Fokus

Tajvanski poslanik: Zakazan sastanak Pelosi sa predsednikom tajvanskog parlamenta

Komentari

Autor: Fonet

02/08/2022

-

12:52

Tajvanski poslanik: Zakazan sastanak Pelosi sa predsednikom tajvanskog parlamenta
Nensi Pelosi - Copyright Tanjug/AP/J. Scott Applewhite

veličina teksta

Aa Aa

Sastanak između delegacije Kongresa Sjedinjenih Američkih Država koju predvodi predsedavajuća Nensi Pelosi i predsednika tajvanskog parlamenta Jou Si-kuna zakazan je za sredu, 3. avgusta, izvestile su "Tajvanske vesti".

Član parlamentarnog poslaničkog kluba Kuomintanga Vilijam Ceng izjavio je kako je upravo obavešten o sastanku zakazanom za sredu ujutru.

Naveo je da će na sastanku sa kongresnom delegacijom SAD učestvovati poslanički klubovi vladajućih i opozicinih partija na Tajvanu.

Američku delegaciju čine predsedavajući Komiteta za spoljne poslove Gregori Meks, predsednik Odbora Doma za pitanja veterana Mark Takano, potpredsednica Odbora za poreske načine i sredstva Suzan DelBene, član Stalnog izabranog odbora za obaveštajne poslove Radža Krišnamurti i član Komiteta za oružane snage i član Komisije za spoljne poslove Endi Kim, navode "Tajvanske vesti".

List se poziva na "Epl dejli" koji je objavio, na bazi izvora "upoznatih sa ovim pitanjem", da će se Pelosi sastati najpre sa predsednikom Tajvana Cai Ing-venom u ranim jutarnjim satima, a potom sledi razgovor sa parlamentarcima.

Američka delegacija posle posete Tajvanu putuje u Južnu Koreju.

Predsednička kancelarija i Ministarstvo spoljnih poslova juče su odbili da potvrde dolazak Pelosi, dok su pojačavali vojnu spremnost i službenike bezbednosne policije u glavnom gradu, navode "Tajvanske vesti".

Pelosi predvodi delegaciju Kongresa u indo-pacifičkom regionu. Delegacija je posetila Singapur i trenutno se nalazi u Maleziji.

Kremlj: Rusija razume Kinu, poseta Pelosi Tajvanu provokacija

I sama najava posete unela je tenzije na svetskoj političkoj sceni, a tome je doprinela i reakcija Kremlja.

"Želimo da naglasimo da osećamo solidarnost sa Kinom. Njen veoma, veoma osetljiv stav prema tom problemu je razumljiv i apsolutno opravdan. Umesto da poštuju delikatnost tog pitanja, SAD biraju put konfrontacije. To ne sluti na dobro", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, prenosi RIA Novosti.

On je rekao da iako se ne može sa sigrnošću reći da li će Pelosi posetiti Tajvan, sve što je vezano za njenu azijsku turneju i moguću posetu Tajvanu deluje kao provokacija i može dovesti do tenzija u regionu.

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet