Fokus

Ispod još jedne škole u Kanadi pronađeno na stotine neobeleženih grobova

Komentari

Autor: CNN, Euronews Srbija

24/06/2021

-

08:54

Ispod još jedne škole u Kanadi pronađeno na stotine neobeleženih grobova
Ispod još jedne škole u Kanadi pronađeno na stotine neobeleženih grobova - Copyright Tanjug/Andrew Snucins/The Canadian Press via AP

veličina teksta

Aa Aa

Stotine neobeleženih grobova otkrivene su na mestu nekadašnje rezidencijalne škole za domorodačku decu u Kanadi, saopštila je Federacija suverenih autohtonih naroda (FSIN).

Oni će danas održati konferenciju za novinare na kojoj će objaviti detalje, kako su istakli, "stravičnog i šokantnog otkrića grobova", prenosi CNN.

Ostaci 215 dece pronađeni na teritoriji nekadašnje škole u Kanadi

Podsetimo, krajem maja su u Kanadi pronađeni ostaci 215 dece, neka su bila stara tek tri godine, zakopani na mestu nekadašnje škole za domorodačku decu. Reč je o učenicima škole "Kamloops Indian Residential School" u Britanskoj Kolumbiji, zatvorenoj 1978. godine, a njihovi ostaci su pronađeni uz pomoć posebnog radara.

library archives canada

Stotine neobeleženih grobova otkrivene su na mestu nekadašnje škole za domorodačku decu u Kanadi

"Uspeli smo da potvrdimo ono što je naša zajednica znala od ranije", kazala je tada o otkriću čelnica domorodačke zajednice Rouzen Kasimir.

"U ovom trenutku imamo više pitanja nego odgovora", dodala je.

Istraga rezidencijalnih škola

Šestogodišnja istraga nad kanadskim sistemom rezidencijalnih škola, koji je nasilno odvajao domorodačku decu od njihovih porodica, utvrdila je 2015. godine da je taj, u međuvremenu ukinuti sistem, predstavljao "kulturni genocid".

"Mračni period u istoriji Kanade" - posmrtni ostaci indijanske dece pronađeni u nekadašnjoj školi

U izveštaju se dokumentuje "strašno fizičko nasilje, neuhranjenost i druga zverstva kojima su mnoga od 150.000 dece koja su pohađala te škole bila izložena". Škole su uglavnom vodile hrišćanske crkve u ime državne vlasti, od 1840-ih pa sve do 1990-ih godina.

Službeno izvinjenje Kanade

Izvštaj je utvrdio da je više od 4.100 dece umrlo za vreme boravka u rezidencijalnoj školi. Veruje se da 215 dece čiji su ostaci pronađeni zakopani ispod nekada najveće takve škole u Kanadi nisu deo te statistike, te da su njihove smrti ostale nezabeležene do ovoga otkrića.

Godine 2008. kanadska se vlada službeno se izvinila zbog ovoga. Domorodačka zajednica saopštila je da do sredine jula očekuje preliminarne rezultate istrage.

Komentari (0)

Svet