Fokus

NAPETO U AZIJI Tajvan rasporedio raketne sisteme na kopnu, SAD odgovorile na potez Kine

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, Guardian

05/08/2022

-

12:24

NAPETO U AZIJI Tajvan rasporedio raketne sisteme na kopnu, SAD odgovorile na potez Kine
NAPETO U AZIJI Tajvan rasporedio raketne sisteme na kopnu, SAD odgovorile na potez Kine - Copyright Tanjug AP/Johnson Lai, Xinhua via AP

veličina teksta

Aa Aa

Napetosti nakon posete predsedavajuće Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu ne jenjavaju. Kina je nastavila sa vojnim vežbama započetim upravo u jeku ove posete. Tajvansko ministarstvo odbrane saopštilo je jutros da je više brodova i aviona Narodne oslobodilačke armije Kine ponovo prešlo središnju liniju Tajvanskog moreuza. Ministarstvo ocenjuje da su vojne vežbe Kine krajnje provokativne "bilo da lansira balističke rakete ili namerno prelazi središnju liniju moreuza", prenosi Rojters. Na drugoj strani, Kina je saopštila da je pozvala evropske ambasadore u Pekingu na razgovor kako bi uložila protest zbog saopštenja grupe G7 i Evropske unije u kojima se kritikuju kineske vežbe oko Tajvana, koje traju već dva dana.

Ključni događaji

  • Tajavan upozorio da su kineski brodovi i avioni prešli središnju liniju Tajvanskog moreuza
  • Kina poslala više od 100 borbenih aviona i 10 ratnih brodova na vojne vežbe
  • Bela kuća pozvala na razgovor kineskog ambasadora
  • Peking uvodi sankcije Nensi Pelosi zbog posete Tajvanu
  • Tajvan je pokrenuo mlazne avione da odvrati 49 kineskih aviona u svojoj zoni protivvazdušne odbrane
  • Diplomatske napetosti vidljive i na Samitu ASEAN u Kambodži, ruska i kineska delegacija napustile skup dok je govorio japanski ministar spoljnih poslova

Dešavanja na Pacifiku možete pratiti uživo na sajtu Euronews Srbija

21.50 Tajvanska vojska vežbala, pa izazvala veliki požar

Vatrogasne ekipe uspešno su stavile pod kontrolu požar na ostrvu Sijin, koji je izbio večeras tokom masovne artiljerijske vežbe tajvanske vojske, izvestio je Tajvan njuz.


Tokom drugog dana masovnih vežbi bojevom municijom, koje je organizovala Narodna oslobodilačka armija širom Tajvana, svedoci su dali različite izjave o paljbi ili raketama koje su pale na brdo iza sela Sanjia na ostrvu Sijin i izazvale požar. Vatra se brzo proširila i postajala je bojazan da bi mogla zahvatiti kuće i obližnje pansione.

Dva vatrogasna vozila su ubrzo stigla, ali je vodosnabdevanje bilo nedovoljno, pa su se vratila da nabave još vode, navodi Tajvan njuz. Požar je uspešno stavljen pod kontrolu, a još nema izveštaja o povređenima ili šteti u obližnjim pansionima ili privatnim kućama. U toku je istraga koja će utvrditi tačan uzrok požara.

20.25 Portparol Pentagona: Odluka Kine o prekidu saradnje neodgovorna

SAD su u petak saopštile da je odluka Kine da prekine saradnju u brojnim kritičnim oblastima, uključujući klimatske promene, u vezi sa Tajvanom "u osnovi neodgovorna".

"Smatramo da je ovo suštinski neodgovorno", rekao je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi novinarima o tom potezu Kine, prenosi agencija Frans pres.

"Misle da nas kažnjavaju zatvaranjem ovog kanala", rekao je Kirbi. "Oni zapravo kažnjavaju ceo svet jer klimatska kriza ne prepoznaje geografske granice i granice". Kirbi je dodao da SAD nemaju šta da ispravljaju u vezi sa putovanjem predsednice Predstavničkog doma Nensi Pelosi u Peking nakon što je Peking zahtevao da Vašington ispravi svoje "greške".

19.10 Tajvan rasporedio raketne sisteme na kopnu da nadgledaju brodove

Tajvansko ministarstvo odbrane saopštilo je u petak da je vojska ostrva poslala avione i brodove i rasporedila raketne sisteme na kopnu da nadgledaju brodove i avione koji su nakratko prešli srednju liniju Tajvanskog moreuza, prenosi Rojters.

Ministarstvo odbrane je kasnije saopštilo da su rakete bile visoko u atmosferi i da nisu predstavljale pretnju. Nije dalo detalje o njihovim putanjama leta, pozivajući se na zabrinutost obaveštajnih službi.

Neki stanovnici Tajpeja, uključujući gradonačelnika Ko Ven-jea, osudili su vladu što nije poslala raketno upozorenje. Međutim, neki stručnjaci veruju da je to možda učinjeno u pokušajima da se izbegne izazivanje panike.

17.50 Peking: Mi smo istorijski žrtva spoljne agresije

Kina je "istorijski bila žrtva spoljne agresije", rekala je portparolka kineskog Ministarstva spoljnih poslova Hua Čuning.

"Danas se SAD i dalje grubo mešaju u unutrašnje stvari Kine i pokušavaju da s vremena na vreme potkopaju suverenitet i bezbednost Kine", napisala je ona na Tviteru.

17.00 Japanski ministar spoljnih poslova: Ostajemo otvoreni za dijalog sa Kinom

Japanski ministar spoljnih poslova Jošimasa Hajaši rekao je danas da ta zemlja ostaje otvorena za dijalog sa Kinom, jer je očuvanje komunikacija još važnije kada su veze zategnute.

Hajašijev komentar novinarima usledio je nakon što je Kina danas otkazala sastanak između njega i kineskog kolege, prenosi Rojters. Dodaje se da je taj susret trebalo da bude održan na marginama Asocijacije južnoazijskih zemalja (ASEAN) u Kambodži, ali je otkazan zbog nezadovoljstva saopštenjem grupe sedam najrazvijenijih zemalja sveta (G7) u kojem se Peking poziva da mirnim putem reši tenzije oko Tajvana.

"U ovakvim vremenima kada je situacija napeta, važna je dobra komunikacija, a Japan je uvek otvoren za dijalog sa Kinom", rekao je Hajaši.

16.20 Tajvan pokrenuo mlazne avione, da bi odvratio kineske

Tajvan je pokrenuo mlazne avione da odvrati 49 kineskih aviona u svojoj zoni protivvazdušne odbrane, kaže tajvansko ministarstvo odbrane, dodajući da je 30 kineskih aviona prešlo srednju liniju Tajvanskog moreuza.

16.10 Tajvanski premijer: Nismo očekivali da će Kina pokazati moć pred našim vratima

Agencija AFP-a prenosi izjavu tajvanskog premijera Su Ceng-čanga koji je pozvao saveznike da se zalažu za deeskalaciju, rekavši "(Mi) nismo očekivali da će zle komšije pokazati svoju moć pred našim vratima i proizvoljno ugroziti najprometnije vodene tokove na svetu svojim vojnim vežbama".

15.55 Kirbi: SAD su spremne za ono za šta se Peking odluči

Portparol Pentagona Džon Kirbi rekao je da su, kada je kineski ambasador Ćin Gang pozvan u Belu kuću, SAD jasno stavile do znanja ambasadoru da su kineske vojne akcije neodgovorne i da su u suprotnosti sa održavanjem mira i stabilnosti u regionu.

"Takođe smo jasno stavili do znanja da su Sjedinjene Države spremne za ono što Peking odluči da uradi. Ne tražimo i nećemo krizu. U isto vreme, nećemo biti sprečeni da delujemo na morima i nebu zapadnog Pacifika, u skladu sa međunarodnim pravom, kao što smo decenijama radili, i podržavamo Tajvan i branimo slobodan i otvoren Indo-Pacifik", rekao je Kirbi, a prenosi Rojters.

14.45 Lavrov i kineski ministar spoljnih poslova napustili konferenciju nakon govora japanske delegacije na Samitu ASEAN u Kambodži

Nako što se Japan priključio kritikama vojnim vežbama oko Tajvana, kineski šef diplomatije i ruski ministar spoljnih poslova napustili su skup koji se održava na Samitu ASEAN u Kambodži.

14.32 Mitrović: Cilj je ekonomska izolacija Tajvana, Kina neće stati na ovome

Profesorka na Fakultetu političkih nauka Dragana Mitrović rekla je za Euronews Srbija povodom uvđenja sankcija Nensi Pelosi da Kina tako šalje poruku da ona neće biti neko sa kim će se u budućnosti razgovarati.

"Uveden je i niz sankcija samom Tajvanu, ova blokada ima za cilj pre svega ekonomsku izolaciju Tajvana, jer je zbog vežbi Kine onemogučen izvoz i uvoz kroz moreuz", kazala je Mitrović.

Kako je rekla "Kina je uvređena ovom provokacijom od strane SAD i mislim da se njena odmazda neće zavšiti samo na ovaj način".

Euronews

14.20 Tajvan: Kina vežbama ozbiljno narušila status kvo

Tajvansko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da u kineskim vežbama u Tajvanskom moreuzu učestvuje ukupno 68 vojnih aviona i 13 brodova mornarice.

Kako je ministarstvo navelo u saopštenju, neki od njih su "namerno" prešli u nezvaničnu tampon zonu koja razdvaja dve strane, preneo je Rojters.

Tajvansko ministarstvo istovremeno je osudilo Kinu, navodeći da su kineske oružane snage "ozbiljno narušile" status kvo i ugrozile vodeni i vazdušni prostor Tajvana.

profimedia

 

14.07 Ratni brodovi i avioni kod obale Tajvana

Kineska agencija Sinhua objavila je danas da su lovci, bombarderi, razarači i fregate učestvovali u "zajedničkoj operaciji blokade" koja se održavala u šest zona na moru, u smeru ka obali Tajvana.

Više od 100 borbenih aviona i 10 ratnih brodova poslala je Kina na vojne vežbe koje traju već dva dana.

Associated Press • Euronews Serbia

13.21 Nastavljaju se vežbe, kineska vojska proverava borbenu gotovost

Kineska vojska danas je izvela vazdušne i pomorske vežbe severno, jugozapadno i istočno od Tajvana i nastavlja da "proverava zajedničku borbenu gotovost trupa", navodi se u najnovijem saopštenju armije.

Saopštenje je objavljeno na zvaničnom nalogu Komande istočnog krila Narodne kineske armije na mreži Veibo, prenela je agencija Rojters.

Agencija Sinhua navela je da se vežbe drže na dosad neviđenim razmerama.

Tanjug AP/Johnson Lai

 

13.06 Kina pozvala na razgovor kanadskog ambasadora

Kina je saopštila da je pozvala kanadskog ambasadora zbog učešća te zemlje u saopštenju ministara spoljnih poslova zemalja G7.

Rojters prenosi da se u današnjem saopštenju kineskog ministarstva spoljnih poslova navodi da je Džima Nikela u četvrtak pozvao zamenik ministra spoljnih poslova Ksie Feng koji ga je obavestio da Kanada treba da "odmah ispravi svoje greške" po pitanju Tajvana ili da "snosi posledice".

profimedia

 

12.40 Kina zaustavlja saradnju sa SAD u brojnim oblastima

Peking je danas objavio da će zaustaviti saradnju sa SAD u brojnim oblastima, uključujući i dijaloge između visoko pozicioniranih vojnih komandanata, a sve zbog  posete Nensi Pelosi Tajvanu.

Kinesko ministarstvo je dodalo da zaustavlja razgovore o klimatskim promenama sa Amerikom, obustavlja saradnju u oblasti sprečavanja prekograničnog kriminala i repatrijaciji ilegalnih migranata, preneo je Rojters.

12.05 Bela kuća pozvala na razgovor kineskog ambasadora

Bela kuća je pozvala na razgovor kineskog ambasadora u Vašingtonu Čin Ganga kako bi osudila "eskalaciju akcija" protiv Tajvana i kako bi ponovila da SAD ne žele krizu u regionu, javlja "Vašington post".

"Nakon kineskih akcija tokom noći, pozvali smo ambasadora China u Belu kuću da mu uputimo zvaničan demarš zbog kineskih provokativnih akcija", rekao je portparol Bele kuće Džon Kirbi.

11.53 Kina uvodi sankcije Nensi Pelosi

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova najavilo je sankcije za predsedavajuću Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi i najbližim članovima njene porodice zbog posete Tajvanu, uprkos protivljenju Kine.

"Uprkos ozbiljnoj zabrinutosti i odlučnog protivljenja Kine, Pelosi je insistirala da poseti Tajvan, ozbiljno se mešajući u kineske unutrašnje poslove, podrivajući suverenitet i teritorijalni integritet Kine, gazeći politiku jedne Kine i preteći miru i stabilnosti u Tajvanskom moreuzu", rekao je portparol kineskog MSP, prenosi Rojters.

Tanjug/AP/Taiwan Presidential Office

 

11.45 Peking: U vežbi dosad bilo vise od 100 aviona i 10 brodova

Kina je danas saopštila da je poslala više od 100 borbenih aviona i 10 ratnih brodova na vojne vežbe koje traju već dva dana, javlja AP.

Kineska agencija Sinhua objavila je danas da su lovci, bombarderi, razarači i fregate učestvovali u "zajedničkoj operaciji blokade" koja se održavala u šest zona na moru, u smeru ka obali Tajvana.

Istočna komanda kineske vojske je ispalila nove verzije projektila i rekla da je precizno pogodila neidentifikovane mete u Tajvanskom moreuzu. Neki od projektila su preleteli nad Tajvanom i odeteli u Pacifik, rekli su vojni zvaničnici za državne medije.

Tanjug AP/Johnson Lai

 

11.39 Japanski premijer pozvao na "momentalan prekid" kineskih vežbi

Japanski premijer Fumio Kišida pozvao je na "momentalan prekid" kineskih vojnih vežbi usmerenih ka Tajvanskom moreuzu.

Kišida je nakon sastanka sa američkom zvaničnicom Nensi Pelosi u Tokiju rekao da je Japan apelovao na momentalni prekid vojnih vežbi, koje je opisao kao "ozbiljan problem koji utiče na nacionalnu bezbednost Japana i njegovih građana", preneo je "Gardijan".

11.31 Caj Ing-Ven: Spremni smo za odgovor

Predsednica Tajvana Caj Ing-Ven saopštila je da je ostrvo spremno da odgovori "ukoliko to bude potrebno", preneo je Gardijan.

"Naša vlada i vojska pažljivo prate kineske vojne vežbe, pratimo sve informacije, spremni smo da odgovorimo ukoliko bude potrebno. Pozivam međunarodnu zajednicu da podrži otvoreni, demokratski Tajvan i zaustavi svaku eskalaciju regionalne bezbednosne situacije", poručila je Caj na Tviteru.

11.23 Peking pozvao zapadne ambasadore na razgovor

Kina je saopštila da je pozvala evropske ambasadore u Pekingu na razgovor kako bi uložila protest zbog saopštenja grupe G7 i Evropske unije u kojima se kritikuju kineske vežbe oko Tajvana.

Ministarstvo spoljnih poslova Kine je danas saopštilo da je zamenik ministra Deng Li dao "zvaničnu izjavu" o onome što je nazvao "bezobraznim mešanjem u unutrašnje stvari Kine", preneo je AP.

11.10 Tajvan: Kineski brodovi i avioni prešli središnju liniju Tajvanskog moreuza

Tajvansko ministarstvo odbrane saopštilo je jutros da je više brodova i aviona Narodne oslobodilačke armije Kine ponovo prešlo središnju liniju Tajvanskog moreuza u okviru vojnih vežbi. Ostrvska vojska poslala je avione i brodove i rasporedila kopnene raketne sisteme.

Ministarstvo ocenjuje da su vojne vežbe Kine krajnje provokativne "bilo da lansira balističke rakete ili namerno prelazi središnju liniju moreuza", prenosi Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet