Fokus

Oko 180.000 Kubanaca za 11 meseci ilegalno ušlo u SAD

Komentari

Autor: Tanjug

12/09/2022

-

23:36

Oko 180.000 Kubanaca za 11 meseci ilegalno ušlo u SAD
Oko 180.000 Kubanaca za 11 meseci ilegalno ušlo u SAD - Copyright AP Photo/Ramon Espinosa

veličina teksta

Aa Aa

Gotovo 180.000 Kubanaca je u poslednjih 11 meseci ilegalno je ušlo u SAD preko meksičke granice, a još 8.000 je pokušalo da to učini morskim putem, pokazuju podaci američke Carinske i granične službe.

Američka obalska straža saopštila je da je od oktobra prošle godine 5.421 kubanski splavar presretnut na otvorenom moru pokušavajući da pređe Floridski moreuz, prenosi "El Pais".

Španski list navodi da je u pitanju egzodus bez presedana, a migraciona kriza je veća od svih prethodnih, uključujući krize tokom 1980. godine kada je 125.000 Kubanaca napustilo ostrvo i 1994. godine kada je to učinilo njih 35.000.

Najgore je što sve ukazuje da će se ovaj trend nastaviti, slažu se razni konsultovani kubanski sociolozi i ekonomisti, koji potvrđuju da pogoršanje životnih uslova i ekonomske nedaće koje su u osnovi ovog stampeda neće jenjavati, piše "El Pais".

Ekonomske poteškoće, nagle inflacije, drakonske nestašice struje, osnovnih potrepština i lekova, propadanje zdravstvenih usluga, iscrpljenost i nedostatak nade napaćenog kubanskog stanovništva, ne čini se da će se promeniti u kratkom roku, smatraju kubanski stručnjaci.

Vesti o deportacijama, brodolomima, operacijama trgovine ljudima i grubim svedočenjima o rizičnim avanturama koje su kubanski emigranti doživeli tokom svojih putovanja morem ili kopnom, prelazeći granice Centralne Amerike do Meksika, ne smanjuju očajnicke pokušaje Kubanaca da stignu do SAD.

Pozivi obe vlade da se zaustavi egzodus rastu.

Bajdenova vlada, koja ne želi više neregularnih kubanskih migranata, nedavno je pokrenula nekoliko mera u pravcu ponovnog uspostavljanja konzularnih službi svoje ambasade na ostrvu.

Prema američkim vlastima, ako se trenutna stopa nastavi, 2022. bi mogla da se završi sa apsolutnim rekordom od više od 200.000 Kubanaca u neregularnoj situaciji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet