Briselske vesti

"Žena, život, sloboda": Švedska poslanica odsekla kosu tokom govora u Evropskom parlamentu

Komentari

Autor: Rojters

05/10/2022

-

15:40

"Žena, život, sloboda": Švedska poslanica odsekla kosu tokom govora u Evropskom parlamentu
"Žena, život, sloboda": Švedska poslanica odsekla kosu tokom govora u Evropskom parlamentu - Copyright Prinstscreen YouTube/The Independent

veličina teksta

Aa Aa

Švedska poslanica je ošišala kosu tokom govora u evropskom parlamentu u znak solidarnosti sa antivladinim demonstracijama u Iranu, koji već nedeljama izazivaju nerede zbog smrti 22-ogodišnje Mahse Amini u pritvoru moralne policije.

"Dok Iran ne bude slobodan, naš bes će biti veći od tlačitelja. Dok iranske žene ne budu slobodne, mi ćemo stajati uz vas", rekla je Abir Al-Sahlani, rođena Iračanka, u parlamentu u Strazburu.

Zatim je, uzevši makaze, rekla "Džin, Džijan, Azad" – na kurdskom za "Žena, život, sloboda" – dok je odsecala svoju kosu.

Najpoznatije francuske glumice, uključujući Žilijet Binoš i Izabel Iper, takođe su ošišale pramenove kose u znak protesta zbog smrti Mahse Amini nakon što je uhapšena u Teheranu 13. septembra zbog "neprikladne odeće".

Iranska vlast bori se sa velikim nemirima širom zemlje, a protesti su se proširili i u inostranstvu, uključujući London, Pariz, Rim i Madrid.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa