Fokus

Najmanje pet osoba stradalo tokom sukoba u Bagdadu, 27 povređeno - uveden policijski čas u zemlji

Komentari

Autor: Tanjug

29/08/2022

-

18:03

Najmanje pet osoba stradalo tokom sukoba u Bagdadu, 27 povređeno - uveden policijski čas u zemlji
Sukobi u Bagdadu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Najmanje pet osoba je ubijeno tokom sukoba pristalica iračkog šiitskog verskog vođe Moktada al-Sadra i bezbednosnih snaga u Bagdadu, a u celoj zemlji uveden je policijski čas.

Do nereda je došlo kada je Al-Sadr saopštio danas da se povlači iz politike i da zatvara svoje kancelarije kao odgovor na nerešivi politički zastoj.

Stotine pristalica Al-Sadra upale su u Palatu Republike, što je dovelo do sukoba sa snagama bezbednosti, tokom kojih je ubijeno najmanje pet demonsranata.

Demonstranti su užadima uklonili barijere ispred vladine palate i probili kapije palate. Mnogi su uleteli u raskošne salone i mermerne sale palate, gde se okupljaju irački lideri i strane zvanice, prenosi AP.

Najmanje 15 učesnika protesta je ranjeno u pucnjavi, a 12 je povređeno kada je na njih bačen suzavac ili u fizičkim sukobima sa policijom.

Iračka združena operativna komanda uvela je policijski čas u celoj zemlji, koji će početi u 19.00 po lokalnom vremenu i još nije poznato kada će se završiti, navodi Rojters.

Iračka politička scena podeljena je na dva bloka od izbora prošlog oktobra, a pokušaji premijera Mustafe Al-Kadimija da posreduje između "sadrista" i šiitskih grupa okupljenih u koaliciji Okvir koordinacije nisu bili uspešni.

"Sadristi" i njihovi sunitski i kurdski saveznici pokušali su da posle izbora formiraju većinsku vladu, ali Okvir koordinacije sprečio je i izbor novog predsednika koji je trebalo da imenuje premijera.

Sadr je u junu, nezadovoljan pregovorima o formiranju nove vlade, povukao svoja 73 poslanika. Njegove pristalice su krajem jula upale u parlament i od tada ispred skupštinskog zdanja održavaju proteste, zahtevajući prevremene izbore. Pristalice Al-Sadra su u utorak postavile šatore i protestovale ispred Vrhovnog sudskog veća, optužujući to telo da je pristrasno u korist njihovih političkih rivala.

Komentari (0)

Svet