Fokus

U regionu Batken u Kirgiziji proglašeno vanredno stanje

Komentari

Autor: Tanjug

17/09/2022

-

11:40

U regionu Batken u Kirgiziji proglašeno vanredno stanje
U regionu Batken u Kirgiziji proglašeno vanredno stanje - Copyright AP/Vladimir Voronin

veličina teksta

Aa Aa

U regionu Batken u Kirgiziji proglašeno je vanredno stanje, zbog sukoba sa tadžikistanskim snagama, saopštilo je danas ministarstvo za vanredne situacije Kirgizije.

"Vanredno stanje je proglašeno u regionu Batken na osnovu naredbe guvernera Abdikarima Alimbajeva", navodi se u saopštenju, preneo je TASS.

Tadžikistan i Krigizija nastavili su danas da se međusobno optužuju za granatiranje pograničnih oblasti, dan nakon što je postignut sporazum o prekidu vatre.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tadžikistana saopštilo je da je vojska Kirgizije, kršeći sporazum, nastavila granatiranje tadžikistanskih sela.

Kako se navodi, kirgiska strana, uz korišćenje teškog naoružanja i vojnih helikoptera i bespilotnih letelicea napada stambene objekte i javne ustanove u Tadžikistanu, a u jednom od napada uništena je džamija, prenosi Interfaks.

Prethodno je kirgiska Pogranična služba saopštila da su tadžikistanske snage granatirale pograničnu Batkensku oblast.

U saopštenju se navodi da je granatiranje iz minobacača trajalo pet minta, nakon čega je prestalo.

S druge strane, predsednik Kirgizije Sadir Žaparov kaže da će ova zemlja nastaviti da ulaže napore da se situacija na granici sa Tadžikistanom reši što je pre moguće.

"Istorija je pokazala da je pitanje granice komplikovano i zahteva mnogo pažnje i strpljenja. Međutim, nećemo stati ni na trenutak u našim nastojanjima da rešimo situaciju na granici što pre“, napisao je Žaparov na Fejsbuku.

Žaparov je uveren da će teritorijalni integritet Kirgizije biti očuvan, javlja agencija TAS S.

Komentari (0)

Svet