Fokus

Sud odobrio dalju istragu dokumenata zaplenjenih kod bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa

Komentari

Autor: Tanjug

22/09/2022

-

08:34

Sud odobrio dalju istragu dokumenata zaplenjenih kod bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa
Sud odobrio dalju istragu dokumenata zaplenjenih kod bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa - Copyright EPA-EFE/JIM LO SCALZO, AP/Andrew Harnik, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo pravde SAD može da nastavi sa pregledom poverljivih dokumenata koje je FBI zaplenio na imanju bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa na Floridi, dok traje žalbeni postupak, odlučio je danas federalni sud.

Jedanaesti okružni apelacioni sud SAD, sa sedištem u Atlanti, odobrio je nastavak istrage saveznog tužilaštva u vezi oko 100 zaplenjenih dokumenata koji su označeni kao poverljivi, a koju je suspendovala američki okružni sudija Ejlin Kenon sve dok nezavisni arbitar, Rejmond Diri, koga je imenovala, ne pregleda materijale, prenosi Rojters.

Apelacioni sud je takođe saopštio da će pristati da se poništi deo naloga nižeg suda koji je zahtevao od vlade da preda zapise sa oznakama poverljivosti na specijalni pregled od strane nezavisnog arbitra.

Veće je dodalo da je odluka "ograničene prirode", pošto je Ministarstvo pravde zatražilo samo delimično odlaganje do žalbe, i da nije bilo u mogućnosti da odluči o meritumu samog slučaja. Trampovi advokati bi potencijalno mogli da sada traže od Vrhovnog suda SAD da se izjasni o ovom pitanju, navodi Rojters.

Tramp je pod istragom Ministarstva pravde zbog čuvanja vladinih dokumenata, od kojih su neki označeni kao veoma poverljivi, uključujući i strogo poverljive dokumente na svom imanju Mar-a-Lago u Palm Biču nakon što je napustio funkciju u januaru 2021. godine.

Ministarstvo pravde ispituje i eventualnu opstrukciju istrage. Američki okružni sudija Ejlin Kenon je prošle nedelje ovlastila novoimenovanog nezavisnog arbitra, Rejmonda Dirija, da pregleda ceo set dokumenata, zaplenjenih u FBI pretresu Trampovog imanja Mar-a-Laga 8. avgusta i odredila novembar kao rok za njegov rad.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet