Fokus

Izdato upozorenje na oluju i cunami: Tajfun Hinamnor se "opasno" približio Juznoj Koreji

Komentari

Autor: Tanjug

05/09/2022

-

09:24

Izdato upozorenje na oluju i cunami: Tajfun Hinamnor se "opasno" približio Juznoj Koreji
Izdato upozorenje na oluju i cunami: Tajfun Hinamnor se "opasno" približio Juznoj Koreji - Copyright Tanjug AP/Han Sang-kyun/Yonhap via AP

veličina teksta

Aa Aa

Tajfun Hinamnor približio se danas Južnoj Koreji, zbog čega su u toj azijskoj zemlji otkazani brojni letovi, zatvorene su škole, kao i pojedine kompanije, dok je Seul podigao nivo uzbune na maksimum.

Jaka kiša i snažan vetar sručili su se na južni deo zemlje, a tajfun se kretao severno brzinom od 24 kilometara na čas. Očekuje se da se Hinamnor obruši na jugozapadni grad Busan u ranim jutarnjim časovima u utorak, pošto će prethodno proći ostrvo Džejdžu, preneo je Rojters.

Predsednik Jun Suk-jeol rekao je danas da će biti u stanju pripravnosti, nakon što je naložio nadležnim službama da minimizuju štetu od tajfuna, koji je klasifikovan kao "veoma snažan".

"Očekuju se jaki vetrovi i obilne kiše širom zemlje do utorka, a biće i velikih talasa u priobalnom delu zemlje. Očekuje se pojava oluje i cunamija", saopštila je južnokorejska meteo služba (KMA).

Prema prognozi KMA, Hinamnor je krenuo severoistočno ka japanskom gradu Saporo, na ostrvu Hokaido. Zbog približavanja tajfuna, japanski proizvođač automobila "tojota" ukinuće noćne smene u tri fabrike na zapadu Japana.

Obustavljene su večerašnje smene od 21.00 po lokalnom vremenu, kao i sutrašnje jutarnje smene u tri fabrike u zapadnoj prefekturi Fukuoka. "Tojota" očekuje da će nastaviti proizvodnju u utorak uveče.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet