Fokus

Bela kuća osudila odluku Kine da lansira rakete kod Tajvana

Komentari

Autor: Tanjug

04/08/2022

-

22:51

Bela kuća osudila odluku Kine da lansira rakete kod Tajvana
Bela kuća osudila odluku Kine da lansira rakete kod Tajvana - Copyright Tanjug AP/CCTV via AP

veličina teksta

Aa Aa

Bela kuća je danas osudila odluku Kine da lansira rakete u blizini Tajvana kao neodgovornu i navela da očekuje da će Peking nastaviti da reaguje narednih dana na posetu Tajvanu predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi.

"Provokativne akcije Pekinga su značajna eskalacija i njegov dugogodišnji pokušaj da promeni status kvo", rekao je portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi na brifingu, preneo je Rojters.

On je dodao da su linije komunikacije sa Kinom i dalje otvorene na različitim nivoima.

S druge strane, tajvansko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su rakete koje je Kina danas ispalila odletele visoko u atmosferu i da nisu predstavljale pretnju. Ministarstvo je u saopštenju navelo da neće otkriti putanju kineskih raketa iz obaveštajnih razloga, preneo je Rojters.

Podsetimo ranije danas Ministarstvo odbrane je saopštilo da je 11 kineskih balističkih raketa Dongfeng ispaljeno u vode oko ostrva. Kina je poslednji put ispalila rakete u vode oko Tajvana 1996. godine.

SAD su zbog tenzija sa Pekingom danas odložile rutinsko lansiranje interkontinentalne balističke rakete Er fors Minjutmen III.

Tajvan raspoređuje raketne sisteme i brodove

Tajvan raspoređuje raketne sisteme i drži brodove blizu "srednje linije" Tajvanskog moreuza zbog vežbi kineske vojske u blizini ostrva, prenosi Rojters izjavu neimenovanog tajvanskog izvora.

"Brodovi su u blizini 'srednje linije' da bi nadgledali aktivnosti kineskih pomorskih snaga", rekao je izvor za koga agencija navodi da je upućen u situaciju.

Prema rečima tog izvora, ranije danas nekoliko kineskih vojnih aviona i oko 10 brodova nakratko je prešlo "srednju liniju" Tajvanskog moreuza.

Pelosi je boravila u kratkoj nenajavljenoj poseti Tajvanu, što je naišlo na oštre osude Kine i dovelo do porasta napetosti u Tajvanskom moreuzu.

Komentari (0)

Svet