Evropa

Studenti iz Šri Lanke tvrde da su pobegli iz "centra za mučenje" u Harkovu: "Tukli su nas kada nismo razumeli šta kažu"

Komentari

Autor: Euronews, BBC

24/09/2022

-

22:56

Studenti iz Šri Lanke tvrde da su pobegli iz "centra za mučenje" u Harkovu: "Tukli su nas kada nismo razumeli šta kažu"
Studenti iz Šri Lanke tvrde da su pobegli iz "centra za mučenje" u Harkovu: "Tukli su nas kada nismo razumeli šta kažu" - Copyright Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka

veličina teksta

Aa Aa

Otkada je ukrajinska vojska počela ponovo da zauzima teritorije, pojavilo se nekoliko optužbi o zločinima ruske vojske tokom okupacije. Među izveštajima koji se pojavljuju je i onaj o grupi Šrilančana koji su mesecima bili zatočeni u poljoprivrednoj fabrici u istočnoj Ukrajini.

Oni tvrde da ih je ruska vojska mesecima maltretirala i tukla, pre nego što su uspeli da pobegnu ranije ovog meseca.

 "Mislili smo da nikada nećemo izaći živi", rekao je Dilujan Paththinajakan.

Grupa je na pres konferenciji u Harkovu otkrila pojedine detalje o mukotrpnim mesecima koji su iza njih. Jedan od sedmoro Šrilančana rekao je da je pogođen u stopalo; drugom su otkinuli nokat na nozi i udarili su ga kundakom puške u glavu, prenosi Euronews.

"Svakog dana smo čistili toalete i kupatila. Nekih dana su Rusi došli i tukli naš narod, Šrilančane", rekao je Dilukshan Robertclive, jedan od bivših zarobljenika.

Njih četvoro bili su studenti medicine u Kupijansku, a troje su radili tamo kada su ruske snage prešle granicu krajem februara i zauzele velike delove istočne i južne Ukrajine.

Oni tvrde da su, posle početka rata, hteli da pobegnu iz Kupijanska u relativno bezbedni Harkov, ali su uhvaćeni na prvom kontrolnom punktu, a potom odvedeni u Vovčansk, blizu granice sa Rusijom, gde su držani u fabrici sa još 20 Ukrajinaca.

Bio je to početak četvoromesečne noćne more tokom koje će biti zatvoreni u mračne ćelije, naterani na prinudni rad pa čak i mučeni, tvrde.

Policija je saopštila da se u fabrici nalazi ruski "centar za mučenje" — jedan od 18 u regionu Harkova. 

"Bili su vezani i imali su poveze preko očiju. Nakon toga su uhvaćeni i odvedeni u grad Vovčansk", rekao je Sergej Bolvinov, šef istražnog odeljenja Nacionalne policije u Harkovu.

Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka

 

Muškarci - uglavnom u svojim dvadesetim - svi su držani u jednoj prostoriji. Jedina žena u grupi, 50-godišnja Meri Edit Utajkumar, bila je zatvorena sama u posebnoj ćeliji.

"Uzeli su naše pasoše, druga dokumenta, telefone, odeću i zatvorili nas u sobu. Sa nama je bilo i Ukrajinaca i oni su bili ispitani. Rusi sa nama nikada nisu razgovarali, jer nisu razumeli naš jezik", rekao je Šarujan Gianesvaran za AP.

On dodaje da su ih vojnici tukli kada bi išli na tuširanje. Žena, koja ima zdravstvene probleme sa srcem, nije dobila lek. Izolovanost je izuzetno teško uticala na nju.

"Bila sam sama, i tako napeta i nervozna. Rekli su da imam problema sa mentalnim zdravljem i dali su mi tablete, ali ih nisam pila", rekla je.

Grupa je takođe govorila o premlaćivanju bez očiglednog razloga - o ruskim vojnicima koji bi se napili i potom ih napali

"Najčešće nismo mogli da razumemo šta su nam govorili i zbog toga smo bili tučeni", rekao je Gianesvaran.

Šrilančani su shvatili da se borbene linije pomeraju tek kada su im ruski vojnici naredili da pomognu u utovaru kamiona hranom i oružjem.

"Bili smo veoma ljuti, ali tužni - plakali smo svaki dan. Jedina stvar koja nas je održala bila je molitva - i sećanja na porodicu", objasnio je 25-godišnji Dilukšan Robertklajv.

Rusija je negirala napade na civile, i tvrdi da nije počinila ratne zločine, ali optužba studenata iz Šri Lanke samo jedna od mnogih izveštaja o navodnim strašnim zločinima ruskih okupatorskih snaga.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa