borbeni avioni leteli su jutros u blizini središnje linije, koja deli Tajvanski moreuz, što je neuobičajan potez koji je izvor opisao kao "veoma provokativan".

Uz to, kineski ratni brodovi od ponedeljka se nalaze u blizini nezvanične linije podele, naveo je izvor britanske agencije.

Kako je dodao, kineski avioni su u više navrata na kratko izvodili taktičke poteze dodirujući središnju liniju i kruživši do druge strane moreuza, dok su tajvanski avioni bili u pripravnosti u blizini.

"Potkopavanje veza Kine i SAD"

Kineski amabasador u Ujedinjenim nacijama Džang Jun izjavio je da bi poseta predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu potkopala veze između Kine i SAD.

Džang je, takođe, rekao na brifingu da bi takva poseta Pelosi bila provokativna i da se ne može porediti sa poslednjim putem kada je predsednik Predstavničkog doma SAD posetio to ostrvo, preneo je Rojters.

Takođe, kineski mediji, poput "Global Times", navodi da "ukoliko Pelosi ode na Tajvan, to će Kina posmatrati kao provokativnu akciju". Vodeći novinar ovog lista Hu Si Džing napisao je na Tviteru objavu, koja je ubrzo posle toga bila izbrisana. U njoj je naveo da ukoliko američki borbeni avioni budu u zaštiti Nensi Pelosi, to kineska armija može smatrati invazijom, i kako kaže, ima pravo da obori te avione.

Oglasilo se i kinesko ministarstvo spoljnih poslova još jednom apostrofirajući da će Peking oštro uzvratiti ako Pelosi poseti Tajvan.

"Kina će preduzeti odlučne mere da zaštiti nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet ako predsednica Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi poseti Tajvan", izjavila je na brifingu portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjing.

Ona je rekla da Peking sa velikom pažnjom prati maršrutu Pelosi, koja boravi na turneji po Aziji.

Dodala je da su Kina i Sjedinjene Države u bliskom kontaktu na svim nivoima i putem različitih kanala i da je Kina više puta jasno stavila do znanja SAD da se snažno protivi poseti Pelosi Tajvanu.

„Nadamo se da američki zvaničnici razumeju važnost i osetljivost ovog pitanja, kao i rizike u vezi s njim“, dodala je Hua.

"Srdačan doček"

Uprkos ovoj zvaničnoj podršci Bele kuće, američki mediji pišu da nisu svi srećni zbog inicijative Pelosi i njenog inistiranja da ode u tajvan. List "Washington Examiner" navodi da, ukoliko Nensi odloži posetu, čuće se uzdasi olakšanja iz Bele kuće i Pentagona. Smatra se da tempiranje posete nije idealno s obzirom na tenzije imeđu Tajvana i Kine.

Ipak, Tajvan se i dalje nada poseti, a premijer te zemlje Su Ceng-čang izjavio je danas da Tajvan srdačno dočekuje goste iz inostranstva.

On je novinarima, upitan za potencijalnu posetu Pelosi, rekao da će Tajvan napraviti "najprikladnije aranžmane" za takve goste i poštovati njihove planove, prenosi Rojters.

I britanski parlamentarci planiraju posetu Tajvanu

Da SAD nisu jedine koje odnosima s Tajvanom "stavljaju prst u oko Pekingu" pokazuje i najava iz Velike Britanije. Kako je objavio gardijan, Komitet za spoljne poslove britanskog Donjeg doma parlamenta planira posetu Tajvanu verovatno u novembru ili početkom decembra ove godine.

Poseta je prvobitno bila zakazana za ranije, navodi se u izveštaju londonskog dnevnika koji se poziva na neimenovane izvore i dodaje da je odložena zbog toga što je jedan član delegacije bio pozitivan na kovid 19, preneo je Rojters. Prvobitni planovi posete imali su za cilj da pokažu podršku Britanije Tajvanu.

 

Komentari (2)

dusko

02.08.2022 10:44

amerikanci to namjerno rade jer vide da su djaba bacili desetine milijardi u ukrajinu pa sad traze novo ratiste jer njihova vlast opstaje zavaravajuci svoj narod da ih uvijek neko ugrozava,.jedva cekam pocetak istocne predstave,.kinezi srecnoooooo

Miodrag

02.08.2022 13:46

Polako ali sigurno sno došli do prelomne tačke. Rusi su postavili crvenu liniju u Evropi a Kinezi je postavljaju kod Tajvana koji je da dodam izraženo bitan za zapad. Dodatni problem su severna Koreja i Iran. Amerikanci još od Kube nisu imali ovakav problem.

Svet