Fokus

Hiljade Rusa beži zbog mobilizacije u Mongoliju, na granici čekaju i do 16 sati

Komentari

Autor: Tanjug

27/09/2022

-

10:28

Hiljade Rusa beži zbog mobilizacije u Mongoliju, na granici čekaju i do 16 sati
Rusi prelaze u Mongoliju - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Hiljade ruskih državljana čeka više sati da pređe u susednu Mongoliju u pokušaju da izbegnu mobilizaciju za rat u Ukrajini, što pojačava pritisak na vladu u Ulan Batoru koja želi da ostane distancirana od ovog sukoba, navodi danas Rojters.

O tome svedoče i satelitski snimci kompanije Maxar s rusko-mongolske granice.

profimedia

 

Rusi, po sopstvenom svedočenju, čekaju u redovima i do 16 sati kako bi prešli u Mongoliju, na graničnom prelazu Kjahta, a neki od njih su izjavili Rojtersu da im je to "jedini izbor" nakon što je predsednik Vladimir Putin najavio delimičnu mobilizaciju.

Vlasnik jednog pansiona u glavnom gradu Ulan Batoru rekao je britanskoj agenciji da su sve raspoložive kapacitete u njegovom objektu popunili ruski državljani od kada je u Rusiji proglašena mobilizacija, i da je već morao da odbije desetine novih zahteva za smeštaj.

"Želeo da im pomognem, veoma je teško. Sada pronalaze posao u građevinarstvu ili poljoprivredi, pa imaju šta da rade dok su ovde", rekao je on.

profimedia

 

Jedan novopridošli gost, koji se predstavio kao Aleksej, rekao je Rojtersu da je prešao u Mongoliju prošlog vikenda, ostavljajući u Rusiji ženu i troje dece.

Aleksej (40), po zanimanju građevinski radnik, saopštio je da planira da ostane u Mongoliji dok se situacija u Rusiji ne popravi, i rekao da će učiniti sve što je potrebno da izbegne rat.

profimedia

 

Mongolija, koja je gotovo u potpunosti zavisna od ruske nafte i gasa, zvanično ima neutralan stav vezano za ukrajinski sukob, prenosi Rojters.

Rusija je u pregovorima o novom infrastrukturnom projektu za isporuku gasa Kini preko Mongolije, a prošlog meseca mongolski predsednik  se sastao u Uzbekistanu sa liderima Rusije i Kine, kako bi razgovarali o planovima u vezi sa gasovodom čija će izgradnja početi u roku od dve godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet