Fokus

USIJANJE NA PACIFIKU: Pelosi sletela u Tajpej, Kina upozorava SAD, Kirbi poručuje da podržavaju pravo Tajvana na odbranu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/08/2022

-

15:14

USIJANJE NA PACIFIKU: Pelosi sletela u Tajpej, Kina upozorava SAD, Kirbi poručuje da podržavaju pravo Tajvana na odbranu
USIJANJE NA PACIFIKU: Pelosi sletela u Tajpej, Kina upozorava SAD, Kirbi poručuje da podržavaju pravo Tajvana na odbranu - Copyright EPA-EFE/Taiwan Ministry of Foreign Affairs , RITCHIE B. TONGO, AP Photo

veličina teksta

Aa Aa

Avion u kome se nalazila predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi sleteo je u Tajpej, leteći iz Kuala Lumpura rutom kojom izbegava Južno kinesko more. Ovaj let je, prema podacima sajta Flajtradar, pratilo stotine hiljada ljudi. Dok je Kina ovu posetu nazvala "ekstremno opasnim potezom", Rusija kaže da je u pitanju "čista provokacija", dok iz SAD tvrde da je u pitanju "dokaz čelicne podrške SAD".

Izvor agencije Rojters iz njene administracije tvrdi da bi Pelosi, uprkos pretnjama iz Kine, sutra trebalo da se sastane sa zvaničnicima Tajvana. Ovo bi moglo dodatno da pogorša odnose između SAD i Kine, jer iz Pekinga dolaze upozorenja kako će se poseta Pelosi Tajvanu smatrati dovoljnim razlogom za "vojni odgovor". Kineski predsednik Si Đinping je u razgovoru sa američkim liderom Džoom Bajdenom oštro upozorio da SAD ne bi trebalo da se mešaju u pitanje teritorijalnog integriteta Kine, kao i da će "oni koji se igraju vatrom, na kraju u njoj izgoreti".

23.52 Kina zapretila britanskim poslanicima ako odu na Tajvan

Kineski ambasador u Velikoj Britaniji Dženg Zeguang pozvao je danas britanske političare da "ne igraju onako kako sviraju SAD" i obećao "teške posledice" ukoliko britanski poslanici kroče na Tajvan.

Govoreći na današnjoj konferenciji za novinare u Londonu, kineski ambasador Zeguang podsetio je britansku vladu na zajedničko saopštenje koje su dve zemlje potpisale 1972. godine, kada su počele da razmenjuju ambasadore, prenosi londonski dnevnik Gardijan.

23.10 Tajvan: 21 kineska letelica u vazdušnom prostoru ADIZ

Ministarstvo nacionalne odbrane Tajvana saopštilo je da je 21 kineski avion ušao u tajvansku identifikacionu zonu protivvazdušne odbrane (ADIZ). Avioni uključeni u upad uključuju 10 letelica modela Shenyang J-16, jednog od naprednih kineskih borbenih aviona, prenosi BBC.

Zona za identifikaciju protivvazdušne odbrane je područje izvan teritorije zemlje i nacionalnog vazdušnog prostora, ali gde se strani avioni još uvek identifikuju i nadgledaju. U pitanju je samoproglašen prostor, koji tehnički ostaje međunarodni vazdušni prostor.

22.50 Kirbi: Nema potrebe da se poseta pretvori u krizu

Portparol Pentagona Džon Kirbi rekao je novinarima da je poseta Nensi Pelosi u skladu sa politikom "jedne Kine". Ova politika znači da SAD priznaju stav Kine da postoji samo jedna kineska vlada.

Kaže da nema potrebe da se ova poseta pretvara u krizu jer "SAD i dalje ne podržavaju nezavisnost Tajvana". Kirbi naglašava da su SAD protiv bilo kakvih promena statusa kvo i da sve razlike treba da se rešavaju mirnim putem. Istakao je da se SAD "neće baviti zveckanjem oružja".

Na pitanje da li američki predsednik Džo Bajden podržava posetu Nensi Pelosi, Kirbi je odgovorio da on "poštuje njenu odluku".

Taiwan Ministry of Foreign Affairs via AP

 

Ističe i da je očekivao ovakav odgovor Kine, kao i da je sve to "u skladu sa pravilnikom koji su očekivali i da će nastaviti da posmatraju situaciju".

Kada ga je drugi novinar pitao da li će Tajvan platiti visoku cenu posete Pelosi, odgovorio je: "Nema razloga da se to dogodi".

"Mi ne podržavamo nezavisnost Tajvana... Mi podržavamo samoodbranu Tajvana", rekao je.

Podvukao je da predsednik Bajden želi da zadrži otvorene veze komunikacije između SAD i Kine, kao i da je Pelosi već obavila važne razgovore uoči posete Tajvanu.

22.30 Počele kineske vojne vežbe kod obala Tajvana

Narodnooslobodilačka armija Kine (PLA) započela je vojne operacije kod obala Tajvana, javila je Centralna televizija Kine, pozivajući se na zvaničnog predstavnika istočne zone borbene komande trupa Ši Jia.

"Uveče, 2. avgusta, Istočna borbena komanda kineske narodnooslobodilačke vojske započela je seriju zajedničkih vojnih operacija oko ostrva Tajvan, kao i zajedničke vazdušne i pomorske vežbe u moru i vazdušnom prostoru severno, jugozapadno i jugoistočno od Tajvan“, navodi se u izveštaju kineske televizije, prenela je agencija RIA Novosti.

PLA je ranije saopštila da će večeras vršiti vežbe konvencionalnim raketnim naoružanjem, a meta će biti postavljena istočno od Tajvana. Testovi će, kako je najavila PLA, biti obavljeni u sklopu većih vojnih vežbi koje će uključiti zajednički rad kineske vojske na moru i u vazduhu, kao i gađanje iz dalekometne artiljerije u Tajvanskom moreuzu, preneo je Sputnjik.

22.00 Tajvan: Pokušaj psihološkog zastrašivanja

Odluka Pekinga da najavi trodnevne vežbe gađanja je način Kine da psihološki zastraši građane Tajvana, saopštilo je ostrvsko Ministarstvo odbrane.

Iako će Narodnooslobodilačka armija Kine od sutra izvoditi trodnevne vežbe gađanja, iz ministarstva poručuju ljudima da ne brinu jer su "oružane snage pojačale njihov nivo budnosti i pažljivo prate situaciju", prenosi BBC.

"Vojska ima sposobnost i samopouzdanje da osigura bezbednost Tajvana", dodaje se u saopštenju ministarstva.

21.37 Sajt FlightRadar24 zabeležio rekordnu posećenost

Koliko je interesovanje vladalo za let Nensi Pelosi od Kuala Lumpura ka Tajvanu, svedoči činjenica i da je najpoznatiji portal za praćenje letova, pao.

Naime, FlightRadar24 je zabeležio rekordnu posetu od 708.000 posetilaca zbog čega su bili prinuđeni da ograniče pristup onima koji nisu pretplaćeni kako bi servis ostao na mreži.

"Nažalost, zbog obima korisnika bilo je neopdhono da se primeni funkcionalnost naše čekaonice koja meri pristup", navodi se u saopštenju komapnije, pozivajući se na "neviđeno interesovanje".

21.05 Četiri američka ratna broda u vodama istočno od Tajvana

Četiri američka ratna broda, uključujući nosač aviona USS Ronald Reagan, bila su pozicionirana u vodama istočno od Tajvana na, kako je američka mornarica navela, rutinskom raspoređivanju. Zvaničnik mornarice rekao je da je konvoj prošao kroz Južno kinesko more i sada se nalazi u Filipinskom moru, istočno od Tajvana i Filipina, a južno od Japana, prenosi Rojters.

Tu su se još nalazili raketna krstarica USS Antietam i razarač USS Higins, a u tom području takođe je bio i amfibijski jurišni brod USS Tripoli.

20.30 Moskva: Poseta Tajvanu čista provokacija

Rusija je upozorila da je putovanje Nensi Pelosi na Tajvan "jasna provokacija" koja rizikuje sukob, prenosi BBC.

Prethodno je portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao da je "sve o ovoj turneji i mogućoj poseti Tajvanu čista provokacija". Sada moskovsko Ministarstvo spoljnih poslova kaže da Kina ima pravo da "preduzme mere da zaštiti svoj suverenitet".

19.25 Tajvan: Izveštaji o kineskim lovcima lažni

Tajvansko ministarstvo odbrane tvrdi da su izveštaji o kineskim borbenim avionima Su-35 u Tajvanskom moreuzu, lažni.

"Glasine o borbenim avionima kineskog vazduhoplovstva koji prelaze Tajvanski moreuz, nisu tačne", navodi se u saopštenju ministarstva koje prenosi TAS S.

19.00 Pelosi stigla u hotel

Associated Press

18.50 Tajvan: Poseta Pelosi dokaz čelicne podrške SAD

Tajvansko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da današnja poseta predsednice Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi toj zemlji pokazuje "čeličnu podršku" SAD Tajvanu.

Tajvansko Ministarstvo je izrazilo najiskreniju dobrodošlicu Nensi Pelosi, navodeći da će njena poseta doprineti poboljšanju odnosa Tajvana i SAD, preneo je Rojters. Istovremeno je iz kabineta tajvanskog predsednika saopšteno da se Tajvan nada da će poseta Pelosi doprineti produbljivanju saradnje dve zemlje, kao i miru i stabilnosti u regionu Indo-Pacifika, prenela je britanska agencija.

AP Photo/Chiang Ying-ying

 

18.51 Kina najavila vojne vežbe, vojska u stanju povišene borbene gotovosti

Narodnooslobodilačka armija Kine od sutra će izvoditi trodnevne vežbe gađanja, potvrdili su državni mediji, a prenosi BBC. Svim civilnim brodovima i avionima biće zabranjen ulazak u region u kom se održavaju vežbe.

Istovremeno, kineska vojska nalazi se u stanju povišene borbene gotovosti, saopštilo je večeras po lokalnom vremenu Ministarstvo odbrane Kine, posle dolaska na Tajvan predsedavajuće Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi, objavila je televizija CGTN.

18.30 Bela kuća: Poseta Pelosi nije kršenje suvereniteta Kine

Sjedinjene Američke Države smatraju da poseta predsednice Predstavničkog doma Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu ne predstavlja kršenje suvereniteta Kine, izjavio je danas koordinator za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu bezbednost Bele kuće, Džon Kirbi.

"Ne verujemo da je ova poseta kršenje suvereniteta", rekao je Kirbi za CNN.

Portparol Bele kuće je skrenuo pažnju na "napetost koja je pratila retoriku kineskih vlasti uoči puta Pelosi na Tajvan", prenose RIA Novosti. S tim u vezi, Kirbi je rekao da SAD neće dozvoliti da budu zastrašene.

"Videli smo pretnje i ovakvu retoriku u poslednjih nekoliko dana. Snažno smo posvećeni po pitanju bezbednosti u ovom regionu, tu imamo pet do sedam saveza - i mi ovo shvatamo ozbiljno", rekao je visoki američki zvaničnik.

Associated Press

18.01 Pelosi u kolumni za WP povezala posetu Tajvanu sa ratom u Ukrajini

Pelosi je u kolumni za "Vašington post", objavljenoj po njenom sletanju u Tajpej, elaborirala razloge svoje posete koju je povezala sa ruskom invazijom na Ukrajinu, rekavši da je to pokazivanje podrške "ugroženim demokratijama".

"Suočavajući se sa ubrzanom agresijom Komunističke partije Kine (CCP), posetu naše kongresne delegacije treba posmatrati kao nedvosmislenu izjavu da Amerika stoji uz Tajvan, našeg demokratskog partnera, dok brani sebe i svoju slobodu", napisala je.

Ona se takođe osvrnula na kinesko kršenje prava u Hongkongu, kao i na ponovljene pretnje Pekinga da će silom zauzeti Tajvan.

"Zaista, na ovo putovanje idemo u vreme kada se svet suočava sa izborom između autokratije i demokratije. Dok Rusija vodi svoj smišljen, nezakonit rat protiv Ukrajine, ubijajući hiljade nevinih - čak i dece, od suštinske je važnosti da Amerika i naši saveznici jasno stave do znanja da nikada ne popuštamo autokratama"

17.22 Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova: Ekstremno opasan potez

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova večeras je oštro osudilo posetu predsedavajuće Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu, uprkos upozorenjima kineske strane. Ministarstvo navodi da je uložilo protest američkoj strani.

Kineski MSP saopštava da poseta šalje "pogrešne signale separatističkim snagama" koje traže "nezavisnost Tajvana", objavila je kineska televizija CGTN. Poseta Nensi Pelosi ozbiljno krši princip "jedne Kine", ističe se u saopšztenju.

Dalje se upozorava da su "ovi potezi poput igranja vatrom, izuzetno opasni".

"Oni koji se igraju vatrom, od nje će i stradati", dalje se navodi dodajući da će posledice posete Nensi Pelosi snositi i "američka strana i separatističke snage za nezavisnost Tajvana".

17.20 Pelosi se oglasila na Tviteru

Pelosi je na Tviteru napisala da svojom posetom odaje počast "nepokolebljivoj posvećenosti Amerike u podršci tajvanskoj demokratiji".

"Naši razgovori sa rukovodstvom Tajvana ponovo potvrđuju našu podršku partneru i promovišu naše zajedničke interese, uključujući unapređenje slobodnog i otvorenog indo-pacifičkog regiona"

"Solidarnost Amerike sa 23 miliona stanovnika Tajvana danas je važnija nego ikada", napisala je dodajući da njena poseta "ni na koji način nije u suprotnosti sa dugogodišnjom politikom SAD".

"Sjedinjene Države nastavljaju da se protive jednostranim naporima da se promeni status kvo"

16.50 Pelosi sletela u Tajpej

Predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi sletela je u večernjim časovima po lokalnom vremenu u Tajpej gde su je dočekali tajvanski zvaničnici. Iako su fotografije mračne, na njima se može videti Pelosi u ružičastom odelu dok se iskrcava iz aviona.

Ovo je prva poseta visokog zvaničnika SAD Tajvanu posle 25 godina, a prethodno je predsednik Predsedavajućeg doma Kongresa Njut Džingrič boravio na Tajvanu 1997. godine.

16.48 Kineski avioni prelaze Tajvanski moreuz

Kineski avioni trenutno prelaze Tajvanski moreuz, prenosi BBC pozivajući se na kineske državne medije. Navodno se radi o borbenim avionima Su-35. Uskoro opširnije...

16.42 Osam lovaca leti iz Japana ka Tajvanu uoči dolaska Pelosi

Osam mlaznih lovaca F-15 poletelo je danas iz američke vazdušne baze Kadena, koja se nalazi u japanskoj oblasti Okinava, uoči očekivanog dolaska predsednice Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi na Tajvan. Pored toga, još pet avio-tankera poletelo je iz baze i krenulo na jug zajedno sa borbenim mlaznjacima, prenosi Tas s.

16.00 Drugi avion nije napustio Maleziju

Drugi američki avion koji je stigao u Kuala Lumpur i dalje nije napustio malezijsku prestonicu, navodi Rojters. Takođe, zvaničnici Filipina su rekli kako nije stigao zvanični zahtev da Pelosi poseti tu zemlju, prenosi agencija Rojters, navodeći da je na "flajtradaru" let njenog aviona praćen blizu te zemlje, i ponavljajući kako je krenuo putanjom kojim se izbegava Južno kinesko more. 

15.00 Nema potvrde autentičnosti snimaka sa kineskih društvenih mreža

Agencija Rojters je navela kako nije mogla da utvrdi da li su snimci na kineskoj društvenoj mreži "WeChat" autentični. Naime, korisnici ove mreže dele snimke oklopnih vozila u pokretu za koje tvrde da su ih snimili u gradu Sjamen, koji se nalazi prekoputa Tajvana, i u kom inače postoji velika kineska vojna baza.

14.35 Avion poleteo iz Kuala Lumpura, ne zna se da li je Pelosi u njemu 

Američki avion koji je dovezao predsednicu Predstavničkog doma Kongresa Nensi Pelosi krenuo je iz Malezije ka Borneu pre nego što je skrenuo severno, ka Filipinima, u najpraćenijem letu ikada na sajtu FlightRadar24.com. Za sada nema zvaničnih informacija o tome da li su Pelosi i njena delegacija na letu pod oznakom SPAR19. Avion je odleteo iz Kuala Lumpura u 15.42 po lokalnom vremenu i otišao istočno ka Borneu, na ruti koja je zaobilazila Južno kinesko more.

14.30 Pogledajte najnoviju Kocku o tenzijama na azijskoj turneji Nensi Pelosi

Euronews TV

14.20 Vang: Političari koji se igraju vatrom neće dobro završiti

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji izjavio je danas da pojedini američki političari, koji se "igraju sa vatrom" po pitanju Tajvana, "neće dobro završiti", prenelo je kinesko ministarstvo. Vang nije izgovorio nijedno ime američkog političara, odnosno, nije precizirao na koga tačno misli.

AP/Stefani Reynolds

 

14.15 Rojters: Pelosi će posetiti Tajvan

Predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa, Nensi Pelosi, trebalo bi sutra da se sastane sa zvaničnicima Tajvana, preneo je Rojters pozivajući se na izvor iz njene administracije. Dodaje se da će se ona sastati i sa aktivistima koji govore o navodnom kineskom kršenju ljudskih prava.

14.10 Bela Kuća: Nećemo biti zastrašeni

Bela kuća je saopštila da očekuje da će Kina u narednim danima eskalirati svoj odgovor na potencijalnu posetu predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu, ističući da "SAD neće biti zastrašene".

14.00 Hakovan sajt predsedništva Tajvana

Na sajt predsedništva Tajvana danas je izvršen sajbernapad, pa veb prezentacija u jednom trenutku nije radila, rekao je za Rojters izvor upoznat s ovim pitanjem. Sajt je brzo vraćen u funkciju, dodaje se.

13.55 Kremlj: Čista provokacija

Iz Kremlja su danas poručili da bi poseta Tajvanu predsedavajuće Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi dovela do sukoba SAD s Kinom i povećala napetosti u regionu. "Nismo sigurni da li će Nensi Pelosi otići tamo, ali sve vezano za tu posetu Tajvanu je čista provokacija", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

13.50 Pretnje bombama na tajvanskom aerodromu

Međunarodni aerodrom "Tajvan Taojuan" pojačao je danas mere bezbednosti zbog dobijene pretnje bombama, usred izveštaja o skoroj poseti predsednice Predstavničkog doma Sjedinjenih Država Nensi Pelosi, izvestila je kineska nacionalna agencija CNA.

13.40 Kineski avioni nad Tajvanskim moreuzom

Kineski ratni avioni nadletali su nad Tajvanskim moreuzom uoči potencijalne posete Nensi Pelosi Tajpeju, prenosi Rojters. Agencija dodaje i da je nekoliko kineskih ratnih brodova doplovilo do nezvanične linije razdvajanja nadležnosti Tajpeja i Pekinga. Dok su avioni došli do te linije pa se vratili, plovila su ostala.

13.30 Američki ratni brodovi pomereni bliže Tajvanu 

Četiri broda američke ratne mornarice, uključujući i jedan nosač aviona, stacionirani su danas istočno od ostrva, u onome što su nazvali "rutinskom vojnom vežbom". Međutim, to što je premeštanje ratnih brodova blizu Tajvana došlo istovremeno kada i navodi da bi Pelosi mogla posetiti Tajpej, pokazuje da se na obe strane uvećava nivo vojnih aktivnosti, navodi "Vašington post".

EPA/Francis Malasig

 

13.25 Kina zabranila isporuke za tajvanske izvoznike hrane 

Kina je uvela zabranu isporuka za više od 100 tajvanskih izvoznika hrane u pokušaju da izvrši ekonomski pritisak na ključnu industriju tog ostrva uoči očekivane posete predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi, javlja "Blumberg". Kineska Opšta uprava carina uvela je zabranu u ponedeljak, prema lokalnom mediju Junajted dejli njuz, koji navodi da embargo obuhvata raznu robu, između ostalog morske plodove, čaj i med.

13.00 Tajvanski poslanik: Sastanak Pelosi sa tajvanskim zvaničnikom zakazan za sutra

Sastanak između delegacije Kongresa Sjedinjenih Američkih Država koju predvodi predsedavajuća Nensi Pelosi i predsednika tajvanskog parlamenta Jou Si-kuna zakazan je za sredu, 3. avgusta, izvestile su "Tajvanske vesti", pozivajući se na izjavu tajvanskog poslanika Vilijama Cenga, koji je rekao da je "obavešten o tom sastanku". Opširnije u odvojenoj vesti.

12.20 "Zveckanje oružjem" i "srdačan doček"

Iz SAD su, povodom pretnji Pekinga u vezi sa eventualnom posetom Pelosi Tajvanu, rekli da "neće nasesti na zveckanje oružja". Takođe, premijer Tajvana Su Ceng-čang izjavio je danas da "Tajvan srdačno dočekuje goste iz inostranstva", ne navodeći imena. Više o tome u odvojenom tekstu.

12.00 Tajvan već dugo izvor tenzija

Razlog zbog kog je Tajvan "tačka razdora" u odnosima Kine i SAD jeste to što Peking tvrdi da je Tajvan sastavni deo Kine, dok vlasti u Tajpeju tvrde kako to ostrvo predstavlja nezavisnu državu. Odnosi između Kine i SAD su se dodatno zaoštrili u poslednjih nekoliko dana, jer je više kineskih zvaničnika upozorilo SAD da ne bi pozitivno gledali na eventualnu posetu Pelosi Tajvanu. Više o tome ovde.

Komentari (1)

Megido

02.08.2022 17:49

Pa kuva se svuda i samo lud ne vidi da je ceo svet zahvaćen besmislenim trvenjima i mržnjom zasnovanoj na najgorem mogućem nacionalizmu. Nikada se toliko nije cepala ova planeta i svojatalo pravo na teritorije. Ovo je prorečeno i biće sve gore dok Bog ne pomrsi konce političarima.

Svet