Fokus

Nemačko ministarstvo spoljnih poslova: U Iranu uhapšen nemački državljanin, optužen za špijunažu

Komentari

Autor: Tanjug

27/08/2022

-

17:51

Nemačko ministarstvo spoljnih poslova: U Iranu uhapšen nemački državljanin, optužen za špijunažu
Ilustracija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nemačko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je njihov državljanin, koji je kao turista boravio u Iranu, pritvoren, bez iznošenja više detalja.

Kako navodi Rojters, ovo je još jedno u nizu privođenja stranaca i osoba sa dvojnim državljanstvom, uglavnom zbog optužbi za špijunažu. Grupe za ljudska prava kažu da su posredi izmišljene optužbe i taktika Irana za dobijanje ustupaka iz inostranstva, što Teheran poriče.

U junu, iranski Apelacioni sud potvrdio je zatvorsku kaznu u trajanju od skoro devet godina za francuskog turistu Benžamina Brijera zbog špijunaže, dve godine nakon što je uhapšen na granici sa Turkmenistanom gde je pravio fotografije koristeći dron.

U julu, Iran je saopštio da je uhapsio švedskog državljanina takođe po optužbama za špijunažu, nekoliko nedelja nakon što je sud u Stokholmu osudio bivšeg igranskog zvaničnika za ratne zločine.

Iranski sud trenutno sudi Džamšidu Šarmahdu, Nemcu iranskog porekla, koji je optužen da je predvodio naoružanu opozicionu grupu. Teheran je 2020. godine objavio da su obaveštajne službe privele Šarmahda, bez davanja više detalja, a njegova porodica je rekla da je otet dok je bio u poseti Dubaiju.

Prošlog avgusta sud u Iranu je osudio Nahida Tahavija, Nemca iranskog porekla, na 10 godina zatvora zbog optužbi za ugrožavajne državne bezbednosti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet