Fokus

Predsednik Irana: Nova sila koja će biti rezultat veza Teherana, Moskve i Pekinga suprotstaviće se unipolarnonom poretku

Komentari

Autor: Tanjug

05/10/2022

-

23:35

Predsednik Irana: Nova sila koja će biti rezultat veza Teherana, Moskve i Pekinga suprotstaviće se unipolarnonom poretku
Tanjug/AP/Vahid Salemi - Copyright Tanjug/AP/Vahid Salemi

veličina teksta

Aa Aa

Razvoj saradnje između Irana, Kine, Rusije i članica Šangajske organizacije za saradnju (S SOS) može dovesti do pojave nove sile u multipolarnom svetu u nastajanju, izjavio je iranski predsednik Ebrahim Raisi u intervjuu kineskoj televiziji CGTN.

„Nova era je era multipolarnosti i formiranja kompleksa iz kojih nastaje nova snaga, a saradnja Irana sa Rusijom, Kinom, Evroazijskim ekonomskim savezom i Organizacijom za ekonomsku saradnju mogu stvoriti nove izvore moći“, prenela je kineska TV Raisijevu izjavu.

Prema rečima iranskog predsednika, nova sila, koja će nastati kao rezultat veza Teherana, Moskve i Pekinga, suprotstaviće se unipolarnom svetskom poretku predvođenom zapadnim zemljama, preneo je Sputnjik.

Prethodno je ruski predsednik Vladimir Putin na sastanku sa šefovima obaveštajnih službi država-članica Zajednice Nezavisnih Država izjavio ''da je u toku formiranje pravednijeg sveta''.

On je istakao da se unipolarna hegemonija neumoljivo ruši i da je to objektivna realnost sa kojom Zapad kategorično ne želi da se pomiri.

Početkom ove godine, u Moskvi su održani pregovori predsednika Putina i Raisija, i tom prilikom je iranski predsednik izjavio da Teheran želi sveobuhvatne i stabilne odnose sa Moskvom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet