Fokus

Kina najavila nove vojne vežbe tokom posete delegacije američkog kongresa Tajvanu

Komentari

Autor: AP

15/08/2022

-

22:22

Kina najavila nove vojne vežbe tokom posete delegacije američkog kongresa Tajvanu
Tanjug/AP/Johnson Lai - Copyright Tanjug/AP/Johnson Lai

veličina teksta

Aa Aa

Kina je najavila nove vojne vežbe oko Tajvana, pošto se predsednik te zemlje susreo sa delegacijom od pet predstavnika američkog Kongresa, a nakon tenzija i vežbi koje je uzrokovala poseta predsedavajuće Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi.

Tajvanska predsednica Caj Ing-ven susrela se s delegacijom američkog Kongresa, čiji dolazak pokazuje dodatnu podršku zemlji koju Kina smatra svojom teritorijom.

Petočlanu delegaciju predvodio je demokratski senator Ed Marki. U kongresnoj delegacii su i republikanka Amata Kolman Rejdvagen, demokrate Džon Garamendi, Alan Louental i Don Bejer.

"Kina će preduzeti odlučne i snažne mere kako bi odbranila nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet. Američki političari, zajedno sa tajvanskim separatistima, pokušavaju da podriju princip "jedne Kine", što je osuđeno na propast", saopštilo je kinesko Ministarstvo odbrane.

Nije navedeno kada će vežbe početi.

Kina optužuje SAD da ohrabruju nezavisnost Tajvana kroz prodaju oružja i veze političara. Vašington tvrdi da ne podržava nezavisnost Tajvana, nema diplomatske odnose sa tom zemljom, ali se zakonom obavezao da obezbedi da Tajvan dobije podršku u slučaju napada.

Američka delegacija sastala se osim s tajvanskom predsednicom sastala i sa ministrom inostranih posloa Džozefom Vuom i predtavnicima u parlamentu.

"Poseta je bila prilika da se razmene mišljenja sa tajvanskim kolegama o raznim pitanjima značajnim za SAD i Tajvan", navodi se u saopštenju Američkog instituta na Tajvanu, koji je faktički ambasada na ostrvu.

Poseta kongresne delegacije se dešava manje od dve nedelje pošto je predsedavajuća Predstavničkog doma Kongresa Nensi Pelosi bila na Tajvanu, što je izazvalo pretnje i vojne vežbe Kine, u kojima je i lansirala rakete ka ostrvu i u Tajvanski moreuz.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet