Fokus

Bez otvorene podrške Rusiji u GS UN: Sve oči bile uprte u Kinu i Indiju, odatle stigli pozivi na dijalog

Komentari

Autor: Gardijan, AFP

25/09/2022

-

19:59

Bez otvorene podrške Rusiji u GS UN: Sve oči bile uprte u Kinu i Indiju, odatle stigli pozivi na dijalog
Bez otvorene podrške Rusiji u GS UN: Sve oči bile uprte u Kinu i Indiju, odatle stigli pozivi na dijalog - Copyright Tanjug AP/Mary Altaffer

veličina teksta

Aa Aa

Kina i Indija pozvale su na pregovore o okončanju rata u Ukrajini, čime su istovremeno izbegle i da pruže snažnu podršku tradicionalnom savezniku Rusiji. Nakon pritisaka, ruski ministar spoljnih poslova zauzeo je govornicu Generalne skupštine odakle je žestoko ukorio zapadne zemlje zbog, kako je rekao, "groteskne kampanje protiv Rusije".

Međutim, nijedna velika zemlja nije stala iza Rusije, uključujući Kinu, koja je samo nekoliko dana pre februarske invazije na Ukrajinu obećala "neraskidivo prijateljstvo" sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji pozvao je Rusiju i Ukrajinu da "spreče da se kriza prelije i utiče na zemlje u razvoju".

"Kina podržava sve napore koji vode ka mirnom rešavanju ukrajinske krize. Najvažniji prioritet je da se olakša dostizanje mirovnih pregovora. Osnovno je rešavanje legitimnih bezbednosnih zabrinutosti svih strana i izgradnja uravnotežene, efikasne i održive bezbednosne arhitekture", rekao je Vang u subotu, prenosi Gardijan.

Tokom posete Ujedinjenim nacijama, Vang se sastao sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom, prvi put od početka rata. Ranije ovog meseca, prilikom sastanka sa kineskim kolegom Sijem Đinpingom, Putin je rekao da razume "kinesku zabrinutost" u vezi sa Ukrajinom.

Američki zvaničnici su bili ohrabreni onim što smatraju za nedostatak konkretne podrške Kine za rat, i rekli su da je Peking odbio zahteve za slanje vojne opreme, primoravajući Rusiju da se osloni na Severnu Koreju i Iran jer se ruske zalihe smanjuju.

Lavrov: Rusija nije prekidala kontakt sa Zapadom

Indija, za razliku od Kine, ima tople odnose sa SAD, ali i istorijske veze sa Rusijom, njenim tradicionalnim dobavljačem vojne opreme.

"Dok ukrajinski sukob nastavlja da besni, često nas pitaju na čijoj smo strani. Naš odgovor je svaki put iskren - Indija je na strani mira i tu će čvrsto ostati. Mi smo na strani koja poziva na dijalog i diplomatiju kao jedini izlaz", rekao je indijski ministar spoljnih poslova Subramanjam Džaišankar.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je na konferenciji za novinare odbio da odgovori da li je bilo pritiska Kine na Moskvu, i nastavio je sa tvrdnjima da je Zapad kriv.

"Zvanična rusofobija na zapadu je bez presedana. Sada je dostigla obim grotesknog. Oni ne beže od toga da objave nameru da našoj zemlji nanesu ne samo vojni poraz, već i da unište i razbiju Rusiju. SAD se od kraja Hladnog rata ponašaju kao da su božji izaslanik na Zemlji, sa svetim pravom da nekažnjeno deluju gde god i kad god žele", rekao je Lavrov.

Tanjug/AP Photo/Mary Altaffer

Sergej Lavrov

On je takođe osudio Evropsku uniju kao "autoritaran, oštar, diktatorski entitet" i rekao da je rukovodstvo bloka primoralo lidera jedne države članice -  kiparskog predsednika Nikosa Anastasijadesa - da otkaže planirani sastanak sa njim.

Lavrov je kritikovao Zapad zbog toga što ne razgovara Rusijom, rekavši da Moskva "nikada nije odstupila od održavanja kontakata".

Zapadne sile razmatraju dalje sankcije nakon što je Putin proglasio mobilizaciju, i odbile su da priznaju rezultate referenduma o ruskoj aneksiji koji se održavaju na okupiranim teritorijama u Ukrajini.

Oni su pozdravili Lavrovljevu izolaciju, ističući kako se on pojavio na sednici Saveta bezbednosti u četvrtak samo da bi izneo primedbe, a ne da sluša druge.

Rusija je, ipak, imala nekoliko retkih glasova podrške u subotu na Generalnoj skupštini. Privremeni premijer Malija, pukovnik Abdulaje Maiga, koga su postavili vođe puča, pozdravio je "uzornu i plodnu saradnju sa Moskvom". Hunta je pozdravila rusku plaćeničku Vagner grupu, uprkos zapadnim optužbama o kršenju prava dok je Francuska povlačila trupe koje su se borile da obuzdaju pobunu džihadista.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet