Fokus

TENZIJE NA PACIFIKU Kina: SAD da zaustave prodaju oružja Tajvanu, oglasila se Bela kuća

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

06/08/2022

-

08:23

TENZIJE NA PACIFIKU Kina: SAD da zaustave prodaju oružja Tajvanu, oglasila se Bela kuća
Tanjug/AP/Chiang Ying-ying, Huizhong Wu, Taiwan Ministry of Defense - Copyright Tanjug/AP/Chiang Ying-ying, Huizhong Wu, Taiwan Ministry of Defense

veličina teksta

Aa Aa

U zoni između Tajvana i Kine u vojnim vežbama učestvuje više od 100 borbenih aviona Kine i 10 ratnih brodova. Kineska vojska izvela je prethodnog dana vazdušne i pomorske vežbe severno, jugozapadno i istočno od Tajvana i nastavlja da "proverava zajedničku borbenu gotovost trupa", saopštila je vojska Kine. Na to je Tajvan odgovorio raspoređivanjem aviona, brodova i raketnih sistema na kopnu, koji nadgledaju kineske brodove koji su nakratko prešli srednju liniju Tajvanskog moreuza. I dalje se ne stišava bura zbog posete Nensi Pelosi, pa je Peking objavio da će zaustaviti saradnju sa SAD u brojnim oblastima.

Kako je protekao prethodni dan tenzija na Pacifiku, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Ključni događaji

  • SAD poručile kineskom ambasadoru u Vašingtonu da su kineske vojne akcije neodgovorne i u suprotnosti sa održavanjem mira
  • Lavrov i kineski šef diplomatije napustili skup na Samitu ASEAN dok je govorio japanski ministar spoljnih poslova
  • Portparolka Ministarstva spoljnih poslova objavila da je "Kina istorijski bila žrtva spoljne agresije"
  • Portparol Pentagona: Kina zatvaranjem kanala kažnjava ceo svet

Dešavanja na Pacifiku možete pratiti uživo na sajtu Euronews Srbija

20.50 Bela kuća: Aktivnosti Kine provokativne i neodgovorne

Portparol Bele kuće rekao je da Kina pokušava da "promeni status kvo" kroz svoje vojne vežbe oko Tajvana, prenosi Rojters.

"Ove aktivnosti su značajna eskalacija u naporima Kine da promeni status kvo. Oni su provokativni, neodgovorni i povećavaju rizik od pogrešne procene“, rekao je portparol. "Oni su takođe u suprotnosti sa našim dugogodišnjim ciljem održavanja mira i stabilnosti preko Tajvanskog moreuza, što svet očekuje."

20.15 Kanada: Nema opravdanja za agresivne vojne aktivnosti oko Tajvanskog moreuza

Kanadska ministarka odbrane Anita Anand rekla je da su kineske vojne vežbe oko Tajvana "nepotrebna eskalacija“ u intervjuu za CBC Radio.

"Nema opravdanja da se poseta koristi kao izgovor za agresivne vojne aktivnosti u Tajvanskom moreuzu“, rekla je Anand. "Rutina je da zakonodavci iz naših zemalja putuju u inostranstvo, a eskalacijski odgovor Kine jednostavno rizikuje povećanje tenzija i destabilizaciju regiona", rekla je ona.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je u petak kanadskog diplomatu iz Pekinga Džima Nikela zbog učešća te zemlje u izjavi zemalja G7 u kojoj se Kina poziva da prekine svoju agresivnu akciju oko Tajvana.
 

18.20 Više dronova viđeno iznad ostrva Kinmen

Više dronova je u subotu uveče viđeno kako lete iznad ostrva Kinmen, izvestila je komanda odbrane Kinmena, prenosi CNA, tajvanska nacionalna novinska agencija.

Slični dronovi leteli su iznad ograničenih voda oko ostrva u petak uveče. Kao odgovor, tajvanska vojska je ispalila signalne rakete kako bi upozorila neidentifikovane dronove.

16.15 Kina: Vašington je trebalo da zaustavi posetu Pelosi

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Kine Hua Čunjin optužila je SAD da se mešaju u unutrašnje stvari Pekinga.

Kako je navela, Vašington je trebalo da zaustavi posetu Nensi Pelsi Tajvanu. Dodala je da SAD treba da prestanu da produbljuju politiku Kine. To se odnosi na aranžman iz 1970ih da zemlje mogu da održavaju formalne odnose sa Kinom ili Tajvanom, ali ne i sa jednima i sa drugima.

"Vašington trenutno održava neformalne odnose sa Tajvanom, što uključuje prodaju oružja kako bi se mogao braniti", napisala je ona.

14.35 Kineska ambasada upozorila Australiju: Ne upirite prstom u Peking

Kineska ambasada upozorila je Australiju da se ne meša u njene poteze u vezi sa Tajvanom, rekavši da je "upiranje prstom peotiv Pekinga neprihvatljivo", prenosi Rojters. Ovo saopštenje je došlo nakon što je australiska ministarka spoljnih poslova rekla da su akcije Pekinga "destabilizujuće i neproporcionalne".

14.00 Tajvansko ministarstvo: Kinezi prešli središnju liniju, poslali smo avione 

Tajvan je mobilizovao vazduhoplovne jedinice kako bi odgovorio na to što je 14 kineskih borbenih aviona prešlo središnju liniju nad Tajvanskim moreuzom, saopšteno je iz ministarstva odbrane u tajpeju.

13.16 Loši odnosi između Kine i SAD mogli bi da potraju, smatraju stručnjaci

Stručnjaci koji su govorili za AFP istakli su kako bi zahlađenje odnosa između Kine i SAD moglo da potraje. Boni Glejzer iz Nemačkog Maršal fonda rekla je da "posebno brine kidanje bilateralnih odnosa i nastavljanje kineskih vojnih vežbi", dok je Džon Kalver, bivši CIA analitičar, istakao da je glavni cilj kineskih vojnih vežbi menjanje "statusa kvo" i da je "trenutno stanje novo normalno".

12.30 Tajpej: Pratimo vojne vežbe Kine blizu obale

Tajvansko ministarstvo odbrane saopštilo je kako njihova mornarica prati pažljivo vojne vežbe Kine i kretanje kineskih plovila blizu istočne obale. 

12.25 Politiko: Kina ne odgovara na pozive ministra odbrane SAD

Najviši kineski vojni zvaničnici nisu odgovorili na više ovonedeljnih poziva svojih američkih kolega u jeku krize na Pacifiku izazvane posetom predsedavajuće Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu, potvrdila su tri dobro upućena izvora bliska američkoj administraciji za Politiko. Kako se navodi, Peking ignoriše pozive ministra odbrane SAD Lojda Ostina i načelnika združenog generalštaba američke vojske generala Marka Milija, prenosi portal "Politiko".

11.40 Kineska Istočna komanda: Nastavljamo sa vojnim vežbama

Istočna komanda kineske vojske saopštila je kako nastavlja sa vojnim vežbamaj severno, istočno i jugozapadno od Tajvana, kao što je i planirano. U vežbama će učestvovati i vazduhplovne i mornaričke jedinice, a fokus će biti na zemljanim napadima, ali i na kapacitetima za borbe na vodi, dodaje se u saopštenju, prenosi Rojters.

10.21 Tramp: Pelosi je Kini dala izgovor koji su tražili

"Šta je Pelosi radila na Tajvanu? O tome su Kinezi maštali, dala im je izgovor. Oni su tražili taj izgovor", rekao je bivši američki predsednik Donald Tramp okupljenima na govoru u Viskonsinu.

09.30 Blinken: Kina ne ide ka mirnom rešenju problema

Državni sekretar SAD Entoni Blinken rekao je da se poslednjim potezima Kina na Tajvanu udaljava od mirnog rešavanja problema, i sve se više bliži upotrebi sile, prenosi Rojters. na konferenciji za medije u Manili, Blinken je takođe dodao da odmazda Kine zbog posete Nensi Pelosi Tajvanu ide i dalje od ispaljivanja raketa, dok će SAD "ostati posvećene tome da kanali za komunikaciju ostanu ostvoreni".

08.39 Zvaničnik Ministarstva odbrane Tajvana pronađen mrtav u hotelskoj sobi

Zamenik šefa jedinice za istraživanje i razvoj Ministarstva odbrane Tajvana pronađen je mrtav jutros u hotelskoj sobi, prenosi Rojters, pozivajući se na zvaničnu tajvansku Centralnu novinsku agenciju. Ou Jang Li-Hsing, zamenik šefa Nacionalnog instituta za nauku i tehnologiju u vlasništvu vojske, pronađen je mrtav u hotelskoj sobi na jugu Tajvana, a vlasti istražuju uzrok smrti izvestila je CAN, prenosi Rojters. Ou Jang je bio na poslovnom putu u južnom okrugu Pingtung, a dužnost je preuzeo početkom ove godine kako bi nadgledao različite projekte proizvodnje raketa.

08.24 Tajpej: Kineski avioni izveli simulaciju napada na Tajvan

Kineski avioni i brodovi izveli su jutros vežbe simulacije napada na glavno tajvansko ostrvo, saopštilo je tajvansko Ministarstvo odbrane. Ministarstvo je saopštilo da je nekoliko grupa kineskih aviona otkriveno u Tajvanskom moreuzu i da su neki prešli liniju razgraničenja, prenosi Rojters. Tajvanska vojska je emitovala upozorenje i koristila snage za vazdušno izviđanje, pomorske brodove i obalske rakete da bi odgovorila na te manevre, dodaje se u saopštenju, navodi Rojters.

 

 

08.17 Ministarstvo odbrane Tajvana: Ispalili smo rakete upozorenja ka dronovima

Ministarstvo odbrane Tajvana saopštilo je danas da je kasno sinoć ispalilo rakete kako bi upozorilo sedam dronova koji su leteli iznad tajvanskih ostrva Kinmen i neidentifikovane letelice koje lete iznad ostrva Macu.

Ministarstvo je saopštilo da su trupe u stanju pripravnosti u obe oblasti, koje se nalaze nedaleko od obale kontinentalne Kine, prenosi Rojters. Peking je ove nedelje započeo velike vojne vežbe kao odgovor na posetu Tajvanu predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi, navodi britanska agencija.

08.10 Oglasio se i Pjongjang: Pelosi je rušitelj međunarodne stabilnosti

Severna Koreja nazvala je danas predsednicu Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi “najgorim rušiteljem međunarodnog mira i stabilnosti”, optuživši je da je podsticala antisevernokorejsko raspoloženje i razbesnela Kinu tokom svoje azijske turneje ranije ove nedelje. Džo Jong Sam, generalni direktor odeljenja za štampu i informisanje severnokorejskog Ministarstva spoljnih poslova, danas je osudio posetu Pelosi granici između dveju zemalja i njene antisevernokorejske stavove.

"Pelosi, koja je bila izložena salvi kritika Kine zbog uništavanja regionalnog mira i stabilnosti njenom posetom Tajvanu, stvorila je atmosferu konfrontacije sa Severnom Korejom tokom svog boravka u Južnoj Koreji”, ocenio je Džo u saopštenju, prenosi AP, pozivajući se na državne medije Severne Koreje.

08.00 Portparol Pentagona: SAD ne žele krizu

Portparol Pentagona Džon Kirbi rekao je da SAD ne traže i ne žele krizu.

"U isto vreme, nećemo biti sprečeni da delujemo na morima i nebu zapadnog Pacifika, u skladu sa međunarodnim pravom, kao što smo decenijama radili, i podržavamo Tajvan i branimo slobodan i otvoren Indo-Pacifik", rekao je Kirbi, a prenosi Rojters.

07.30 Tajvan podigao mlazne avione da bi odvratio kineske

Tajvan je pokrenuo mlazne avione da odvrati 49 kineskih aviona u svojoj zoni protivvazdušne odbrane, kaže tajvansko Ministarstvo odbrane, dodajući da je 30 kineskih aviona prešlo srednju liniju Tajvanskog moreuza.

07.00 Tajvanska vojska vežbala, pa izazvala veliki požar

Vatrogasne ekipe uspešno su stavile pod kontrolu požar na ostrvu Sijin, koji je izbio večeras tokom masovne artiljerijske vežbe tajvanske vojske, izvestio je Tajvan njuz.

Tokom drugog dana masovnih vežbi bojevom municijom, koje je organizovala Narodna oslobodilačka armija širom Tajvana, svedoci su dali različite izjave o paljbi ili raketama koje su pale na brdo iza sela Sanjia na ostrvu Sijin i izazvale požar. Vatra se brzo proširila i postajala je bojazan da bi mogla zahvatiti kuće i obližnje pansione.

Komentari (0)

Svet