Fokus

Odobren "porodični zakon" na Kubi, omogućeni istopolni brakovi

Komentari

Autor: Tanjug

26/09/2022

-

20:05

Odobren "porodični zakon" na Kubi, omogućeni istopolni brakovi
Tanjug/AP/Jose Manuel Correa - Copyright Tanjug/AP/Jose Manuel Correa

veličina teksta

Aa Aa

Kubanci su na referendumu odobrili sveobuhvatan "porodični zakon" koji bi pored ostalog dozvolio istopolnim parovima da se venčavaju i usvajaju decu, naveli su danas kubanski zvaničnici.

"Zakon je odobren sa 66,9 odsto prema 33,1", rekla je predsednica Nacionalnog izbornog saveta Alina Balseiro Gutijerez, iako će na nekoliko mesta biti ponovljeno brojanje.

Zakon će omogućiti i surogat trudnoću, šira prava baka i deka u pogledu unuka, zaštitu starijih i mere protiv rodnog nasilja, prenosi AP.

Reforme su, inače, naišle na neuobičajeno jak otvoren otpor rastućeg evangelističkog pokreta na Kubi, kao i mnogih drugih Kubanaca, uprkos opsežnoj vladinoj kampanji u korist te mere, uključujući i hiljade informativnih sastanaka širom zemlje i snažnu medijsku podršku.

Predsednik Migel Dijaz Kanel, koji je promovisao zakon, priznao je dok je glasao u nedelju da među građanima postoje nedomice.

"Većina naših ljudi glasaće za kodeks, ali on i dalje ima delova koje naše društvo u celini ne razume", rekao je on.

Zakon je prethodno odobrio parlament nakon godina debate, a glavni pobornik ove mere bila je Marijela Kastro, direktorka Nacionalnog centra za seksualno obrazovanje i promoter prava za istopolne parove, ćerka bivšeg predsednika Raula Kastra i nećaka njegovog brata Fidela.

Agencija AP napominje da glasanje na Kubi, na kojoj nije dozvoljena nijedna partija osim komunističke, po pravilu donosi pobedu u korist režimskih predloga sa više od 90 odsto, poput referenduma o velikoj ustavnoj reformi 2019. godine.

Komentari (0)

Svet