Fokus

Iran osudio dvojicu švedskih državljana na zatvorske kazne

Komentari

Autor: FoNet

30/08/2022

-

14:56

Iran osudio dvojicu švedskih državljana na zatvorske kazne
Iran osudio dvojicu švedskih državljana na zatvorske kazne - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Iran je osudio dvojicu švedskih državljana na višegodišnje zatvorske kazne zbog optužbi za šverc droge, izvestio je danas Asošiejted pres (AP) uz ocenu da se odnosi dve zemalja pogoršavaju.

Iransko pravosuđe izreklo je petogodišnju kaznu zatvora i novčanu kaznu od oko 34.000 dolara švedskom državljaninu Simonu Kasperu Braunu zbog navodnog krijumčarenja 9,7 kilograma zabranjenog leka protiv bolova - tramadola.

Bezbednosne snage su privele Brauna na međunarodnom aerodromu "Imam Homeini" u Teheranu i zaplenile blage narkotičke pilule, rekao je portparol pravosuđa Masud Setaješi.

Stiven Kevin Gilbert osuđen je na osam godina zatvora i novčanu kaznu od 500 dolara. Uhapšen je takođe na aerodromu januara 2020. godine, zbog navodnog krijumčarenja 9,8 kilograma droge na bazi opijuma.

Ranije ove godine Iran je uhapsio dvojicu švedskih turista, optužujući ih za špijunažu.

Sa smrtnom kaznom suočen je i ugledni neimenovani 50-godišnji švedski lekar, zbog optužbe da je špijunirao za Izrael.

Ovom razvoju događaja prethodila je presuda suda u Stokholmu, kojom je bivši iranski zvaničnik Hamid Nuri osuđen na doživotni zatvor zbog navodnih ratnih zločina, nakon čega je Teheran opozvao ambasadora.

Iran je poslednjih godina zatvorio najmanje desetak dvojnih državljana, od kojih većinu zbog spornih optužbi za špijunažu. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet