Fokus

Pelosi stigla u Singapur, lokalni mediji tvrde da sledi Tajvan, Peking upozorava: Ako ode, nećemo sedeti skrštenih ruku

Komentari

Autor: Tanjug

01/08/2022

-

09:16

Pelosi stigla u Singapur, lokalni mediji tvrde da sledi Tajvan, Peking upozorava: Ako ode, nećemo sedeti skrštenih ruku
Pelosi stigla u Singapur, lokalni mediji tvrde da sledi Tajvan, Peking upozorava: Ako ode, nećemo sedeti skrštenih ruku - Copyright Tanjug AP/Evelyn Hockstein

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Predsedavajućeg doma američkog Kongresa Nensi Pelosi, verovatno će sutra doputovati na Tajvan i u sredu se sastati sa liderkom Tajvana Cai Ing Ven, prenosi japanski Kjodo pozivajući se na tvrdnje nekoliko tajvanskih medija.

Kako navodi, Pelosi će verovatno stići na Tajvan sutra uveče po lokalnom vremenu. Vlada u Tajpeju odbila je da komentariše ove navode, dodaje Kjodo.

RIA Novosti prenose, pozivajući se na Čajna tajms, da će se Pelosi sastati i sa drugim tajvanskim zvaničnicima i da će u sredu napustiti Tajvan.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Džao Liđan upozorio je da kineska vojska "neće sedeti skrštenih ruku", ukoliko Pelosi poseti Tajvan.

Pelosi je stigla danas u Singapur, čime je započela azijsku turneju, ali se dalje zvanično ne zna da li će otići i na Tajvan.

Ukoliko poseti Tajvan, Pelosi bi bila najviši zvaničnik SAD u poseti Tajvanu još od 1997. godine, kada je tadašnji predsednik Predstavničkog doma Njut Gingrič boravio na ostrvu.

Razgovor sa singapurskim predsednikom

Pelosi će razgovarati sa predsednikom Singapura Halimahom Jakobom i premijerom Lijem Sejlungom, a sastaće se i sa brojnim članovima vlade, izjavio je portparol singapurskog ministarstva spoljnih poslova, preneo je AP.

Očekuje se da će prisustvovati koktelu u Američkoj poslovnoj komori u Singapuru, kome novinari neće imati pristup.

Tokom vikenda, Pelosi je najavila da će posetiti još i Maleziju, Južnu Koreju i Japan, kako bi razgovarala o trgovini, pandemiji kovida, klimatskim promena, bezbednosti i "demokratskim upravljanjem".

Ona nije potvrdila novinske izveštaje da bi mogla da poseti Tajvan.

Kineski predsednik Si Ðinping upozorio je američkog kolegu Džozefa Bajdena tokom telefonskog razgovora prošle nedelje da se ne meša u poslove Pekinga sa ovim ostrvom. Peking vidi zvaničan američki kontakt sa Tajvanom kao ohrabrivanje da Tajpej dođe do nezavisnosti, ali američki lideri negiraju to.

Bajdenova administracija je pokušala da uveri Peking da nema razloga za svađu i da ukoliko bi i došlo do takve posete Pelosi, da to ne bi bio znak promene američke politike.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet