Fokus

Iz Tajpeja poručuju da se "raduju nastavku saradnje sa SAD", Kina najavila nove kontramere

Komentari

Autor: Tanjug

15/08/2022

-

11:03

Iz Tajpeja poručuju da se "raduju nastavku saradnje sa SAD", Kina najavila nove kontramere
Iz Tajpeja poručuju da se "raduju nastavku saradnje sa SAD", Kina najavila nove kontramere - Copyright Tanjug/Taiwan Ministry of Foreign Affairs via AP

veličina teksta

Aa Aa

Kineska vojska je saopštila da je danas održala nove vežbe u blizini Tajvana, u momentu kada je grupa američkih poslanika posetila Tajpej i susrela se sa tajvanskom predsednicom Caj Ing-Ven.

Istočna komanda Narodnooslobodilačke vojske Kine rekla je da su vežbe bile "oštro sredstvo odvraćanja Amerike i Tajvana koji nastavljaju da igraju političke igre i podrivaju mir i stabilnost u Tajvanskom moreuzu", preneo je Rojters.

"Kina se čvrsto protivi bilo kakvoj vrsti zvaničnih veza između SAD i Tajvana i preduzeće odlučne kontramere kako bi reagovala na provokacije od strane SAD", izjavio je portparol kineske ambasade u Vašingtonu Liju Pengju povodom posete delegacije američkog Kongresa Tajvanu.

Liju smatra da je odgovornost za trenutne tenzije u Tajvanskom moreuzu "potpuno na američkoj strani" i dodaje da SAD "treba da snose sve posledice koje je izazvala poseta kongresmena Tajvanu", prenosi Kineski međunarodni radio.

Prema oceni kineskog diplomate, "najnovija poseta američkih kongresmena Tajvanu još jednom dokazuje da SAD ne žele stabilnost u Tajvanskom moreuzu i da nisu štedele napore da podstaknu sukob između dve strane i mešaju se u unutrašnje stvari Kine".

Tajvan se "raduje nastavku saradnje sa SAD"

Sa druge strane, šef predsedničkog kabineta tajvanske predsednice izjavio je danas, nakon njenog sastanka sa delegacijom američkih poslanika, da se Tajvan raduje nastavku produbljivanja saradnje sa SAD, koja obuhvata i zajedničko održavanje stabilnosti u Indo-pacifičkom regionu.

"Tajvan i SAD su uvek bili odani partneri koji dele demokratske vrednosti. Radujemo se nastavku produbljivanja saradnje sa Amerikom i zajedno ćemo održati prosperitet i stabilnost u Indo-pacifičkom regionu", rekla je Cai, prenosi agencija RIA Novosti.

Ona je, takođe, napomenula da "u pozadini rastućeg autoritarizma u svetu", Tajvan želi da proširi trgovinsku i ekonomsku saradnju sa "prijateljima širom sveta koji dele iste demokratske vrednosti", da zajedno sa njima formira sigurne proizvodne lance i lance snabdevanja.

Ranije ovog meseca, Peking je izveo velike vežbe u oblasti oko Tajvana, nakon posete predsedavajuće Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi Tajpeju. Petočlanu američku delegaciju predvodi demokratski senator Ed Marki.

U kongresnoj delegaciji su i republikanka Amata Kolman Rejdvagen, demokrate Džon Garamendi, Alan Louental i Don Bejer, dodaje "Glas Amerike".

Kina poslala 30 aviona i pet ratnih brodova prema Tajvanu

Kineska narodnooslobodilačka armija poslala je danas 30 ratnih aviona i pet ratnih brodova prema Tajvanu, saopštilo je Ministarstvo odbrane Tajvana.

Od 17 časova po lokalnom vremenu tajvanske oružane snage su zabeležile pet brodova i 30 aviona Narodne oslobodilačke armije Kine, od kojih je 15 prešlo središnju liniju Tajvanskog moreuza, navelo je Ministarstvo na Tviteru, prenela je agencija RIA Novosti.

Narodnooslobodilačka vojska Kine izvela je vežbe u oblasti ostrva Pengu, koja se nalaze u južnom delu Tajvanskog moreuza, navodi se u saopštenju Istočne borbene komandne zone Narodnooslobodilačke armije Kine (PLA) objavljenom na društvenoj mreži Vičet.

Tokom zajedničkih borbenih vežbi i patrola, piloti istočne zone Borbene komande PLA vršili su nadzor nad arhipelagom Pengu, navodi se u saopštenju.

Portparol kineskog Ministarstva odbrane Vu Ćjan rekao je da kineska vojska ponovo sprovodi vojne vežbe i patrole oko Tajvana, kao odgovor na posetu delegacije američkih kongresmena ostrvu.

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet