Fokus

Ne smiruje se tlo na Tajvanu posle zemljotresa: Srušila se zgrada, vozilo palo sa mosta, vagoni izleteli sa šina

Komentari

Autor: Tanjug

18/09/2022

-

09:57

Ne smiruje se tlo na Tajvanu posle zemljotresa: Srušila se zgrada, vozilo palo sa mosta, vagoni izleteli sa šina
Ne smiruje se tlo na Tajvanu posle zemljotresa: Srušila se zgrada, vozilo palo sa mosta, vagoni izleteli sa šina - Copyright Tanjug/Hualien City Government via AP

veličina teksta

Aa Aa

U Tajpeju, glavnom gradu Tajvana, ponovo su se danas nakratko zaljuljale zgrade pošto je još jedan zemljotres pogodio ostrvo. Rojters ne navodi kolike je jačine bio novi zemljotres.

Tajvan se suočava sa naknadnim potresima nakon dva snažna zemljotresa za dva dana, od kojih je najjači bio danas. Zemljotres jačine 6,8 stepeni po Rihterovoj skali pogodio je danas slabo naseljeni jugoistočni deo Tajvana i doveo do rušenja najmanje jedne zgrade, dok su dve osobe ostale zarobljene.

Tanjug/Hualien City Government via AP

 

Zemljotres je izazvao iskakanje iz šina železničke kompozicije i urušavanje jedne prodavnice, prenosi Rojters. Američki pacifički centar za upozorenje na cunami izdao je upozorenje za Tajvan nakon potresa, ali je kasnije opozvao upozorenje.

Tajvanska meteorološka služba je saopštila je da je epicentar zemljotresa bio u okrugu Tajtung i da je usledio nakon potresa jačine 6,4 stepena po Rihteru u subotu uveče u istoj oblasti, koji nije izazvao žrtve.

Tanjug/Hualien City Government via AP

 

Japanska meteorološka agencija izdala je upozorenje na talase cunamija od jednog metra za deo prefekture Okinava nakon zemljotresa. Potres se mogao osetiti širom Tajvana, a zgrade su se nakratko tresle u glavnom gradu Tajpeju, saopštila je meteorološka služba.

Tanjug/Hualien City Government via AP

 

Tajvan se nalazi blizu spoja dve tektonske ploče i podložan je zemljotresima. Više od 100 ljudi poginulo je u zemljotresu na jugu Tajvana 2016. godine, dok je u zemljotresu jačine 7,3 stepena Rihterove skale 1999.poginulo više od 2.000 ljudi, navodi britanska agencija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet