Fokus

Lukašenko razgovarao sa predsednikom Kine: "Vi ste nam oslonac u ovo teško vreme"

Komentari

Autor: BelTA

15/09/2022

-

17:46

Lukašenko razgovarao sa predsednikom Kine: "Vi ste nam oslonac u ovo teško vreme"
Si Đinping i Aleksandar Lukašenko - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Na razgovorima koji su održani 15. septembra na marginama samita u Uzbekistanu između predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka i predsednika Kine Sija Đinpinga, novinari su primetili da oba lidera nose maske sa kineskom zastavom, prenosi novinska agencija BelTA. Činjenica je, objašnjava agencija, da se Kina pridržava strogih protivepidemijskih ograničenja.

Lukašenko je tokom dijaloga uverio Đinpinga u pouzdanost beloruskog prijateljstva. On je takođe zahvalio šefu Narodne Republike Kine na lepim rečima upućenim Belorusiji.

"Ako želite da znate naš odnos prema Kini i vama lično u ovom trenutku, pomnožite ono što ste rekli sa dva. Vi ste nam uvek bili, ne samo snažan i pouzdan prijatelj, već i ozbiljan oslonac u ovo teško vreme", rekao je beloruski predsednik i nastavio:

"Uvek smo podržavali Kinu u svim fundamentalnim pitanjima kao što su ekonomski rast, jedinstvo, integritet Kine i politika 'jedne Kine'. Po svim pitanjima smo uvek bili tu, pa čak i ako bi neko hteo nešto da nam zameri, ne bi našao razlog za to", naglasio je.

Posmatrači podsećaju da se beloruski lider već jedanaest puta sastao sa kineskim kolegom. Šefovi dve zemlje su pre šest godina uspostavili odnos poverenja, svestranog strateškog partnerstva i obostrano korisne saradnje. Štaviše, postignut je načelni dogovor da se nivo saradnje podigne na "gvozdeno bratstvo, primernu svestranu stratešku saradnju i partnerstvo za sva vremena".

Sudeći po zvaničnoj statistici, Kina je tradicionalno jedan od tri najveća trgovinska partnera Belorusije. Krajem 2021. godine trgoviska razmena sa Kinom dostigla je 5,1 milijardu dolara, a za sedam meseci ove godine obim robne razmene iznosio je 3,07 milijarde dolara.

BelTA navodi da su 162 beloruska proizvođača akreditovana za isporuku svojih proizvoda u Kinu, od kojih 63 kompanije proizvode mlečne proizvode, a više od 20 predstavlja konditorsku, alkoholonu i drugu prehrambrenu industriju.

Što se tiče kineskih investicija, one su iznosile 109,2 miliona dolara u 2021. Uz učešće kineskih kompanija, u zemlji je realizovano više od 50 investicionih projekata, a saradnja se aktivno razvija i u kreditno-finansijskoj sferi. Kroz kredite kineske vlade po postojećim ugovorima o zajmu, realizovano je 25 projekata u ukupnoj vrednosti od skoro 4,73 milijarde dolara.

 

Komentari (0)

Svet