Aktuelno

Novi protest u Beogradu protiv mobilizacije u Rusiji: Plavo-bele zastave kao simbol protivljenja ratu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/09/2022

-

18:10

Novi protest u Beogradu protiv mobilizacije u Rusiji: Plavo-bele zastave kao simbol protivljenja ratu
Novi protest u Beogradu protiv mobilizacije u Rusiji: Plavo-bele zastave kao simbol protivljenja ratu - Copyright Tanjug/Tara Radovanovic

veličina teksta

Aa Aa

U centru Beograda ponovo je organizovan skup u znak protivljenja mobilizaciji u Rusiji. Učesnici protesta na koji su pozvali članovi neformalne organizacije "Rusi, Ukrajinci, Srbi i Belorusi protiv rata" izašli su na Trg republike sa plavo-belim zastavama, koje su postale simbol antiratnih protesta. Skup je počeo minutom ćutanja za sve žrtve - "ukrajinske civile i hrabre vojnike koji su poginuli braneći svoju otadžbinu", ali i ruske vojnike koji su poslati u rat.

"Rusija će biti slobodna", "Ne ratu" neke su od parola koje su uzvikivali okupljeni. S razglasa se čula muzika u slavu Ukrajine, a demonstranti su nosili transparente poput "Putin je ubica“ na srpskom i engleskom jeziku, „Zaustavite rat u Ukrajini“, "Mir Ukrajini - Sloboda Rusiji", "Putin nije brat on je rat", „Ne ratnom ludilu“, „Niko ne napada Rusiju, zašto je mobilizacija?“.

Na poziv pokreta "Vesna", odnosno Proleće protesti se održavaju širom Rusije i sveta, ističu iz organizacije. Učesnici skupa pozvali su sve građane da im se pridruže "u znak solidarnosti sa mladim ljudima koji ne žele u besmislen rat jednog diktatora".

 

Skup se održava na Trgu Republike, odakle su učesnici skoro dva sata uz pesmu i lične ispovesti, pozivali "bratski srpski narod" na podršku protiv mobilizacije i rata u Ukrajini.

Građani su prenosili lična iskustva, između ostalog i to kako su im prijatelje već mobilisali i poslali u rat u Ukrajini.


Mlađi Rus je izrazio zadovoljstvo što je u Beogradu, u koji je, kako je rekao, stigao pre nekoliko dana, i naglasio da ne može da veruje da je slobodan da se ne plaši da će ga neko pretući i zatvoriti, ali i da može slobodno da govori.

Rus Petar Nikitin, koji živi u Beogradu kaže za Euronews Srbija da protesti i pritisak javnosti mogu da utiču na rusku vlast, ali dodaje da to nije jedini faktor. 

"Ovaj režim će pasti najverovatnije u vojnom porazu, ali pašće brže ako izgubi poverenje naroda", navodi.

Nikitin smatra da je grupa nezadovoljnih Rusa izuzetno velika, ali je nemoguće proceniti da li je u pitanju manjina ili većina, zbog, kako kaže "diktaturskog režima u Rusiji".

"Poruka je da postoji velika i jaka Rusija koja je protiv diktature protiv rata i 100 odsto na strani Ukrajine, želi Ukrajini pobedu, a svojoj zločinačkoj vlasti poraz. Mi smo budućnost, a diktatura i zločinačka vlast koja krade i ubije mirne ljude i šalje mirne ljude kao topovsko meso mora da padne", dodao je.

Istovremeno, više od 730 ljudi uhapšeno je danas širom Rusije na protestima protiv mobilizacije, saopštio je ruski pokret za zaštitu ljudskih prava OVD-Info.

Do hapšenja je došlo tri dana nakon što je predsednik Rusije Vladimir Putin proglasio delimičnu mobilizaciju, preneo je Rojters.

OVD-Info je saopštio da ima informacije o hapšenju u 32 grada širom Rusije, od Sankt Peterburga do Sibira.

Sličan protest održan je i u sredu, kada su učesnici u Beogradu nosili transparente sa natpisima "Putin je ubica" na srpskom i engleskom jeziku i "Zaustavite rat u Ukrajini", "Ukrajini mir - Sloboda Rusiji"...

Veliki broj ruskih državljana proteklih meseci je došao u srpsku prestonicu, a posle početka mobilizacije taj broj se se povećava. 

Rus Petar Nikitin, koji živi i radi u Beogradu, rekao je za Euronews Srbija nakon najave predsednika Rusije o mobilizaciji da zbog mobilizacije mnogi odlaze iz Rusije, jer niko ne veruje vlastima u Moskvi da će mobilizacija biti delimična.

Predsednik Rusije Vladimir Putin najavio je u govoru naciji 21. septembra delimičnu mobilizaciju u Rusiji, što je gotovo momentalno izazvalo brojne proteste širom zemlje, u kojima je uhapšeno više hiljada demonstranata.

Rusi su masovno počeli da beže iz zemlje, te su cene jednostmernih karata iz Moskve za Beograd skočile i na 8.000 evra. Na ulicama Beograda, restoranima, tržnim centrima ruski jezik se čuje sve češće. Iako za svoj dolazak javno navode različite razloge, mnogi se zapravo protive ratu u Ukrajini 

Komentari (0)

Srbija