Fokus

Ne prestaju tenzije na Pacifiku: Peking nastavlja sa vojnim manevrima, Tajvan tvrdi: Pripremaju napad na nas

Komentari

Autor: Tanjug

09/08/2022

-

09:54

Ne prestaju tenzije na Pacifiku: Peking nastavlja sa vojnim manevrima, Tajvan tvrdi: Pripremaju napad na nas
Ne prestaju tenzije na Pacifiku: Peking nastavlja sa vojnim manevrima, Tajvan tvrdi: Pripremaju napad na nas - Copyright EPA-EFE/RITCHIE B. TONGO, Tanjug AP/Gong Yulong/Xinhua via AP, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Istočna komanda kineske narodnooslobodilačke armije saopštila je da nastavlja sa združenim vojnim vežbama u moru i vazdušnom prostoru oko ostrva Tajvan, sa fokusom na blokade i logistiku snabdevanja, prenosi Rojters. Na to je Tajvan odgovorio započinjajem vojne vežbe za proveru borbene gotovosti.

Oko 20 kineskih i tajvanskih ratnih brodova približilo se jutros središnjoj liniji Tajvanskog moreuza, saopštio je britanskoj agenciji izvor upoznat sa situacijom.

Prema tom izvoru, pojedini kineski brodovi povremeno su pokušavali da se probiju u nezvaničnu "tampon zonu", dok su tajvanski brodovi pratili njihove pokrete.

Tanjug AP/Johnson Lai

 

Ministar spoljnih poslova Tajvana Džozef Vu rekao je danas da su kineske vojne vežbe, pokrenute posle posete predsedavajuće Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajpeju, deo plana za pripremu invazije Pekinga na ovo ostrvo.

On u obraćanju novinarima nije ponudio vremenski okvir za mogući napad na Tajvan, koji Kina smatra svojom teritorijom, prenosi Rojters.

Tajvanski zvaničnik je naveo da Peking sprovodi velike vojne vežbe i lansiranja raketa, uz sajber napade, dezinformacije i ekonomsku prinudu, u pokušaju da oslabi moral stanovništva na ostrvu.

"Nakon što se vežbe završe, Kina bi mogla da pokuša da konkretizuje svoje delovanje u nastojanju da uništi dugoročni status kvo u Tajvanskom moreuzu", rekao je Vu.

On je naveo i da takvi potezi ugrožavaju regionalnu bezbednost i pružaju "jasnu sliku kineskih geostrateških ambicija izvan Tajvana", a takođe je pozvao na veću međunarodnu podršku kako bi se se zaustavili pokušaji Kine da efektivno kontroliše moreuz.

Ministar je naglasio da Tajpej nije zaplašen, čak ni u trenutku kada Peking nastavlja manevre i preko nezvanične središnje linije Tajvanskog moreuza.

Istočna komanda kineske narodnooslobodilačke armije saopštila je danas da nastavlja sa zduženim vojnim vežbama u moru i vazdušnom prostoru oko ostrva Tajvan, sa fokusom na blokade i logistiku snabdevanja, prenosi Rojters.

Procena Vašingtona da Kina neće napasti Tajvan

Američki podsekretar za odbranu Kolin Kal saopštio je u ponedeljak da Vašington ostaje pri svojim procenama da Kina neće pokušati da izvrši invaziju na Tajvan u naredne dve godine.

Zvaničnik Pentagona takođe je rekao da će američka vojska nastaviti da obavlja tranzit kroz Tajvanski moreuz u narednim nedeljama.

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u ponedeljak da je Tajvan deo Kine i da kina izvodi vojne vežbe "na sopstvenoj teritoriji" na otvoren, transparentan i profesionalan način.

Portparol Ministarstva Vang Venbin naveo je na konferenciji za novinare da su nadležne službe blagovremeno o tome izdale saopštenja, u skladu sa međunarodnim pravom, prenosi Rojters.

Slični manevri u blizini ostrva izvođeni su od početka velikih vojnih vežbi kineske vojske sa korišćenjem bojeve municije 1. avgusta.

Izvor upoznat sa bezbednosnom situacijom u regionu rekao je i da je nekoliko kineskih brodova jutros obavilo misije kod istočne obale Tajvana, navodi Rojters.

Kineska vojska je vežbe počela prošle nedelje, posle posete predsedavajuće Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet