Fokus

Protesti u Havani zbog nestašice struje nakon razornog uragana

Komentari

Autor: Tanjug

30/09/2022

-

11:54

Protesti u Havani zbog nestašice struje nakon razornog uragana
Protesti u Havani zbog nestašice struje nakon razornog uragana - Copyright AP Photo/Ismael Francisco

veličina teksta

Aa Aa

Stanovnici Havane su izašli na ulice u nekoliko naselja glavnog grada Kube, kako bi protestovali što je zemlja treći dan bez struje nakon uragana Ijan, prenosi Rojters.

Za neke od građana Kube, koji su već umorni od nestašice hrane, goriva i lekova produženi nestanak električne energije je bila poslednja kap koja je ih je pokrenula da izraze svoje nezadovljstvo, navodi britanska agencija.

Novinar Rojtersa potvrdio je lupanje u šerpe i manje grupe ljudi koji su u četvrtak mirno protestovali na ulici u nekoliko delova grada.

Izveštaji na društvenim mrežama takođe pokazuju manje proteste širom Havane i nekih drugih provincija, počevši od četvrtka popodne do ranih jutarnjih časova danas, navodi britanska agencija.

Razorna oluja, koja je nastavila da se kreće duž jugoistočne obale SAD, pogodila je Kubu i izazvala kolaps elektroenergetske mreže ranije ove nedelje.

Nestalo je struje na celom ostrvu, gde živi 11 miliona ljudi, a oštećene su kuće i uništeni poljoprivredni usevi.

Protesti na ulicima Kube su veoma retki.

Prošle godine u julu na ostrvu su održani antivladini skupovi, najveći od revolucije bivšeg kubanskog lidera Fidela Kastra 1959. godine.

Policija je tada uhapsila više od 1.000 ljudi, prema procenama organizacija za ljudska prava, a stotine demonstranata je i dalje u zatvoru, pokazuju zvanični podaci.

Kubanska vlada je saopštila da su svi oni imali pravedno suđenje i da su proglašeni krivima za vandalizam, napad i, u nekim slučajevima, pobunu, prenosi Rojters.

Komentari (0)

Svet