Fokus

Kinezi najavljuju nove vojne vežbe oko Tajvana, ovoga puta sa državom koja je bivši saveznik SAD-a

Komentari

Autor: Tanjug / Euronews Srbija

08/08/2022

-

23:17

Kinezi najavljuju nove vojne vežbe oko Tajvana, ovoga puta sa državom koja je bivši saveznik SAD-a
Kinezi najavljuju nove vojne vežbe oko Tajvana, ovoga puta sa državom koja je bivši saveznik SAD-a - Copyright EPA-EFE/RITCHIE B. TONGO, Tanjug AP/Li Bingyu/Xinhua via AP, Wang Xinchao/Xinhua via AP

veličina teksta

Aa Aa

Kineska vojska počela je nove vežbe na moru i nebu oko Tajvana, samo dan nakon završetka velikih vojnih vežbi uz upotrebu bojeve municije, koje su pokrenute prošle nedelje u Tajvanskom moreuzu, a nakon posete predsedavajuće Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi, čemu se Peking oštro protivio.

Ovakav potez Kine naišao je na osudu Tajvana, a zbog kineskih aktivnosti u tom azijskom regionu zabrinut je i američki predsednik Džozef Bajden. Prema oceni novinara i bivšeg ambsadora Dragana Bisenića Kina sigurno neće odustati od ujedinjenja sa Tajvanom, ali to, ipak, kako kaže, ne znači da će upotrebiti vojna sredstva.

Istočna borbena komanda Narodnooslobodilačke armije Kine saopštila je na društvenoj mreži Veibo da će uvežbavati izvođenje napada protiv podmornica i napade na moru. S druge strane, Ministarstvo odbrane Tajvana saopštilo je danas da je više od 20 ratnih aviona kineske Narodnooslobodilačke armije prešlo tzv. središnju liniju u Tajvanskom moreuzu u manevrima koje izvodi oko ostrva.

Međutim, ministarstvo spoljnih poslova Kine je saopštilo da je Tajvan deo Kine i da izvode vojne vežbe "na sopstvenoj teritoriji" na otvoren, transparentan i profesionalan način. Portparol tog ministarstva Vang Venbin izjavio je na konferenciji za novinare da su nadležne službe blagovremeno i u skladu sa međunarodnim pravom o tome izdale saopštenja.

Najavljene vojne vežbe Kine i Tajlanda od 14. avgusta

Na sve to, nakon dvogodišnje pauze zbog pandemije kovida, tajlandsko ratno vazduhoplovstvo saopštilo je da će zajedno sa Kinom održati vojnu vežbu borbenih aviona, dok Rojters prenosi da će te vežbe biti održane u bivšoj vazdušnoj bazi SAD-a na severoistoku Tajlanda. Ta baza je bila dom američkih snaga tokom rata u Vijetnamu.

Vežba "Falkon strajk" je održana četiri puta od 2015. godine, a ovog puta će trajati 11 dana, počev od 14. avgusta.

Britanska novinska agencija dodaje da je Tajland najstariji američki saveznik u Aziji, ali su se odnosi dve zemlje iskomplikovali 2014. godine nakog vojnog puča. Tajland je u međuvremenu tražio da se ojačaju odnosi sa Kinom i kupio vojnu opremu od nje. Štaviše Tajland, jedna od najopremljenijih zemalja u regionu, istorijski je uvek imala američku opremu, a sada želi da nabavi avione F-35 kako bi zamenila starije F-16 modele.

Prema izvoru iz ratnog vazduhoplovstva, koji je insistirao na anonimnosti, Tajland neće koristiti avione tipa F-16 tokom vežbi sa Kinom, pa će umesto toga koristiti švedski Sab JAS-39 i nemački Alfa džet lajt.

Ne zna se koje će avione koristiti Kina, dodao je izvor Rojtersa.

Stižu osude iz SAD

Odluku Kine da produži vojne manevre osudilo je Ministarstvo spoljnih poslova Tajvana, ocenivši da "Peking i dalje namerno izaziva krizu i kontinuirano provocira".

"Suočen s vojnim zastrašivanjem Kine, Tajvan se neće ni uplašiti, ni odustati. Tražimo da kineska vlada odmah prekine sa vojnim zastrašivanjem", navodi se u saopštenju ministarstva spoljnih poslova vlade u Tajpeju, prenosi Rojters.

Američki predsednik Džozef Bajden ranije danas je izjavio da nije zabrinut zbog Tajvana, ali da je zabrinut zbog kineskih aktivnosti u tom azijskom regionu.

"Zabrinut sam toga što se kreću koliko se kreću. Ali, ne verujem da će da urade nešto više nego što su dosad uradili", kazao je Bajden, preneo je Rojters.

Iz Bele kuće se ranije moglo čuti da Kina neodgovornim akcijama želi da promeni "status quo" u regionu a toj oceni pridružila se i kanadska ministarka odbrane  Anita Anand ocenom da su kineske vojne vežbe oko Tajvana "nepotrebna eskalacija.

Na "momentalan prekid" kineskih vojnih vežbi usmerenih ka Tajvanskom moreuzu prethodnih dana pozvao je i japanski premijer Fumio Kišida.

Kuda vode napetosti u Tajvanskom moreuzu?

Novinar i bivši ambsador Dragan Bisenić rekao je danas da Kina sigurno neće odustati od ujedinjenja sa Tajvanom, ali je dodao da to, ipak, ne znači da će upotrebiti vojna sredstva. Kini je, kako navodi, jasno da bez Tajvana ne drži ključeve svoje sudbine, ni na globalnoj sceni, ni na Pacifiku.

"Kina neće odustati od ujedinjenja, učiniće sve da do toga dođe mirnim diplomatskim srestvima", rekao je Bisenić za Tanjug i naglasio da Peking bez Tajvana ne može da računa na neprikosnovenu samostalnost u međunarodnim odnosima, a pre svega na Pacifiku.

Bisenić naglašava da ratna opcija, ako bude jedina moguća kao poslednja, ne može da se odbaci, jer je Kina bez Tajvana nekomplenta država na globalnoj i međunarodnoj sceni.

Prema njegovim rečima, pomoću Tajvana kontroliše se i kinesko ponašanje i doseg Kine na Pacifiku.

"Teško je reći da li će doći do oružanog sukoba i na koji način, ako se stvore takve okolnosti da je on neizbežan, hipotetetički može i da ga bude, ali on nije ni u interesu Kine ni SAD", naveo je Bisenić.

Kineski ruokvodioci naovode da je sve deo plana američke administarcije kako bi pojačale prisustvo u Pacifiku, uputile su dva nosača aviona i održaće se vežbe sa Indijom i u Japanu.

Podsetio je da se na Pacifiku i Južnom Kineskom moru vode vežbe tri velike i snažne grupacije - Kine, SAD i Indije i samog Tajvana.

Kaže da ipak ne možemo da odbacimo pomenutu pretpostavku Pekinga i dodaje da je udaljenost Tajvana od Kine 150 kilometa o SAD 13.000, što znači da je nebranjiv sa te distance.

"U svakom slučaju te činenice igraju važnu ulogu i u politici SAD i kada je reč o mogućnostima za bilo kakav vojni odgovor i vojnu zaštitu iz SAD", naveo je Bisenić.

Podsetio je i da je nedavno bivši savetnik za bezbednost predsednika Donalda Trampa Džon Bolton objavio memorare i objasnio da te činjenice pokazuju da je Tajvan nebranjiv kada je reč o pomoći iz SAD.

"Sukob oko Tajvana bi olakšao poziciju Rusije"

Bisenić dodaje da bi gledano iz ugla sukoba Ukrajine i Rusije, ovo bio globalni sukob. Opasnost od takvog sukoba postoji, ali ne mislim da je ona neposredna i bliska pred nama.

Smatra i da je Rusija tim sukobom dobila izvesno veme kada nije više glavna tema, odnosno par nedelja predaha od međunarodne pažnje.

Taj sukob, kako dodaje, uslovno olakšava poziciju Rusije, jer će SAD i Evropa morati da se suoče i sa mogućnosti konfrontacije na Pacifiku i EU, a posebno je Nemačka kao najvažnija članica EU, već najavila da prirepma svoju strategiju prema Kini.

Činjenica da se Nemačka na taj način bavi pitanjem Kine pokazuje da će EU i Evropa preduzeti slične korake, kao i da će Evropa biti u iskušenju da bude opet uključena u još jedan daleki sukob.

Komentari (0)

Svet