Fokus

Napeto na Pacifiku: Kina "opkolila" Tajvan zbog vojnih vežbi, ispaljene rakete, Tajpej: Ovo je direktna provokacija

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Njujork tajms, AP, BBC

04/08/2022

-

13:34

Napeto na Pacifiku: Kina "opkolila" Tajvan zbog vojnih vežbi, ispaljene rakete, Tajpej: Ovo je direktna provokacija
Vojne vežbe - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kina je pokrenula vojne vežbe u blizini Tajvana, samo dan nakon što je predsednica Predstavničkog doma u SAD Nensi Pelosi posetila to ostrvo. Vežbe će trajati tri dana, a održavaju se u krugu od oko 20 kilometara oko Tajvana. Zvaničnici sa ostrva rekli su da Kina ovim vojnim vežbama krši pravila UN i da je to "direktna provokacija u vazdušnom i pomorskom prostoru".

Kineska vojska saopštila je danas da izvela "precizne raketne udare" u Tajvanskom moreuzu i vodama kod istočne obale Tajvana, u okviru velikih vojnih vežbi koje slede nakon posete predsednice Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi ostrvu koje Peking smatra svojom suverenom teritorijom.

U prilog tome, portparol kineskog ministarstva odbrane Tan Kefei izjavio je da će Peking čvrsto braniti svoj suverenitet i teritorijalni integritet, ne ostavljajući prostora za nezavisnost Tajvana.

"Čvrsto ćemo braniti državni suverenitet i teritorijalni integritet, nikada ne ostavljajući prostor za nezavisnost Tajvana, kao ni za spoljno mešanje. Politika Kine, koja ima za cilj ponovno nacionalno ujedinjenje, neizbežan je istorijski trend. Niko ne treba da gazi volju naroda. Kada se igrate vatrom, možete se opeći“, poručio je Tan, a prenosi TAS S pozivajući se na platformu VeČet.

Ranije je Istočna komanda Narodnooslobodilačke armije saopštila je da se radi o projektilima dugog dometa i da je izvela više lansiranja konvencionalnih raketa u tri različite oblasti u vodama istočno od Tajvana. Propratna grafika objavljena na državnoj televiziji CCTV pokazuje da su rakete lansirane ka severu, istoku i jugu, prenosi AP.

"Sve rakete precizno su pogodile cilj", navodi se u saopštenju vojske.

Međutim, tajvansko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su rakete koje je Kina danas ispalila odletele visoko u atmosferu i da nisu predstavljale pretnju. Ministarstvo je u saopštenju navelo da neće otkriti putanju kineskih raketa iz obaveštajnih razloga, peneo je Rojters.

Prethodno je Japan prijavio da je pet kineskih projektila palo unutar japanske Eksluzivne ekonomske zone, zbog čega je Tokio uložio protest kineskoj vladi.

Nešto ranije, Istočna borbena komandna zona kineske vojske objavila da je uspešno izvedena vežba gađanja bojevom municijom iz daljine, a precizirano je da su mete bile "ciljane oblasti u isočnom delu Tajvanskog moreuza". Navodi se još i da su "postignuti očekivani rezultati". Agencija AFP objavila je na svom Tviter nalogu snimnke projektila iznad Tajvanskog moreuza.

Kineske vojne vežbe uključuju borbene avione, mornaricu i raketne sisteme, a obuhvataju šest zona oko Tajvana, i toliko su blizu da bi potencijalno mogle zaći u deo voda koje su pod kontrolom Tajpeja, prenosi AP. Iz Pekinga nije stiglo mnogo detalja o samim vežbama, ali je stiglo nekoliko saopštenja o tome šta se zapravo dešava.

Rojters je objavio da je, prema bezbednosnom izveštaju Tajvana, u koji je imao uvid, kao i prema navodima jednog bezbednosnog izvora, Kina lansirala dve rakete sa ostrva Matsu, koji se nalaze kod obale kontinentalnog dela Kine, u pravcu voda kod severoistočnih obala Tajvana. Takođe, kineski Global Tajms je objavio snimke za koje navode da prikazuju lansiranje projektila u vode blizu Tajvana.

Smatra se da su ove vojne vežbe najobimnije, i da predstavljaju najveću pretnju za Tajvan još od 1995. i 1996. godine, kada je Peking lansirao nekoliko raketa u vode severno i južno od tog ostrva, kao odgovor na posetu tajvanskog predsednika Vašingtonu. 

Kina, inače, često šalje svoje borbene avione ili brodove blizu zamišljene linije u Tajvanskom moreuzu koja deli nadležnosti Pekinga i Tajpeja, ali do sada nije direktno dolučila da napadne Tajvan, što bi izazvalo međunarodni sukob.

Opkoljeno ostrvo

Kineski zvaničnici najoštrije su osuđivali to što je Pelosi posetila Tajvan. Ministar spoljnih poslova te zemlje je nazvao to "maničnim, neodgovornim i veoma iracionalnim potezom". Takođe, on je dodao i da su "trenutne i buduće mere Kine neophodne", kao i da su blagovremene odbrambene protivmere, pažljivo razmotrene i procenjene, i usmerene na očuvanje nacionalnog suvereniteta i bezbednosti, u skladu sa međunarodnim i domaćim zakonodavstvom.

Kada se pogleda na koji način su određene zone u kojima će kineska vojska vršiti vojne vežbe oko Tajvana, uočava se da se u tih šest tačaka ostrvo potpuno okružuje, što je za neke analitičare posebno važno.

"Šest zona su pažljivo odabrane zbog svog značaja, jer bi potencijalno mogle da posluže da se Tajvan potpuno odseče i da se na taj način spreči bilo kakva inostrana intervencija. Jedna zona pokriva najuži prolaz kroz Tajvanski moreuz, a druge bi mogle da budu korišćene da se blokira najveća luka, ili da se napadnu tri tajvanske glavne vojne baze", rekao je za "Njujork tajms" Meng Sjangćing, profesor strategije na Nacionalnom univerzitetu odbrane u Pekingu.

Dodao je da zona na jugu Tajvana, gde su ključne vojne baze, može veoma dobro poslužiti kako bi se sprečilo da tajvanske snage izađu u slučaju eventualnog napada na to ostrvo.

Iako je kineski predsednik Si Đinping rekao kako se nada da će uspeti da ujedini Kinu i Tajvan mirnim putem, nijednog trenutka nije otpisao silu kao potencijalni način da se to dogodi. Zbog toga, neki smatraju da su potezi koje preduzima kineska vojska sve više koraci u smeru ka invaziji, mada se ističe da bi to bio potez visokog rizika zbog toga što SAD "čuvaju leđa" Tajpeja.

"Kina će ovo definitivno da iskoristi kako bi uradila nešto što će joj pomoći da se pripremi za potencijalnu invaziju. Nije stvar samo u tome da se pošalje poruka, oni praktično testiraju svoje mogućnosti i žele da vide da li mogu izvesti komplikovane vojne manevre koji bi bili neophodni za napad na Tajvan", kaže Orijana Mastro sa Stenford univerziteta.

Kineski Global Tajms je rekao da su ove vojne vežbe "proba za operacije ponovnog ujedinjenja", a kineski vojni ekspert Song Žongping rekao je za taj list da je "u slučaju budućeg vojnog sukoba, veoma verovatno kako će operativni planovi koji se trenutno uvežbavaju biti direktno prevedeni u borbene operacije".

Reakcije Tajvana i SAD

Tajvansko ministarstvo spoljnih poslova reagovalo je na kineske vojne vežbe tako što je reklo da Peking "imitira Severnu koreju" ispaljivanjem raketa u vode blizu ostrva. Naveli su da "snažno osuđuju takve poteze", i pozvali međunarodnu zajednicu da "zajednički osudi vojnu pretnju", a već ima nekih posledica. 

Na Tajvanu su danas otkazani letovi putničkih avio-kompanija zbog vojnih vežbi Kine, a otkazan je i sastanak ministara spoljnih poslova Japana i Kine koji je trebalo da bude održan danas. Kao razlog otkazivanja, kineski zvaničnici naveli su da su nezadovoljni saopštenjem G7 u kom se Peking poziva da reši napetosti na miran način, prenosi Rojters. 

Međutim, nije sve ostalo samo na verbalnim osudama. Tajvan je rasporedio raketne sisteme a brodovi su stacionirani blizu "razdelne linije" u Tajvanskom moreuzu, preneo je Rojters izjavu neimenovanog tajvanskog izvora. Sve ovo, kako se dodaje, služi kako bi se "nadgledale aktivnosti kineskog vazduhoplovstva i kineskih pomorskih snaga".

Analitičarka Boni Lin rekla je za BBC da će "tajvanska vojska reagovati oprezno", ali da i dalje postoji rizik od otvorenog sukoba. 

"Na primer, ako Kina odluči da nadleti tajvanski vazdušni prostor, postoji mogućnost da će tajvanska vojska krenuti u presretanje. Mogli bismo u tom slučaju da vidimo sukob u vezduhu, mada postoji još mnogo različitih scenarija koji bi mogli da se dese", rekla je Lin. 

Takođe, tajvansko ministarstvo spoljnih poslova je na svom Tviter nalogu uz promotivni video-snimak objavilo da su "vojne snage odlučne da odbrane svoj suverenitet i teritoriju", kao i da "ne traže sukobe, ali su posvećeni slobodi i demokratiji.

Da Tajvan u ovom slučaju ima podršku SAD, pokazala je i najnovija izjava državnog sekretara te zemlje Entonija Blinkena. On je rekao da se "SAD protive bilo kakvom jednostranom pokušaju da se promeni 'status kvo' Tajvana, a naročito ukoliko neko to pokušava da učini silom". Blinken je dodao i da se "politika SAD prema Tajvanu ne menja".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet