Fokus

Izrael šalje ambasadora u Tursku, znak poboljšanja odnosa

Komentari

Autor: Tanjug

19/09/2022

-

23:48

Izrael šalje ambasadora u Tursku, znak poboljšanja odnosa
Izrael šalje ambasadora u Tursku, znak poboljšanja odnosa - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Izraelska vlada danas je imenovala novog ambasadora u Turskoj, što predstavlja najnoviju potvrdu poboljšanja odnosa između dve zemlje nakon više od decenije dugog prekida diplomatskih veza.

Irit Lilijan, visoko rangirana diplomata koja je tokom poslednje dve godine bila zadužena za rukovođenje ambasadom Izraela u Ankari, biće nova ambasadorka, saopštilo je izraelsko ministarstvo spoljnih poslova, prenosi AP.

Ona je prvi izraelski zvaničnik na toj funkciji od 2018. godine, kada je Turska povukla ambasadora iz Izraela i izbacila izraelskog ambasadora u znak protesta zbog ubistva više desetina Palestinaca na protestima duž granice sa pojasom Gaze.

Nekada bliski odnosi dve zemlje počeli su da se pogoršavaju nakon 2003. godine kada je za premijera Turske izabran Redžep Tajip Erdogan, otvoreni kritičar izraelskog odnosa prema Palestinacima.

Tenzije su dostigle vrhunac 2010. godine, kada su izraelske snage ubile devet turskih aktivista tokom upada na turski brod koji je probio izraelsku blokadu da bi dostavio humanitarnu pomoć u pojas Gaze pod upravom Hamasa.

Izrael i Turska su u junu zvanično objavili da će u potpunosti obnoviti diplomatske odnose, uključujući i razmenu ambasadora.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet