Fokus

Diplomatija, biznis, brejk dens i ploče tokom Makronove posete Alžiru

Komentari

Autor: AP

27/08/2022

-

16:37

Diplomatija, biznis, brejk dens i ploče tokom Makronove posete Alžiru
Tanjug/AP/Oleg Cetinic - Copyright Tanjug/AP/Oleg Cetinic

veličina teksta

Aa Aa

Francuski predsednik Emanuel Makron susreo se u subotu s brejkdenserima, otencijalnim kandidatima za Olimpijske igre i posetio je prodavnicu ploča u Alžiru koju je proslavio poznati DJ, što je predstavljalo opuštajuću pauzu tokom putovanja u Alžir kojim dominira delikatna diplomatija.

Obe stanice su protumačene kao deo Makronovog oslanjanja na mlade ljude koji bi trteebalo da  unaprede francusko-alžirske odnose posle decenija tenzija zbog nepravdi iz kolonijalne ere i povezanih sporova od teško stečene nezavisnosti Alžira 1962. godine.

Francuski lider je posetio Disco Magreb, kultnu prodavnicu ploča u gradu Oranu na zapadu Alžira i izdavačku kuću za umetnike koji izvode tradicionalnu rai muziku. Francusko-alžirski umetnik DJ Snake je pomogao da se skrene pažnja na ritmove Disco Magreba i Rai.

Tanjug/AP/Jeffrey Schaeffer

 

Makron takođe odgledao nastup alžirskih brejk-densera koji se nadaju da će se takmičiti na Olimpijskim igrama 2024. u Parizu, gde brejkdens debituje kao olimpijski sport.

Očekuje se da će Makron završiti svoje trodnevno putovanje u Alžir kasnije u danas potpisivanjem zajedničke deklaracije sa predsednikom Abdelmadžidom Tebunom.

Makron je u petak obećao da će Francuska postati fleksibilnija u izdavanju viza građanima Alžira nakon velike diplomatske krize između dve zemlje oko tog pitanja prošle godine. On i alžirski predsednik  Abdelmadžid Tebboune su se takođe dogovorili da formiraju zajedničku komisiju istoričara koja će ispitati prošlost zemalja, od početka francuske kolonizacije 1830. do nezavisnosti Alžira.

Tanjug/AP/Anis Belghoul

 

Trauma francuske kolonijalne vladavine nad Alžirom i krvavi rat za nezavisnost koji je okončan 1962. godine, decenijama opterećuju odnose između dve države i u pozadini su diplomatskog spora koji je izbio prošle godine, prenosi Rojters.

Ekonomska saradnja je glavni deo putovanja. Alžir je ključni snabdevač Evrope gasom i naftom, a ruska invazija na Ukrajinu ojačala je ulogu severnoafričke nacije dok evropske zemlje traže alternative ruskoj energiji.

Makronova kancelarija saopštila je da će takođe izraziti zabrinutost za ljudska prava - alžirski aktivisti kritikuju vlast tvrdeći da na disidente gleda kao na kriminalce i ne dozvoljava slobodu govora.

Komentari (0)

Svet