Fokus

Kabinet turskog predsednika: Švedska i Finska potvrdile opredeljenost protiv terorizma

Komentari

Autor: AFP, Index.hr

26/08/2022

-

23:55

Kabinet turskog predsednika: Švedska i Finska potvrdile opredeljenost protiv terorizma
Kabinet turskog predsednika: Švedska i Finska potvrdile opredeljenost protiv terorizma - Copyright EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE H

veličina teksta

Aa Aa

Švedska i Finska potvrdile su svoju posvećenost borbi protiv terorizma, poruka je iz Ankare posle prvog sastanka u Finskoj na kome je glavna tema ulazak dveju zemalja u NATO, i na kom učestvuju predstavnici Turske,  Fisnke i Švedske, piše AFP. 

"Finska i Švedska su ponovile svoju opredeljenost, iskazanu u trilateralnom memorandumu potpisanom krajem juna, za solidarnost i punu saradnju s Turskom u borbi sa svakim oblikom i pojavom terorizma", ističe se u saopštenju iz kabineta turskog predsednika.

"Dogovoreno je da se saradnja između zainteresovanih institucija ojača na tehničkom nivou kako bi se postigao napredak", saopšteno je iz kabineta turskog predsednika.

regovori u Helsinkiju bili su prvi otkako su tri strane potpisale sporazum na marginama samita NATO-a u junu koji otvara put nordijskih zemalja da se pridruže NATO.

Međutim, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je tada odmah zapretio da će zamrznuti njihove prijave za članstvo ukoliko dve nordijske države ne predaju desetine ljudi koje Ankara smatra "teroristima".

Turska blokada 

Od sredine maja, Turska, članica Severnoatlantskog saveza, blokirala je proces, optužujući dve zemlje da štite kurdske borce iz Kurdistanske radničke partije (PKK) i Jedinica za zaštitu naroda (IPG), koje Ankara smatra terorističkim organizacijama.

Krajem juna, turski, švedski i finski ministri spoljnih poslova potpisali su memorandum kojim se otvara put dvema državama za ulazak u NATO.

Već sledećeg dana Turska je poslala Finskoj i Švedskoj zahtev za izručenje 33 osobe, od kojih većinu Ankara smatra teroristima, nakon čega je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan odmah pomenuo obećanje Švedske da će "izručiti 73 terorista", prenosi Index.

Memorandum potpisan krajem juna ukazuje samo da će Finska i Švedska odgovoriti na (turske) zahteve za ekstradiciju, bez navođenja bilo kakvog broja.

Novi trilateralni sastanak trebalo bi da bude održan na jesen

Ankara je prošle nedelje pozvala Švedsku da izruči teroriste, izražavajući nestrpljenje.

"Oni se zavaravaju ako misle da će Turska verovati da su ispunili obećanje izručujući obične kriminalce", rekao je turski ministar pravde Bekir Bozdag nakon što je najavio prvo izručenje.

Novi trilateralni sastanak trebalo bi da bude održan na jesen, saopštilo je finsko Ministarstvo spoljnih poslova posle prvog sastanka održanog danas u Helsinkiju.

Dvadesetak od 30 država članica NATO-a ratifikovalo je zahtev dve nordijske zemlje za članstvo.

Stokholm i Helsinki napustili su svoju tradicionalnu politiku neutralnosti izrazivši želju da uđu u NATO nakon ruske invazije na Ukrajinu krajem februara.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet