Fokus

Tajvanska kriza gura Kinu ka Rusiji: Peking je ljut i tražiće način da uzvrati uvredu SAD

Komentari

Autor: Euronews Srbija, T.K.

06/08/2022

-

21:12

Tajvanska kriza gura Kinu ka Rusiji: Peking je ljut i tražiće način da uzvrati uvredu SAD
Sergej Lavrov i Vang Ji - Copyright Tanjug AP/Russian Foreign Ministry Press Service via AP

veličina teksta

Aa Aa

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji ušao je juče u plenarnu salu na sastanku ministara ASEAN (Udruženje država jugoistočne Azije) u glavnom gradu Kambodže Pnom Penu, pozdravio i potapšao po ramenu ruskog kolegu Sergeja Lavrova, koji mu je uzvratio pozdrav. Državni sekretar SAD Entoni Blinken, koji je ulazio u prostoriju poslednji, nije uopšte pogledao u Lavrova i Vanga, već je seo na svoju stolicu.

Ovaj susret ministara oslikava i trenutne odnose ove tri države, u jeku rata u Ukrajini i krize koja je izbila nakon posete predsedavajuće američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu. 

Otkako je predsedavajuća američkog Kongresa Nensi Pelosi sletela na Tajvan, tenzije u tom delu sveta ne jenjavaju. Kina nastavlja vojnu vežbu ističući da vojska proverava borbenu gotovost. Tajvanske vlasti kažu da su spremne na dogovor, ukoliko za tim bude potrebe.

Ono u čemu su analitičari saglasni je to da se kineski odgovor na dolazak Pelosi na Tajvan neće završiti samo na vojnoj vežbi koja je u toku.

Vojne vežbe, koje je Kina otpočela blizu obale Tajvana nakon posete Pelosi, mogle bi da budu samo jedan od odgovora Pekinga na ovaj potez SAD. Ova situacija mogla bi dodatno da Kinu približi Rusiji koja je od početka rata u Ukrajini sankcijama izolovana od Zapada.

Tako je još jedan momenat na sastanku u Pnom Penu pokazao zajedništvo Moskve i Pekinga. Kako prenosi AP, prema rečima diplomate koji je prisustvovao sastanku ali je želeo da ostane anoniman, kada je japanski ministar spoljnih poslova Hajaši Jošimaša počeo da govori, i Lavrov i Vang su napustili prostoriju.

Tanjug AP/Andrew Harnik

 

Imajući u vidu trenutnu poziciju Rusije, kojoj je uveden niz sankcija nakon invazije na Ukrajinu, odnos prema SAD postao je vezivno tkivo dve sile. Govoreći o aktuelnoj situaciji i potencijalnim sukobima, Vuk Vuksanović iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku naglasio je da je Tajvan zapravo ono mesto koje je "najozbiljnije i koje može da izazove globalni haos".

Kako je rekao, Tajvan je najosetljivija tačka u ovom veku kada je u pitanju mogućnost izbijanja šireg sukoba velikih sila. Kako on dodaje, SAD smatraju Tajvan dovoljno važnim da se potencijalno "sudare sa Pekingom".

Euronews

Komentarišući mere koje je Kina već preduzela kako bi izrazila nezadovoljstvo, Vuksanović ističe da je Peking "dovoljno pametan" da ne pokreće rat sa Vašingtonom zbog posete Pelosi, pominjući da bi jedan od načina suprotstavljanja mogla da bude i saradnja sa Rusijom.

"Ali će svakako ovo zabeležiti i naći će neki od načina da uzvrati ovu uvredu Vašingtonu. Na koji način, to ćemo videti, potencijalno može da bude Rusija - da nađu način da Rusija zaobiđe zapadne sankcije, ili da joj pošalju neki vid vojne pomoći u tehnologiji, poput dronova", rekao je on.

Tanjug AP/Johnson Lai

 

Moskva u ovoj krizi svakako nije gubila vreme i odmah po sletanju aviona sa Nensi Pelosi na Tajvan, Kremlj je poslao poruke podrške Kini. Portparol Kremlja Dimitrij Peskov ocenio je potez Nensi Pelosi kao provokaciju, dok je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla da je poseta pokušaj Vašingtona da izvrši pritisak na Kinu, ističući da je Rusija sa tom zemljom uspostavila snažno partnerstvo poslednjih godina.

"Odmazda Kine neće se zavšiti na ovome"

I profesorka na Fakultetu političkih nauka Dragana Mitrović rekla je za Euronews Srbija da je Peking uvređen potezom SAD, te da se "odmazda neće zavšiti samo na ovaj način". Kako je navela, upravo produbljivanje nerazumevanja između Kine i SAD i Kine sa celokupnim zapadnim blokom, možda pojača uzdanje jedne države u drugu, u ovom slučaju Kine sa Rusijom.

"Dakle, ako se američki zapadni sveznici solidarišu sa ovim akcijama SAD, onda Kina pravi otklon i od njih i to znači građenje bliskih savezništva na drugoj strani, gde se onda naravno pojavljuje Rusija koja je pacifička sila i učesnik saradnje sa zemljama jugoistočne Azije. To doprinosi jačanju sveobuhvatnog strateškog dobrosusedskog partnerstva, kako glasi zvanična definicija formata saradnje Rusije i Kine", kazala je Mitrović.

Euronews

Nedavno, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov kritikovao je posetu Pelosi prilikom posete Mjanmaru, zemlji u kojoj vlada vojna hunta koju podržava Moskva, a koja je optuživana za kršenje ljudskih prava.

"Oni (SAD) žele svima da pokažu koliko ne poštuju prava, već da stvari mogu da se rade 'samo na njihov način'. Ne vidim drugi razlog za ovakvu provokaciju ni iz čega", rekao je Lavrov.

Kina i Rusija su u velikoj meri uskladile svoje spoljne politike u poslednjih nekoliko godina - moskva je podržala Peking u vezi sa Tajvanom, dok su iz Kine odbili da kritikuju Rusiju zbog rata u Ukrajini, a istovremeno su optužili NATO za provociranje sukoba i izazivanje ekonmskih sankcija protiv Moskve.

Kineska zvanična novinska agencija, Sinhua, prenosi kako je generalni sekretar Šangajske organizacije za saradnju rekao da se ta grupa uglavnom centralnoazijskih zemalja, gde Rusija i Kina dominiraju, "čvrsto protivi tome da se bilo koji spoljni faktor meša u unutrašnje poslove neke njene države članice".

Povodom mogućnosti za bližu saradnju Kine i Rusije, Dmitrij Trenin, bivši član sovjetske i ruske vojske, sada vojni i politički analitičar, rekao je da "poseta Pelosi može naterati Kineze da odbace svoje dugotrajne iluzije u vezi sa poslovanjem sa Sjedinjenim Državama i to bi bilo dobro za Rusiju".

Trenin je za Foks njuz rekao da su veze Kine i Rusije prilično jake i da su prošle "stres test" nakon 24. februara, odnosno napada Rusije na Ukrajinu. Ipak, on kaže da, iako mnogi u svetu posetu Pelosi vide kao nepromišljenu i rizičnu za izbijanje novog sukoba,  "SAD ostaju najveći igrač na svetu", te dodaje da bi Vašington mogao da se nosi sa oba jaka protivnika, Kinom i Rusijom, istovremeno.

Peking pomno prati rat u Ukrajini

"Američki zvaničnici koji se bave proučavanjem Kine smatraju da lideri u Pekingu pomno prate rat u Ukrajini kao i strategije koje se u njemu koriste. Ne znamo tačno šta će Kina iz svega toga naučiti, a analitičari iz američke vlade imaju različita mišljenja po tom pitanju", navodi Edvard Vong, diplomatski dopisnik Tajmsa koji izveštava o spoljnoj politici SAD, prenosi Njujork Tajms. 

I ruski i kineski mediji pod državnom kontrolom blisko sarađaju.

Čak i pre nego što je Pelosi sletela u Tajpej, u kineskim medijima mogla se videti oštra kampanja protiv te posete, što pokazuje da je u pitanju najnovija faza u dugotrajnom "ratu informacija" protiv Tajvana, navodi Radio slobodna Evropa. Ovaj medij dodaje da su, istovremeno, ruski mediji kopirali iste narative, pa je tako Jevgenij Popov sa ruske nacionalne televizije poručio da Pelosi "planira da iskoristi ovu posetu kako bi planetu pretvorila u prah".

Mada je izveštavanje o ratu u Ukrajini i dalje veoma važna tema za rusku propagandu, poseta Pelosi Tajvanu pokazuje kako mediji koji su pod državnom kontrolom i u Rusiji i u Kini sve više međusobno podržavaju narative. 

Novi stadijum u tome bio je uočljiv još na početku rata u Ukrajini, kada su kineski mediji ponavljali opravdanja za invaziju koje je iznosio Kremlj, i često su iznosili netačne tvrdnje o događajima u ratu, ignorišući saopštenja Kijeva.

U slučaju posete Pelosi, dalji razvoj njihove saradnje važan je zbog toga što imaju dugačak domet u državama koje su nekada pripadale SSSR, gde se ruski jezik i dalje naširoko govori, dok u tim zemljama, kineski mediji imaju "minimalan domet", ocenjuje RSE.

Nastavak diplomatskih prepucavanja

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji oglasio se i danas u saopštenju objavljenom na sajtu kineskog Ministarstva spoljnih poslova, i pozvao međunarodnu zajednicu da se ujedini protiv "nepromišljenog pritiska SAD i njihovog mešanja u unutrašnje stvari drugih zemalja".

"Ako ignorišemo mešanje u naše unutrašnje stvari, svet će se vratiti zakonu džungle, a Vašington će bezobzirnije koristiti silu da maltretira druge zemlje. Ne možemo dozvoliti SAD da ponovo preduzmu slične korake. Sve zemlje treba da se ujedine kako ne bi dozvolile da se ovakve stvari dešavaju", izjavio je Vang Ji.

S druge strane, američki državni sekretar Antoni Blinken istakao je danas da su SAD svesne da su njihovi saveznici zabrinuti zbog, kako je rekao, opasnih i destabilizujućih akcija Kine oko Tajvana, ali da će Vašington rešavati taj problem onako kako je to i do sada činio, prenosi Rojters. On je naveo da je preneo kineskom ministru spoljnih poslova Vang Jiu na regionalnom sastanku u Kambodži da su SAD, u skladu sa očekivanjima zemalja širom sveta, odlučne da održavaju kanale komunikacije sa Pekingom kako bi sprečile pogrešne procene.

Blinken je takođe zamerio Kini zbog niza akcija, od ispaljivanja projektila u blizini Tajvana do napuštanja pregovora o klimatskim promenama, a poseban akcenat stavio je "neodgovorne korake" Pekinga u vezi sa zaustavljanjem ključnih kanala komunikacije sa Vašingtonom, prenosi Rojters.

Komentari (0)

Svet