Fokus

Australija produbljuje odbrambene veze sa Francuskom, Nemačkom i Britanijom

Komentari

Autor: Tanjug

28/08/2022

-

09:50

Australija produbljuje odbrambene veze sa Francuskom, Nemačkom i Britanijom
Australija produbljuje odbrambene veze sa Francuskom, Nemačkom i Britanijom - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ministar odbrane Australije Ričard Marls najavio je danas da će raditi na produbljivanju odbrambenih veza sa Francuskom, Nemačkom i Velikom Britanijom tokom posete tim zemljama sledeće nedelje, rekavši da je rat u Ukrajini povećao značaj saradnje sa nacijama koje isto misle.

Poseta ovim zemljama od 29. avgusta do 1. septembra ujedno je i prvo putovanje ministra Marlsa otkako je Laburistička partija levog centra preuzela vlast u Australiji, posle opštih izbora u maju, preneo je Rojters.

Marls bi trebalo da se sastane sa kolegama tokom misije, za koju je vlada rekla da je prilika da pokaže posvećenost Australije jačim evropskim odbrambenim vezama. Kako je Vlada navela u saopštenju, poseta Francuskoj pomogla bi da se "obnove i ponovo izgrade" bilateralni odnosi, nazvavši Francusku jednim od "najstarijih i najsposobnijih partnera Australije".

U okviru posete Evropi, Marls će učestvovati na okruglom stolu sa predstavnicima odbrambene industrije u Nemačkoj, dok će u Britaniji posetiti brodogradilišta, navodi se u saopštenju Vlade.

"Naš odnos sa Ujedinjenim Kraljevstvom je i istorijski i obostrano koristan, i ogleda se u našoj kontinuiranoj posvećenosti AUKUS-u", rekao je Marles.

Naveo je da njegova poseta Evropi dolazi u trenutku kada je rat u Ukrajini pokazao važnost povećanja saradnje sa partnerima koji isto misle, kako u Evropi tako i na Indo-Pacifiku. U junu, Marls je posetio Japan kako bi promovisao bilateralnu saradnju u oblasti odbrane u pokušaju da uravnoteži rastući vojni uticaj Kine u Aziji, navodi Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet