Fokus

Mohamed bin Salman imenovan za premijera Saudijske Arabije kraljevskim ukazom

Komentari

Autor: Tanjug

28/09/2022

-

08:17

Mohamed bin Salman imenovan za premijera Saudijske Arabije kraljevskim ukazom
Mohamed bin Salman imenovan za premijera Saudijske Arabije kraljevskim ukazom - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kralj Saudijske Arabije Salman bin Abdulaziz imenovao je svog sina i naslednika, princa Mohameda bin Salmana za premijera, funkciju koju tradicionalno obavlja kralj, javila je državna agencija SPA.

Mohamed bin Salman (37) koji je de fakto vladar Saudijske Arabije, prethodno je bio na mestu ministra odbrane.

Prema kraljevskom ukazu, u rekonstrukciji vlade drugi sin kralja Salmana, princ Klaid imenovan je za ministra odbrane, dok je još jedan od njegovih sinova, princ Abdulaziz bin Salman na mestu ministra energetike. U ukazu se kaže da će kralj i dalje predsedavati sednicama kabineta, prenosi Rojters.

Princ Muhamed se nametnuo kao vladar Saudijske Arabije 2017. godine, dok je nastojao da privredu zemlje oslobido zavisnosti od nafte. Dozvolio je ženama da voze i suzbijao moć sveštenika nad društvom, ali su njegove reforme donele i masovne obračune sa neistomišljenicima.

Ubistvo novinara Džamala Kašogija u saudijskom konzulatu u Istanbulu 2018. godine ukaljalo je njegovu reputaciju i zaoštrilo odnose kraljevstva sa Sjedinjenim Državama i drugim zapadnim saveznicima.

Kako navodi Gardijan, kritičari saudijske vlade smatraju da je vreme donošenja odluke o njegovom imenovanju za premijera skoro sigurno povezano sa tužbom u SAD u vezi sa njegovoj navodnoj ulozi u tom ubistvu.

Sledeće nedelje ističe rok u kojem američka administracija treba da proceni da li u slučaju koji je pokrenula Kašogijeva verenica Hatidže Čengiz princa Muhameda može da zaštiti imunitet suverena, koji se obično daje svetskom lideru, kao što je premijer ili kralj.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet