Poznati

Barbara Pravi, Marion Kotijar, Izabel Iper i mnoge druge zvezde odsecaju kosu u znak protesta zbog smrti Mahse Amini

Komentari

Autor: Tanjug

05/10/2022

-

14:22

Barbara Pravi, Marion Kotijar, Izabel Iper i mnoge druge zvezde odsecaju kosu u znak protesta zbog smrti Mahse Amini
Barbara Pravi, Marion Kotijar, Izabel Iper i mnoge druge zvezde odsecaju kosu u znak protesta zbog smrti Mahse Amini - Copyright Printscreen Instagram/marioncotillard

veličina teksta

Aa Aa

Poznate francuske glumice, uključujući Žilijet Binoš i Izabel Iper, ošišale su pramenove kose u znak protesta zbog smrti Mahse Amini, mlade Iranke koja je umrla u pritvoru posle hapšenja zbog navodno neprikladnog odevanja.

"Za slobodu", rekla je Binoš kada je odsekla svoju kestenjastu kosu i podigla je ka kameri.

 

 

Njoj su se pridružile i druge popularne glumice i pevačice, uključujući Marion Kotijar i Izabel Ađani koje su šišale kosu uz zvuke italijanske protestne pesme "Bela ćao" na persijskom jeziku.

Među njima je i kantautorka srpskog porekla Barbara Pravi, koja je prošle godine predstavljala Francusku na Evroviziji i osvojila visoku drugu poziciju u finalu.

"Iranske žene očekuju podršku međunarodne zajednice. Ovo je lep način da se pokaže ta podrška", rekao je za Rojters francuski advokat Rišar Sedijou, koji je pokrenuo akciju.

"Ovo je samo prvi korak, a nadam se da će ga svi na svetu pratiti, ne samo glumice nego svi. Muškarci bi takođe mogli da se ošisaju, mislim da će se to desiti", dodao je poznati advokat, čiju akciju su podržale brojne medijske ličnosti.

Tanjug AP/Esteban Felix

 

"Mahsu Amini je zlostavljala policija za moral sve do smrti. Optužena je samo da je nosila veo na neprikladan način. Umrla je zato što je otkrila nekoliko pramenova kose", stoji u tekstu na Instagram videu koji je objavljen na profilu "Podrška ženama Irana".

Objava je široko rasprostranjena na drugim društvenim medijima, uključujući Fejsbuk i Tviter.

Iranske vlasti se suočavaju sa najvećim nemirima širom zemlje u danima nakon smrti Amini, a protesti su se proširili i na inostranstvo u znak solidarnosti sa iranskim demonstrantima.

Mahsa Amini (22) uhapšena je 13. septembra u Teheranu, a umrla je tri dana kasnije u bolnici, što je izazvalo talase protesta u kojima je život izgubilo preko 130 ljudi.

Takozvana policija za moral sprovodi strogi kodeks oblačenja Islamske Republike.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin