Evropa

"Čekao sam u koloni dugoj 10 kilometara": Gužve na granici Rusije i Gruzije, Rusi stoje satima da bi otišli iz zemlje

Komentari

Autor: Euronews Gruzija/Giorgi Bolkvadze

23/09/2022

-

17:31

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Ubrzo nakon bjave predsednika Rusije Vladimira Putina o delimičnoj mobilizaciji, na društvenim mrežama su se pojavili mnogi snimci koji pokazuju gužve na graničnim prelazima. Ekipa Euronews Gruzija bila je na terenu i intervjuisala građane Rusije koje je zatekla.

Na kontrolnom punktu Larsi na gruzijsko-ruskoj granici državljani Rusije kažu da su na ruskoj strani redovi dugi po nekoliko kilometara. Oni u njima moraju da stoje satima da bi prešli na teritoriju Gruzije, a navode i da se redovi postepeno povećavaju.

Većina onih koji napuste Rusiju i presele se u Gruziju izbegavaju da govore pred kamerama. A oni koji otvoreno govore odluku ruskog predsednika nazivaju “ludom” i potvrđuju da otkako je Vladimir Putin najavio delimičnu vojnu mobilizaciju, građani masovno napuštaju zemlju.

"U redu sam stajao dugo, kolona je bila duga oko 10 kilometara. Danas sam došao ovde rano ujutro i upravo sam uspeo da uđem. Sada nisam nervozan. Pošto sam u Gruziji i želim da se zahvalim Gruziji što nas pušta da uđemo i što ne zatvara granicu", rekao je jedan građanin Rusije.

Drugi navodi da je pričao sa prijateljem koji je u Krasnodaru i da mu je on rekao da nema muškaraca na ulicama. “Rekao je da je čudno što nema gužve, nema automobil, svi su nestali”, dodao je.

Muškarac koji je pošao preko granice motorm kaže da misli da je Putinov potez čudan korak.

"Mogu reći razočaravajući, zbunjujući za ljude. Kako kažu jednu stvar od početka, pa drugu. Da budem iskren, očekivali smo to", istakao je.

Državljani Rusije takođe pokušavaju da uđu u Gruziju vazdušnim putem. Između Gruzije i Rusije nema direktnih letova, zbog toga uglavnom dolaze iz Istanbula, Bakua i Jerevana. Kažu da su im planovi da pronađu posao u Gruziji, i da žele da idu bilo gde, sam ne nazad u Rusiju.

"Uzalud je bilo sve za šta sam se toliko trudio u Moskvi tokom 30 godina – moje obrazovanje, posao, moj privatni život. Stigao sam na ovo mesto praznih ruku", rekao je je jedan državljanin Rusije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa