Fokus

Tajvan tvrdi da je Kina lansirala 11 balističkih raketa, Japan protestuje zbog pada projektila u njeno područje

Komentari

Autor: Tanjug

04/08/2022

-

12:50

Tajvan tvrdi da je Kina lansirala 11 balističkih raketa, Japan protestuje zbog pada projektila u njeno područje
Tajvan tvrdi da je Kina lansirala 11 balističkih raketa, Japan protestuje zbog pada projektila u njeno područje - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo odbrane Tajvana tvrdi da je Kina danas lansirala 11 balističkih raketa "Dongfeng" u vode u blizini severne, južne i istočne obale ostrva.


Oglasilo se i tajvansko Ministarstvo spoljnih poslova, koje je optužilo Kinu da je, ispaljivanjem raketa u vodama kod ostrva, imitirala Severnu Koreju i pozvalo na uzdržanost, u vreme pojačanih napetosti u Tajvanskom moreuzu nakon posete predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi.

 

Ministarstvo spoljnih poslova je u saopštenju navelo da je Kina ugrozila bezbednost Tajvana i pozvalo zemlje da podrže ostrvo i, kako je navelo, zajedno brane slobodu i demokratiju.


Prethodno je tajvansko Ministarstvo odbrane saopštilo da je kineska vojska ispalila danas rakete sa ostrva Matsu.

 

"Pet balističkih raketa koje je ispalila kineska vojska u pravcu Tajvana palo je u područje japanske ekskluzivne ekonomske zone (EEZ)", objavila je agencija Kjodo.

Protest Tokija

Zbog toga je Japan uložio oštar protest Kini, navela je japanska agencija pozivajući se na ministarstvo spoljnih poslova Japana.

Japanski ministar odbrane Nobuo Kiši rekao je da je ovo prvi put da neka balistička raketa koja pripada kineskoj vojsci završi u tim vodama.


"Ovo je ozbiljan problem koji se tiče nacionalne bezbednosti naše zemlje i sigurnosti građana", rekao je Kiši.

Ekskluzivna ekonomska zona prostire se na 200 nautičkih milja od spoljnih granica japanskih teritorijalnih voda.

Ranije je istočna komanda Narodno-oslobodilačke armije Kine objavila da je ispalila više konvencionalnih raketa u vode kod istočne obale Tajvana, u okviru planiranih vojnih vežbi.

Kineska narodno-oslobodilačka armija pokrenula je rano jutros velike vojne vežbe sa korišćenjem bojeve municije u vodama oko Tajvana, dan nakon posete Pelosi Tajpeju.

Pelosi je boravila u kratkoj nenajavljenoj poseti Tajvanu, što je naišlo na oštre osude Kine i dovelo do porasta napetosti u Tajvanskom moreuzu.

Kremlj: Kina ima suvereno pravo na vojne vežbe kod Tajvana

Kina ima suvereno pravo da održava velike vojne vežbe kod Tajvana, saopštio je danas Kremlj i optužio Sjedinjene Države da su posetom visoke američke zvaničnice Tajvanu doprinele veštačkom podizanju tenzija u azijsko-pacifičkom regionu.

"Poseta Nensi Pelosi bila je potpuno nepotrebna. To je bila provokacija. Što se tiče manevara, to je suvereno pravo Kine", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, prenosi RIA Novosti.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet