Fokus

Tenzije u Tajvanskom moreuzu ne prestaju, Tajpej: Pretnja od Kine i dalje visoka

Komentari

Autor: Tanjug

12/08/2022

-

08:00

Tenzije u Tajvanskom moreuzu ne prestaju, Tajpej: Pretnja od Kine i dalje visoka
Tenzije u Tajvanskom moreuzu ne prestaju, Tajpej: Pretnja od Kine i dalje visoka - Copyright Tanjug AP/Johnson Lai

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Tajvana Caj Ing-Ven saopštila je da je vojna pretnja za ostrvo koju predstavlja Kina "i dalje visoka", prenosi TAS pozivajući se na lokalne medije.

"Tajvan se neće upuštati u eskalaciju sukoba niti izazivati sporove, ali je čvrsto rešen da brani svoj suverenitet i nacionalni identitet, štiti demokratiju i slobodu“, rekla je ona.

Tenzije u Tajvanskom moreuzu i celom azijsko-pacifičkom regionu porasle su nakon posete Tajpeju predsedavajuće Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi, 2-3. avgusta, što je izazvalo oštre kritike Kine.

Peking je više puta upozoravao Vašington da će uzvratiti ako Pelosi, koja zauzima treće mesto u hijerarhiji američke administracije, poseti Tajvan. Kineska vojska je nakon toga, 4. avgusta, započela vežbe velikih razmera, uključujući lansiranje raketa u šest oblasti oko Tajvana, navodi TAS.

Vojska je saopštila u sredu da je posle gotovo nedelju dana uspešno završila različite vojne zadatke oko Tajvana, ali da nastavlja pomno da prati situaciju u Tajvanskom moreuzu.

Peking je istog dana predstavio i svoju strategiju rešavanja tajvanskog pitanja, kroz Belu knjigu pod naslovom "Tajvansko pitanje i ponovno ujedinjenje Kine u novoj eri", u kojoj je poručio da su mirno ujedinjenje i "jedna zemlja-dva sistema" osnovni principi za rešavanje pitanja ostrva koje smatra svojom teritorijom, što su vlasti u Tajpeju juče odbacile.

Peking je takođe naveo i da "neće odustati od upotrebe sile" i da "zadržava mogućnost da preduzme sve neophodne mere" u zaštiti od spoljnog mešanja i svih separatističkih aktivnosti na ostrvu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet